Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » A kisgyerekek mikor fogják...

A kisgyerekek mikor fogják fel, hogy mi az a halál?

Figyelt kérdés
Hány évesen tudatosul bennük, hogy az ember él, aztán egyszer meghal? Vagy ez ilyen ösztönös dolog? Én például nem emlékszem, mikor "jöttem rá" hogy egyszer meg fogok halni...

2012. nov. 19. 16:28
 1/5 anonim ***** válasza:
Hát, nem a tomandjerry alatt, az biztos, nem is más tv műsorban, hanem akkor amikor valami közeli hozzátartozójával nem találkozhat többet, de méginkább, ha a kedvenc kutyusa vagy macsekja meghal. Ha egy csirkét lát ahogy levágnak, megkopasztanak az nem biztos, hogy úgy fog lejönni nekik...ahogy neked sem.
2012. nov. 19. 19:20
 2/5 homo ludensz ***** válasza:
Szerintem akkor mikor öntudatára ébred a gyermeki tudat hogy ő is a valóság és nem mese,bár mindenki igyekszik hogy ezt minél jobban elodázza.
2012. nov. 19. 19:41
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a halál tartalma változik idővel.

Én 8 évesen úgy voltam vele, hogy csak az halhat meg, aki öreg és már nagyon sokat tud a világról, és ezért nagyon biztonságban éreztem magam, mert úgy gondoltam, és sose fogok eleget tudni, csodásnak, újnak, szépnek láttam mindent, olyan felfedezni valónak. Gondoltam, akkor vagy örökké élek, vagy legalábbis nagyon hosszú ideig :)

Igazából egy kisgyerek akkor szembesül először a halállal, ha meghal valaki a családban, és elmondják neki, általában valami metafórával: elment a mennybe, vagy hosszú álmot alszik, de még ha úgy is mondják, hogy meghalt x,y, akkor is a gyerekek inkább úgy fogják fel először, hogy messze elutazott, valami ilyesmi érzés.

Szerintem ez úgy alakul, ahogy például először elviszik temetésre, ahogy meghal egyre több ember, és egyáltalán milyen a család hozzá állása a halál témához, van-e beszélgetve róla.

Amúgy nekem az a véleményem, hogy az élet megtanít magára, és arra is, hogy kell fájnia a gyásznak.

Az örömöt, boldogságot se tanuljuk ilyen módon...ösztönösen röhögünk úgy, ahogy sírunk. Ezek egyetemes dolgok.

2012. nov. 19. 21:00
 4/5 A kérdező kommentje:

Igaz az, amiket mondtok :)

Viszont aki gyerekkorában nem volt temetésen (pl. én) azzal mi a helyzet?

Lehet, hogy amikor mindenszentekkor elmentünk a temetőbe meglátogatni a rokonaink sírját, akkor a szüleim elmagyarázták, hogy mi történt velük, és így értettem meg

2012. nov. 20. 12:55
 5/5 nicola73 válasza:
Szerintem egy gyerek egyáltalán nem foglalkozik a halállal, mivel annyi mindent fel kell fedeznie az életben amit nem ismer és annyira játékosan fogja fel az életet, hogy a komoly dolgok nem érdeklik, pontosabban nem is ismeri őket, míg azokat a szüleitől meg nem tanulja. A Biblia tanítása szerint aki meghal alvásba merül, elvesznek gondolatai, nem érzékeli az idő múlását. Isten viszont megőrzi emlékezetében minden embert és ha eljön az idő feltámasztja őket.
2012. nov. 21. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!