Alapállapotban mit érzel? Avagy milyen érzések vezérlik a visszahúzódót a társaságival szemben?
Felmerült bennem egy kérdés, hogy az oké, hogy én az öntudatommal együtt tök természetesnek veszem hogy így létezem ahogy, és ugye van egy alap 'közérzetem' vagy mi..az ahogy viszonyulok a dolgokhoz...És ugye ez mindenhol megnyilvánul valamilyen formában.De például vannak más emberek, akik egy adott dologra másképp reagálnak, másképp viszonyulnak...vajon nekik milyen érzés a létezés?:D
Kicsit komplex, de remélem azért akadnak akik értik mit akarok kérdezni :)
Tehát kezdem: én kicsit zárkózott vagyok, de csak néha, ha valaki pl filmezés közben hív, akkor kinyomom,mert ilyenkor nem tudok kimozdulni a világomból...másféle helyzetben, pl mikor nem vagyok otthon, hanem mondjuk a haverokkal, akkor nem szoktam 'szégyellős' lenni, meg nyitott vagyok, és van mikor sokat beszélek. ha új embereket kell megismernem akkor nem mindíg értek szót velük, vagy visszahúzódó leszek, de egyből más a helyzet ha van velem egy barátom, úgy már megint nyitott leszek.És ezek az érzések amik a cselekedetekhez vezetnek, belülröl jönnek. De egy másik ember más érzések alapján vezérelt, neked például mik ezek?:)
Mindenki ugyanazokat az érzéseket tudja érezni.
A különbség az asszociőciókban rejlik:
A társaságinak a jó érzései a szocializálódásos emélkeivel vannak láncolva. A rosszak meg az egyedülléttel.
Neked, visszahúzódonak meg fordítva.
Ugyanazt a világot éljük, csak más érzelmeket csatolunk a tapasztalatinkhoz és emiatt máshogy vislekedünk.
Igen, ilyen egyszerű bizony.
Az egész kisgyermekkorban kezdődik ahogy anyuci, apuci mosolyog vagy mérges attól függően hogy mit csinált a csemete.
Innentől indul egyfajta modellezése a szülőknek (illetve azoknak akiknek hatalma van a gyerek felett: jutalmazza vagy bünteti) és a gyerek társítja a jutalmazás jó érzését azokhoz a tettekhez amiért mosolyogtak rá és a rossz érzést ahhoz a vislkedéshez amiért nem örültek a szülők. Tehát nem a szülőt néze meg, hanem felteszi a kérdést, mit szólna a szülő. Már csak emlékek alapján dönt.
Aztán a gyerek önállósodik és a saját véleménye voltaképpen azért alakul ki mert azokat akiket fontosnak tart (pl tinikorban mondjuk egy rockbandát) őket is a fejébe veszi, hogy ők vajon mit szólnának ehhez-ahhoz a viselkedéshez (rosszalkodás) és ők mit helyeselnének.... Ez persze ellenkezik a szülői véleménnyel sokszor :)
Meg akár a járókelők viselkedése is befolyásolja...
Húha, már én is belebonyolódok, inkább abbahagyom. Igazából ezt csak most gondoltam ki :)
A lényeg tényleg az asszociációkban van.
Nekem is sok emlékem van ahol beégtem emberek előtt.
Meg sok olyan is ahol nagyon jól éreztem magam.
Hogy jobbra vagy balra megyek az attól függ melyik emlékek ugranak be mielőtt döntök. Igazából már csak érzésekként megjelenve.
Optimizmus pesszimizmus ugyanez.
Ami a jó, hogy gyakorolni lehet hogy a szép ugorjon be és ne a rossz, így az ember élete is szebb lesz mert azon jár az esze és nem a rossz emlékeken :)
Úgy, hogy ha pl valami olyan történik veled amit eddig "rossz"-nak hittél, olyankor észnél leszel, megfigyeled hogy mi jutott eszedbe és tudatában ennek igyekszel inkább valami jót keresni ami kötődik ehhez a cselekvéshez.
