Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » El vagyok keseredve, miért...

El vagyok keseredve, miért nem találom meg, hogy milyen hivatást válasszak?

Figyelt kérdés

Szakmáim vannak, abszolút különbözőek, mert egyszer ezt akartam kipróbálni, egy darabig jó is volt, de meguntam, elvégeztem egy más fajtát, az is jó volt egy darabig, de annyi. Dolgoztam sokhelyen, ideig, óráig jók voltak.

Rengeteg tanácsadó oldalt olvastam, és tesztet töltöttem ki, de igazából még mindig nem találtam meg, amit igazán szeretnék.

Felsőoktatásba ezért sem akarok menni, mert tudom hogy vagy abbahagynám, mert sokáig tart a megtanulása, vagy mert úgyis abbahagynám egy idő múlva - ha meg nem érdekel, nem is tanulom meg :(

A következők pl. szeretek embereknek segíteni, érdekel szépségápolás, de a növényeket is, gyerekeket is, kreatív abszolút nem vagyok, de mondjuk irányítottam már rendezvényt is,vagy tárgyalást... szóval teljesen különbözőek az érdeklődési köreim, nem tudom egyben, sokáig elképzelni magam. Hogy pl. csak kertész, vagy csak óvónő, ilyesmi.

Abszolút nem tudom mit kezdjek magammal a jövőben. 25 éves lány vagyok.

2009. jan. 20. 00:58
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Éld nyugodtan az életedet úgy, ahogy eddig. Én 33 vagyok, mondjuk megvan 2 diploma meg minden de még én se nagyon sikerült eldöntsem, hogy most merre is. De emellett én nagyon jól érzem magam a bőrömben és nem görcsölök. :D
2009. jan. 20. 04:57
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon jól látod, hogy a felsőoktatás nem kötné le az érdeklődésedet hosszú távon: unalmas, felesleges tárgyakkal van telinyomva a legtöbb tanterv.

Nekem úgy tűnik, hogy te képes vagy megvalósítani a ma divatos "élethosszig tanulás" modelljét, hiszen sok minden iránt érdeklődsz, és igényled a változatosságot. Ezért én semmiképpen nem ajánlanék neked monoton munkát, mint pl. az irodai munkák jó része. Ha pl. szeretsz utazni, lehetnél idegenvezető: változatos, jó munka, szerintem. Vagy akár üzletkötő, bármilyen menedzser (itt viszont sok esetben elvárják a felsőfokú végzettséget). Végső esetben én egy munkapszichológiával foglalkozó szakembert is felkeresnék.

2009. jan. 20. 10:05
 3/7 A kérdező kommentje:
ilyet hol lehet találni? (munkapszichológus vagy mi...)
2009. jan. 20. 10:21
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Javaslat-nekem bejött.:) Az érdeklődési köröd egy részét éld meg hobbyként. Így addig foglalkozol ezzel majd, amíg jól esik... Növényekkel pl otthon is lehet, akár kertben, akár cserépben. Segíteni embereknek pl itt, ezen a fórumon is lehet. Gyerekekkel foglalkozni pl dadusként egy oviban, vagy óvónőként. Közben nézzed az állásajánlatokat.

Munkapszichológus nem feltétlenül kell, mert a gondod gyökere ott van, hogy még nem ismered eléggé magad és a lehetőségeidet sem. Az önismeretben egy jó pszichológus (ha nem munka a szakterülete) akkor is tud segíteni, de a legöbbet Te magadnak.. Én pl imádom az állatokat, de pont azért nem lettem állatorvos, ami miatt kerülöd a felsőoktatást Te is.;) Viszont folyton találok megmentendő kutyákat-cicákat. Termesztek cserépben zöldségeket, kertben is. Virágokkal foglalkozom.

