Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mire vagy büszke az eddigi...

Brain Storming kérdése:

Mire vagy büszke az eddigi életeddel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Úgy gondolom ez egy nagyon fontos kérdés az ember önbecsülése szempontjából, és sokan ezt szeretnék elmondani, de nem feltétlenül a saját ismeretségi körükben, mert ott beképzeltségnek tartanák miatta, holott erre mindenkinek szüksége van: ha nem merjük felvállalni az érdemeinket, nem lesz, ami arra sarkaljon, hogy további érdemeket szerezzünk!

2012. nov. 23. 11:59
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Hm, az első vagyok, engem megint elgondolkodtattak ezek a dolgok!

A "Jézus" néven beíróval egyet is értek és nem is. Valóban semmi értelme nincs büszkének lenni egy nyelvvizsgára, diplomára vagy hasonló hitványságokra. Ezeket vagy azért csinálja meg az ember mert elvárják a környezetében lévő személyek, vagy azért mert a megélhetéséhez szükségesnek tartja. Egy esetben viszont lehetsz rá büszke! Ha saját magadat meghaladtad vele. Ha azért csináltad végig hogy legyőzd a gyengeségedet. Én egyedül emiatt tudtam büszke lenni a nagy nehezen megszerzett diplomámra. Persze 1-2 napnál nem tartott tovább a büszkeség hiszen ennyit is ért az egész.

A kérdező utolsó beírására, bár nem én lettem megszólítva de azért mondok pár dolgot. A szeretet nem dolgok, tettek adásáról szól. Ezek esetleg belőle következhetnek. De attól még nem szeretsz valakit hogy felviszel a lakásába egy 30 kilós szekrényt. A szeretet valódi értelme nem valami pátyolgatás, körbeugrálás, jótékonykodás ezekhez van a legkevesebb köze. A természetet, a saját életedet se ajándékozod meg.

És azt a mondatot is a figyelmedbe ajánlanám miszerint amor non amatur vagyis a szeretet nem vár viszontszeretetet.

2012. nov. 24. 13:02
 12/21 A kérdező kommentje:

"szeretet nem vár viszontszeretetet"

Remek gondolat... azok számára, akik a hálátlanságukat szeretnék igazolni. Mert azt el tudom képzelni, hogy az emberi altruizmus egy darabig, néhány gesztus erejéig működik, ám ha állandósul, vagy tartós, akkor inkább majomszeretetről lehet beszélni, ami inkább egy szintén önigazoló, vagy komplexus kompenzáló kényszeresség, semmint a másiknak szóló gesztus.

A gondolat, miszerint a "szeretet nem vár viszontszeretetet" csak a hálával együtt nyerhet teljes értelmet. A két dolog összhangban kell h legyen, különben az emberek önzőkre és önzetlenekre különíthetők el, és itt az önzők kihasználják az önzetleneket. Ergo - a hála(érzés) ösztönös parancsa nélkül a viszonzást nem váró szeretet egyértelműen áldozattá válik, és az is, aki a szeretetet nyújtja.

De ne nagyon kanyarodjunk el a büszkeség témájától. Túlságosan egyszerű dolog ugyanis a büszkeség jelenségét és az ember mentális egészségére való jó hatását rövidre zárni azzal, h "Ok, de a szeretet fontosabb!", stb.

Szar dolog, ha az embernek nincs az életében olyan momentum, amire kimondhatja, h büszke, de ettől még nem kell hangzatosan naiv szólamok mögé bújva mások büszkeségének a felvállalását lekicsinyelni.

2012. nov. 24. 13:24
 13/21 A kérdező kommentje:

De hogy konkretizáljam a kérdésem lényegét:

Én pl. büszke vagyok arra, hogy tizenévesen magamtól megtanultam úgy egy nyelvet, hogy 20 évesen már a nyelvtudásomból éltem... és tkp az elmúlt 20 évben töretlenül. Mindezt persze nem kell hangoztatnom, nem is teszem - a puszta tény és tudat, h a magam erejéből megszerzett tudásomból élek, már büszkeséggel tölt el. Mindez nem kompenzál semmit az életemben, de ettől még lehetek rá büszke. ...és ez csak egy példa volt. ):o)

2012. nov. 24. 13:29
 14/21 anonim ***** válasza:

Altruizmus? Neem, nem arról beszélek, az egy hamis fogalom, az emberi elme terméke.

A valódi szeretet azt jelenti hogy szereted magadat, a világot, MINDENT. Ebből aztán fakadhatnak jó cselekedetek ahogy egy egészséges fából is folyton hajtások fakadnak amik óriási ágakká és lombozattá fejlődnek. Hogy ez árnyékot ad-e valakinek az teljesen másodlagos kérdés.

Ha van a közelemben valaki akivel jót tehetek hát miért ne? De ha "önfeláldozásból", "emberbarátságból" tenném már hamis cselekedet lenne ugyanis az ilyen cselekedetek valóban viszonzást várnak. Ezért nem is szoktam szívességet tenni. És kérni se.

