A kisgyerekek mikor fogják fel, hogy mi az a halál?
Szerintem a halál tartalma változik idővel.
Én 8 évesen úgy voltam vele, hogy csak az halhat meg, aki öreg és már nagyon sokat tud a világról, és ezért nagyon biztonságban éreztem magam, mert úgy gondoltam, és sose fogok eleget tudni, csodásnak, újnak, szépnek láttam mindent, olyan felfedezni valónak. Gondoltam, akkor vagy örökké élek, vagy legalábbis nagyon hosszú ideig :)
Igazából egy kisgyerek akkor szembesül először a halállal, ha meghal valaki a családban, és elmondják neki, általában valami metafórával: elment a mennybe, vagy hosszú álmot alszik, de még ha úgy is mondják, hogy meghalt x,y, akkor is a gyerekek inkább úgy fogják fel először, hogy messze elutazott, valami ilyesmi érzés.
Szerintem ez úgy alakul, ahogy például először elviszik temetésre, ahogy meghal egyre több ember, és egyáltalán milyen a család hozzá állása a halál témához, van-e beszélgetve róla.
Amúgy nekem az a véleményem, hogy az élet megtanít magára, és arra is, hogy kell fájnia a gyásznak.
Az örömöt, boldogságot se tanuljuk ilyen módon...ösztönösen röhögünk úgy, ahogy sírunk. Ezek egyetemes dolgok.
Igaz az, amiket mondtok :)
Viszont aki gyerekkorában nem volt temetésen (pl. én) azzal mi a helyzet?
Lehet, hogy amikor mindenszentekkor elmentünk a temetőbe meglátogatni a rokonaink sírját, akkor a szüleim elmagyarázták, hogy mi történt velük, és így értettem meg
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!