Egy kamasznak nyári szünetben hánykor kéne lefeküdnie, hogy lenne a legegészségesebb?
Szerintem 11-12 között. Leghamarabb fél 11-kor.
Hamarabb szerintem felesleges, egyrészt, mert úgyse tudsz elaludni, másrészt ha igen, túl korán kell kelni ahhoz, hogy ne aludd túl magad.
11-12 közötti fekvés és 8 körüli kelés szerintem ideális.
Ha az egészség érdekel, próbálj meg korábban feküdni.
Ha nem érdekel, akkor mindegy.
azzal egyetértek, ha nem érdekel az egészséged, mindegy mit mondunk.
ha tényleg érdekel, elmagyarázom részletesen
nyáron az ébrenléti órák száma valamennyivel több mint télen, hiszen jobban süt a nap. az emberi szervezet biológiai órája a fényhez is viszonyul, na meg az életritmusához. szinte bármikor lehet élni, de általában már 11től fáradtabb egy felnőtt, és 0-2ig van az az időszak amikor a szervezet leginkább regenerálódik/elfárad. állítólag a nappali 10órai tevékenységek ezért a leginkább erőteljesek. de ha valaki korábban fekszik és korábban kel, meglehet hogy ez eltér tőle. a baj csak az hogy ezt nem mindig lehet igazítani az iskolához munkához. én azt ajánlanám hogy legkésőbb 9kor feküdj és 6-7körül kelj. ha nem csinálsz egész nap semmit, akkor ez folyamatosan eltolódik és csökken, ebből lesznek a hajnali 2órás gépezések és déli kelések. ehelyett inkább ébredés után 1 órával tornázz, torna után egyél, napközben sportolj valamit, pl futás, bicikli, röplabda vagy amit szeretsz, lehetőleg ismerősökkel szervezzetek programot, majd ráérsz estefelé gépezni. lefekvés előtt 1 órával pedig ne gépezz meg tévézz, torna és evés (bár egyesek szerint elfekvés előtt 2 órával már ne együnk). meg aztán attól is függ, mit eszel, mennyit mozogsz, korod-magasságod-súlyod-nemed (biológiai helyzeted), stb. ezt magadnak kell kitapasztalnod.
például minden nap kis idővel (10perc vagy fél óra) hamarabb hagyod abba a gépezést, tévézést, gondolom nem kint sétálkgatsz az utcán vagy bulizol. így ugyanennyivel hamarabb kezded el az esti teendőid, és a lefekvést is. az fontos, hogy lefekvés előtt fáradtnak érezd magad, ha nem vagy az, tényleg fölösleges. csak ha ilyenkor megint leülsz a tv meg a gép elé, akkor ez el fog tolódni. például a könyvolvasás hatásosabb. arra is figyelned kell hogy a sok gépezés vagy olvasás fárasztja a szemet ezért fejfájást okozhat vagy alvási zavarokat. általában akik aktív tevékenységeket végeznek nappal, azok jobban is alszanak este.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!