Mi a véleményetek? A népmesék szerintem nem az életre nevelik a gyerekeket, hanem hamis illúziókat keltenek bennük. Leírok lenn pár példát.
Nem vagyok népmese szakértő, és sokat elfelejtettem már belőlük. Több népmesében ilyet olvastam gyerekkoromban, hogy:
- a királyok igazságosak és bölcsek
- a gazdagok fösvények, gonoszok, rosszindulatúak, boldogtalanok
- a szegények jó emberek, és jó dolog szegénynek lenni
Nekem úgy tűnik, hogy a népmesék (az oktatáshoz hasonlóan) a társadalmi kontrollt szolgálják, beoltanak olyan dolgokat a gyerekekbe, hogy szeresse a szegénységet, ne akarjon gazdag lenni, szeressen alkalmazott lenni, és ne legyenek saját ötletei.
Így jobban irányítható a nép.
Sokkal hasznosabb lenne a gyereknek az olyan mese, ami arról szól, hogy valamely mesterség megtanulásával, újító ötletekkel, önfegyelemmel, megfelelő kockázatkezeléssel, megfelelő pénzkezeléssel, megfelelő testmozgással, kiegyensúlyozottsággal hogyan teheti az életét egyre jobbá.

Ennél azért összetettebb a dolog:

Szerintem pedig eléggé tanulságosak...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!