Ne stresszelj! Nincs az sehol megírva, hogy életedben egy hivatásod lehet! Hisz mi magunk is változunk. Élethosszig...:)

2009. jan. 20. 13:50
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Minek "hivatást" választani? Azaz beállni egy vágányra, korlátozni magadat? (Mert nyilván így élnéd meg, ha választanál egy hivatást.) Különbözőek vagyunk, nem mindenki képes monoton ugyanazt csinálni évtizedekig, és ez nem baj. Sokféle tapasztalatod, képességed és ismereted van, ez nagyon nagy érték, valószínűleg ér annyit, mint egy diploma. (Röhej az a diplomafetisizmus, ami Magyarországon uralkodik). Én a helyedben nem lennék elkeseredve, a probléma, amit leírtál, nem is probléma. El kell fogadnod, hogy más vagy, mint a többség, de ez a különbség rengeteg előnyt is hordoz. Nem hiszem, hogy legbelül, igazán mélyen tényleg szükséged van hivatásra, előre eltervezett, szabályos életre. Ez inkább csak olyasmi, aminek azért érzed szükségét, mert benyomásod szerint "mindenkinek" van hivatása, életterve, pedig ez csak a látszat.
2009. jan. 22. 08:20
 6/7 anonim válasza:
Bocsánat,lehet,hogy ezzel off-olok,de ez mindenképp fontos.Én belementem abba,hogy érettségi után egyetemre mentem.Másodéves egyetemista vagyok.Nagyon nagy hiba volt és megbántam,hogy nem inkább szakmát tanultam.Én is úgy voltam vele,hogy nem tudom mit szeretnék,érdekelne ez is,az is.Egyetlen egy bajom van,hogy nem engedhetem meg magamnak azt a "luxust",hogy azokon a területeken dolgozzak,amelyeket szeretném;és hogy évekig keresgessek melót,mert akkor hogyan indulok el az életben?Semmi saját pénzem nincs,a leendő szakmámban pedig az elhelyezkedési esély=0,mert annyian vannak már azon a területen mint az oroszok.Szüleim kérésére tanulok,megszerzem a képesítést,de megjegyzem,utálok tanulni,mármint az egyetemen.Amúgy az egész élet tanulás,mondjuk kipróbálsz egy új sütireceptet,azzal is tanultál.Érdekelnek az életbeni dolgok,szívesen ismerkedem,dolgozok,ha tehetem.Szóval az egésznek az lenne a lényege,hogy én azt érzem,hogy abszolút nem tudom mit fogok majd dolgozni,merre induljak,csakúgy,mint a kérdező.Amúgy,ha lenne olyan,hogy megfizetik azt,hogy édesanya vagy,de rendesen,nem pedig filléreket adnának,akkor én biztosan "hivatásos édesanya és feleség" lennék,bármilyen nevetségesen is hangzik.Nincs annál szebb,mintha a munkádnak van értelme,nem monoton,és felmutathatod 10-20 év múlva,hogy tessék,ez az én munkám.Ha lenne ilyen,én azt választanám.Amúgy én valószínüleg kínkeservesen elvégzem az egyetemet,és utána (vagy közben) tanulok valami "emberi" szakmát majd.Azért sok sikert a kérdezőnek is,egy cipőben járunk,csak te már előrébb vagy pár évvel és szakmával!
2009. jan. 22. 16:10
 7/7 anonim ***** válasza:
Az utolsó válaszolónak (és a hasonló helyzetben lévőknek) azt üzenem, hogy ha értelmetlennek is tűnnek pillanatnyilag a tanulmányok, amiket végeznek, azért ne csüggedjenek el könnyen, ne adják fel, ha belekezdtek. Egy egyetemi szak elvégzésének nemcsak az az értéke, hogy pontosan milyen képesítést ad, hanem egy diploma bizonyíték bizonyos alapképességek meglétére. Ezenkívül a felsőfokú tanulmányok fejlesztik az értelmi képességeket, az önfegyelmet, a munkabírást stb. Tehát valamennyire mindenképpen hasznosak (minden szak!). De ha nagyon nem megy, persze nem kell erőltetni csak azért, hogy meglegyen a plecsni és otthon Anyuka bekeretezhesse :)
2009. jan. 22. 16:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!