Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mi az az empátia/szimpátia?

Mi az az empátia/szimpátia?

Figyelt kérdés
A wikipédiás cikket értem -> [link] Na de ez tényleg így működik a valóságban? Pl. anyukád szomorú, elmeséli és te is szomorú leszel, vagy mi?
2012. febr. 6. 06:23
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem feltétlen, hogy te is szomorú leszel,hanem inkább átérzed az ő szomorúságát és megpróbálod megérteni őt. Ez az empátia.
2012. febr. 6. 06:37
 2/4 A kérdező kommentje:
Milyen az amikor te átérzed valaki szomorúságát? Mit érzel/gondolsz akkor?
2012. febr. 6. 06:47
 3/4 anonim ***** válasza:
Bizony voltak olyan helyzetek amikor én is teljes letargiába estem egy rövid időre. De ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy én is úgy éreztem mint az illető. Mivel a szomorúság, bánat mindenkinél más intenzitású.
2012. febr. 6. 06:59
 4/4 megmondom86 válasza:
100%

Akkor szerintem a wikipediás cikket olvasgasd még,mert szerintem nem érted.... Az empátia egy képesség,nem pedig egyfajta jellemző tulajdonság. Azt jelenti,hogy pl: ha szerelmi bánatod van,vagy a családodban vannak problémáid, és nekem van empátiám / fejlett az empatikus képességem,akkor miközben meséled,a történeted,az élményeid a sajátomnak tudom érezni,és hallott,látott dolgok alapján reakció érzéseket vállt ki bennem. vagyis... elmondod a problémád,hogy történt,mi történt,és én nem csak meghallom,de érzem is,és elmondom,hogy én mit csinálnék ilyen helyzetben. Vagy pl ha van egy ismerősöd, aki mittudom én..... nem egy helyről jöttetek,v is nem ismeri senki őt vagy a családját,és soha nem megy el az osztállyal fagyizni,vagy oszt kiránydulásra,vagy sörözni,vagy hamburgerezni és közben nem is kell haza sietnie,akkor a helyébe képzeled magad,és végig gondolod hogy ha te nem mennél fagyizni a többiekkel,vagy hamburgerezni soha akkor mi lenne az oka... jelen esetben mondjuk az,h nincs pénze,mert szegények,és nem akar elmenni,mert cikinek érezné..... Ez nyilván egyértelmü lenne szerintem neked is,de ez is egyféle empátia...

A szimpátia a metakommunikációban nagyon hasonló.azzal a különbséggel,h nem érzed át...nem vált ki reagció érzéseget a történet,a hallott dolog,viszont megérted...mert mondjuk voltál már olyxan helyzetben,v láttál már egy 3. személyt akivel megtörtént. nem érzed át,de tudod milyen,és elfogadod.

És kerestem neked még vmit :

Az empátia

A metakommunikáció értelmezésében az empátiának van a legjelentősebb szerepe. Az empátia beleérző képességet jelent. Buda (1978) idézi Adlert, aki szerint az empátia a másik ember szemével látás, a másik ember fülével hallás és a másik ember szívével érzés képessége (Buda, 1978). Kevésbé költőien megfogalmazva az empátia nem más, mint a nem verbális kommunikáció, tulajdonképpen a metakommunikáció felfogásának és értelmezésének a képessége (Buda, 2002). Azáltal, hogy beleéljük magunkat a másik helyzetében, tudjuk felfogni az érzéseit, hangulatait.

Az empátia olyan képesség, amely személyiségtől függ: vannak jó és kevésbé jó empátiás készségű emberek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az empátiás készséget ne lehetne fejleszteni. Az empátia ugyanakkor függ a személy pillanatnyi állapotától is. Hiszen ha valaki fáradt, fáj valamije, vagy súlyos gondok nyomasztják, akkor valószínűleg a beleélő képessége is csökken. Tulajdonképpen minden olyan dolog, ami a személy figyelmét a saját énjére irányítja, csökkenti az empátia mértékét. Az empátia hiányának az énkép védelmében is szerepe lehet: hiszen, minél empatikusabbak vagyunk, annál inkább észrevesszük a másik fél ránk vonatkozó negatív gondolatait, érzéseit, ami megrendítheti az önmagunkról általunk kialakított pozitív képet (Buda, 2002).

2012. jún. 1. 09:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!