Példa:
Én fiú vagyok, így kezdeményezni szoktam lányoknál ha érdeklődök utánuk. Tegyük fel egyik lány elküld a pi**ába.
Ekkor a fiúk döntő többsége vagy úgy reagál hogy
- egy csődtömeg , esélytelen aztán depibe esne és nem merne újból kezdeményezni másnál
- vagy bedühödik és pl le rib*ncozza a csajt (magában vagy hangosan)
Na ezek a szokásos rossz érzést keltő gondolatok. Elveszik a kedvet a csajozástól.
Én ehelyett keresek valami más magyarázatot:
- lehet hogy épp rossz napja volt vagy csak szar az izlése pl....
- megspóroltam egy csomó időt, hogy számomra értéktelen lánnyal legyek
- ugyan vonzó volt ez a lány, de vonzó a mellette lévő is, meg az amelett lévő is, meg az a másik is... szal kit érdekel...
Tehát ugyan velem történt a rossz, de nem én vagyok a hibás hanem a világ, esetleg maga a lány :) A kompromisszumos magyarázattól a nagyképűig lehet fokozni az új magyarázatot a történésre. És mind logikus, helyes magyarázat, csak a nézőpont változik és egyúttal az érzés amit az emlék kivált.
Nekem emiatt ha visszautasítana egy csaj, az is siker lenne. Mert ezer magyarázatom van arra hogy miért jó ez nekem...
Ez jó kis kreatív gondolkást serkentő feladat, mivel a fejünkbe verték hogy a kudarc rossz, meg szégyeljük magunkat ha hibázunk stb... De ezt ki lehet fordítani.
Csak én már elértem arra pontra, hogy sokszor másokban felmegy a pumpa meg tényleg depibe esnek én meg vigyorgok mert vicces magyarázatot találok a történtekre a tragikus helyett.. Aztán hülyének néznek ... De nem érdekel, rám nem hat a véleményük :)
18:58 attól mert egy lány visszautasít még nem értéktelen és nem rossz az ízlése. Csupán nem akar veled lenni.
Kérdező, én különösebben nem érzek semmit, nagyon jól elvagyok. Miközben mások visszahúzódónak látnak én közben azt gondolom, hogy: "jézusom nekem most egy sokkal érdekesebb és fontosabb problémán kell gondolkodnom, mint ez az ember!" vagy " jaj de untatsz" vagy " fáradt vagyok" vagy "hú de jó napom volt a barátaimmal, de most két napig inkább nem beszélek mert nincs rá késztetésem". Tehát sokszor az emberek teljesen félreértelmezik amit látnak. Én pl egyáltalán nem vagyok félénk vagy ilyesmi csupán alapból szeretek egyedül lenni magammal.
"18:58 attól mert egy lány visszautasít még nem értéktelen és nem rossz az ízlése. Csupán nem akar veled lenni. "
Itt jön a lényeg:
a fenti meggyőződés a TE meggyőződésed.
Az én meggyőződésem meg az, hogy nem élt a lehetőséggel amit adtam neki, hogy megismerjen engem...
Jogod van azt hinni amit te írtál, én is élek a jogommal hogy azt hiszem hogy ő járt rosszul igazából azzal hogy nem volt kíváncsi rám, nem pedig én...
Kicsit általánosabban fogalmazva:
Mindenki választhat:
Azt hiszi hogy a világ rossz és néha emellett látni szép dolgokat,
Vagy azt hiszi hogy a világ szép és néha azért lát rossz dolgokat is...
Én az utóbbi tábor tagja vagyok és eszem ágában nincs rossznak gondolni a világot (igazából a lányokat se) hanem egyszerűen úgy nézem a dolgokat hogy nyertesnek érzem magam, akármi is történjék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!