Miért nincs bűntudatom?
a kérdés az, hogy szeretnéd-e jóvá tenni, ha rosszat teszel, vagy valakit megbántasz?
mert ez lenne a fontos - nem az önmarcangoló bűntudat.
az, hogy tudod,ha rosszat tettél, ártó tettet, azt a lelkiismereted révén tudod. Az embernek az igazságérzete működik.
Az, hogy egy ártó tett végülis neked fog ártani, azt majd sok tapasztalatból megtudod.
A közmondás nagyon igaz:
Aki másnak vermet ás, maga esik bele
- csak néha igen hosszú idő telik el,és aki nem elég éber, nem ismeri fel az ok-okozati összefüggést.
"amiről tudom hogy rossz, azt azért tudom hogy az, mert ezt tanultam"- ez egy bnehéz filozófiai kérdéshez vezet
én azt mondom: enm azért tudjuk mi a rossz-jó
figyelj egy kisgyereket: ha nem tudná eredendően, mi az a"JÓ" - meg nem értené, hogy magyarázánád neki?
2 éves
Azt mondja az anyuka :
Legyél jó! majd azt: Jó idő van. Majd:Egyél, jó a leves.
Tudja ám! Nem gondolja: legyek olyan mint a leves?
szóval, azt tudjuk, mi a jó-rossz.
Jónak lenni jó. :)
a "jó" mint fogalom: hogy jelenik meg a gyerek tudatában?hm?
olyan nincs, hogy "nincs lelkiismerete"
el lehet nyomni ezt az ismeretet- neveléssel, később sajátmagunk felmentésével,önigazolásával. Rengeteget hazudunk magunknak: és közben, tudjuk, hazudunk-
ilyesmikre gondoltam
"A lelkiisemeret a lélek szeme"-mondta egy gondolkodó.
És meg lehet vakítami, el lehet homályosítani ezt a szemet, de normálisan: van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!