De a kérdésre visszatérve, amit írtál arra lehetsz és legyél is büszke!

2012. nov. 24. 13:55
 15/21 anonim ***** válasza:

Egyébként ha konkrétabban akarjuk megfogni a kérdést, arra pl büszke vagyok hogy egy jó nő a barátnőm (az előzők között is volt). Pár éve még senki nem nézte volna ki belőlem.

Vagy hogy mostanában azt mondják mindenre tudok valamit mondani. Régen semmire sem tudtam semmit se mondani.

Vagy hogy vannak időszakok amikor csak aludni járok haza, mert annyit utazgatok ide-oda. Volt idő mikor hónapokig ki se mozdultam a lakás-suli vonalból.

Ilyen "új tulajdonságok" gyűjtése ami igazán büszkévé tud tenni. Célom pl az is hogy tömegek előtt beszéljek. Ok: középiskolában én voltam az egyetlen aki egy kiselőadást se tartott :D

De ez már nem a büszkeség hanem a tervek kategóriája.

2012. nov. 24. 14:01
 16/21 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy ami eredményemre én igazán büszke vagyok, az egyébként egy elég nagy és ritka dolog, de kb semmi elismerést nem kapok érte, és már lassan elpocsékolt időnek érzem, amit rászántam, akármekkora dolog is. Inkább tőzsdéztem volna.
2012. nov. 24. 19:22
 17/21 anonim ***** válasza:
Igaz, hogy még csak 17 vagyok, nem tettem még olyan sok mindent amire büszke lehetnék. Viszont büszke vagyok magamra, mert megváltoztam, mostmár nem érdekel ki mit gondol rólam, ez az én életem és próbálom a lehető legjobban kihasználni úgy hogy ne másoknak próbáljak megfelelni. Illetve egy fél éve még lusta voltam, nem érdekelt senki és semmi és tiszteletlen voltam a szüleimmel, igaz szerettem akkor is és most is őket de ezt sohasem mutattam ki, paraszt voltam. Megváltoztam és erre vagyok a legbüszkébb, hogy sokat fejlődött igy a személyiségem.
2012. nov. 24. 23:46
 18/21 Jézus :) ***** válasza:

Én az elsőnek adok igazat. Megértette mit szerettem volna mondani.

Igen, lehetsz büszke azért, mert megtanultál egy nyelvet segítség nélkül. Ezzel nincs problémám. Azzal, hogy ezt másoknak mesélgeted, hogy elismerjenek, viszont már van. Látod , hogy az egóról szól minden? Tanítasz egy suliban pl. Büszke vagy rá, mert másoknak átadod "tudásodat". Ez szerintem nem üszkeség, hogy tanítok. Jobban belegondolsz, itt is azt láhatjuk, hogy mivel tanítunk valakit, azt gondoljuk, "megvagyunk győződve" róla, hogy mi többet tudunk. Ez nálam már hiba. Hogy tobbet gondolunk esetleg magunkról.

Büszkeséggel nincs gondom, de az egóval már igen.

Az egó az, aki többet akar. Mindenből. Elismerés, törődés.

Ezek a kisebb változatai. Aztán van a hatalomvágy, uralkodás. Ezek a nagyobbak. Mert ő ettől érzi jó magát. Én csak megakartam mutatni, hogy az egészséges büszkeség, és az egoizmus közt nagyon vékony a határ. Senkit nem szerettem volna megbántani. Ha az egód vezérel, akkor ezen megsértődsz. Másszóval, kinek nem inge, ne vegye magára.

A szeretet, meg úgy jött ide, ahogy már írtam. Ha eltűnik az egód, csak a szeretet az ami megmarad. Mert nemlesznek előítéleteid, haragod, aggodalmad stb. , és valóban igaz, a szeretet nem a segítseg mellékterméke.

Szép napot nektek.

2012. nov. 26. 08:31
 19/21 A kérdező kommentje:

"Igen, lehetsz büszke azért, mert megtanultál egy nyelvet segítség nélkül. Ezzel nincs problémám. Azzal, hogy ezt másoknak mesélgeted, hogy elismerjenek, viszont már van."

Tévedsz - senkinek sem mesélgetem, azért meg pláne nem, h elismerjenek. Mint írtam: ebből élek - nekem az az elismerés, h kölcsönösen előnyös a tudásom van. Olyasmivel van problémád tehát, amit csak te képzeltél hozzá.

2012. nov. 26. 12:16
 20/21 Jézus :) ***** válasza:

Megint, csak a rád utaló dolgokat vontad le, és úgy veszem észre, hogy megsértődtél.

Ne haragudj, ha megbántottalak! Azzal nincs bajom amit mondasz. Csak gondoltam rámutatok a legfélteteb "kincsünkre", ami belülről emészti az embereket. Az egóra.

Szép napot. :)

2012. nov. 26. 13:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!