Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért "utálom", "rühellem" az...

Miért "utálom", "rühellem" az időseket? Velem van a baj?

Figyelt kérdés
Nemrég láttam egy műsort, de ez való életben is így van! Az idős emberek állandóan azt a példát hozzák fel, hogy ők felneveltek x gyereket, ezt tették, meg azt tették értünk, olyanokat találnak ki, amik nem is igazak. Bőgnek, mintha ők lennének az áldozatok és a saját verziójukat adják tovább, hogy rossz színben tüntessék fel a másikat. Ez számomra irritáló és legszívesebb felpofoznám őket az ilyenekért. És utána meg ki vannak akadva, hogy miért nem nyitja rájuk az ember az ajtót! A legtöbb kapcsolat és házasság azért megy tönkre, mert a kedves szülök belemagyaráznak olyan dolgokba, amik nem rájuk tartoznak! Panaszkodnak, mindig csak panaszkodnak. Félnek, hogy egyedül maradnak?
2009. jan. 19. 16:59
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
71%
Miért véded az időseket? Gyere le és nézd meg mi van itt. Nyavajognak, hogy kevés a nyugdíj, mert nincs aki dolgozzon. Hogy lenne, mikor ők nyugdíj mellett is dolgoznak, elfoglalják a munkát és ők sokkal többen vannak, mint a dolgozóképes fiatalok. A buszon is tolakszik, neki meg a szatyrának ülőhely kell. A mi lépcsőházunkban (emeletes házban lakok) azért nyavajognak, mert Anyukám kicserélte a kiégett égőt (nem tudom minek a házmester) és nem 25W-osat, hanem 100W-osat rakott bele. Nem ismerik az energia takarékos égőt? Amúgy a 25W-os égőnél alig látni, csak fogyasztja az áramot.
2009. jan. 20. 16:45
 22/31 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem nem az idősekkel vagy a fiatalabbakkal van baj, ezek általános emberi tulajdonságok. Persze az idős kor gyakran felerősíti a rigolyákat, ezt nem kétlem. De nem szabad általánosítani. Meg kell előlegezni a bizalmat, tiszteletet, akármilyen korú az illető. Aztán már rajta múlik, hogy megmarad-e a tisztelet.
2009. jan. 20. 18:36
 23/31 anonim ***** válasza:
43%
ez igy megy már fiatal korban is illetve most vagyok 22 és a szüleim most beleugatnak ki legyne a barátnőm, most 20 év mulva is belefognak ugatni mikor feleségem lesz, és ezzel tönkretehetnek egy házasságot.
2009. jan. 20. 23:42
 24/31 anonim ***** válasza:
96%
en nem itelekzem elsore. ha valaki kedves en is az vagyok ha nem akkor vegye eszre magat. eleg ha kedvesen utalunk erre. igy nincs miert itelkezzen. nem artana tudatni veluk hogy nem kell altalanositani.
2009. jan. 21. 14:56
 25/31 anonim ***** válasza:
79%

Azoknak, akik védik őket: aki engem tisztel, azt én is tisztelem, illetve fordítva, akivel én tisztességes vagyok, attól én is elvárom. Én nem gyűlölöm őket, meg ilyenek, de a nagy részével az a bajom, hogy ha nem mutatná ki, hogy Ő A JANI, A VALAKI, akkor meghalna. Szabályosan belerúgdossák a társadalomba, hogy márpedig nekik ez jár, és aki nem kompatibilis ezzel a gondolkodással, az márpedig húzzon a Q anyjába. Egyszerűen nem képesek harmóniában élni a többi emberrel, nem elnézőek senkivel. Természetesen aláírom, hogy van manapság sok gyökér aki a 70 éves vak néninek ugyanúgy nem adja át a helyét, mint a 25 éves kismamának, akinek plusz egy gyerek van a kezébe. Ezekkel szemben nincs mit tenni. Na de azért igen sok értelmes és normális ember van, aki igenis tisztelné őket, ha nem mutatnák ki azt, hogy na baze, ÉÉN megjártam Szibériát, voltam gettóban, túléltem két világháborút, meg 56-ot, és rohadjon meg az, aki nem néz fel rám mindezért. Na hát nálam ez nem működik. Mindenkinek megvan a múltja, mindenki tartsa meg magának, nekem ezt ne hozza elő akkor, amikor helyre van szüksége a buszon. Én azért adom neki át, mert idős, és rokkant esetleg, nem pedig azért, mert ő bezzeg felépített egy országot. Számomra ő is csak egy ember, ha maga a pápa jönne ide tolókocsiban, de bunkó lenne velem, bizony szemen köpném, hidegen hagyna, hogy ki ő. Amúgy meg hogy ki mit tett le az asztalra: a mai társadalom fiataljaitól ugyan ne várjuk már el, hogy bármit is le tegyen az asztalra a maga 15-25 éves korosztályával.

Tehát összegezve:

amíg a vonaton engem fellök, hogy ő szállhasson le először; amíg a buszon és a metrón fellök, mert nincs helye, holott nekem sincs; amíg összeverekszik a másikkal a boltban a friss banánért... addig tőlem senki ne merje elvárni, hogy tiszteljem egy társadalom azon öregjeit, akik három emelet magasból eresztik rám az ürüléküket, persze átvitt értelemben. Amíg nem fogadják el azt, hogy ennek a társadalomnak én ugyanolyan teljes értékű részét képezem, mint ők, hogy semmivel sem vagyok kevesebb, mint ők, csak mert ők már letettek valamit az asztalra, én meg még nem, nos, addig ugyanúgy fogok beléjük rúgni az utcán, vagy bárhol, mint ők belém. Lehet kövezni/lepontozni.

2009. jan. 21. 22:13
 26/31 anonim ***** válasza:
46%
az utolsó válaszoló:tökéletesen egyetértek!!!-egy korábbi válaszadó--->>akit szintén lepontoztak,de én is vállalom a véleményem...
2009. jan. 22. 07:22
 27/31 anonim ***** válasza:
34%
Mert félsz a haláltól.
2009. febr. 6. 01:03
 28/31 anonim válasza:
Ennél a kérdésnél annyi agresszív idióta van. De komolyan. Látjátok mit írtok ti? Amugy a témához kapcsolódva én azokat az időseket utálom akiktől nem kapom vissza azt a tiszteletet amit megadok nekik. Engem zavar bármilyen korú embertől ha én teljesen normálisan fordulok hozzá és ő lehörrög. Aztán meg kapom a kis taknyos satöbbi szöveget amikor egy szót sem szóltam. 16/f.
2014. febr. 21. 00:56
 29/31 anonim ***** válasza:

Baj van veled, igen, baj, mert először is nagyon agresszív vagy - érdekes, én alapból pár mondatért senkit nem akarok felpofozni.

Hadd vázoljam neked egy átlagos idős ember lelkiállapotát pszichológusként.

Egyre többet dolgoznak. Egyre több a gondjuk. A gyerekeikért felelősséget vállalnak, etetik, ruházzák őket, folyamatosan feladják azokat a dolgokat, amik nekik fontosak, önmagukból sokat adnak a családjukért, a társadalomért, dolgoznak valamit, amihez legtöbbször semmi közük. Mert az átlagembernek azért nem mindig - sőt inkább kevésbé - adatik, hogy olyat dolgozzon, amit akar.

Ez alapból nem kellemes érzés, majd észreveszik egy napon, hogy egyre csúnyulnak, eltűnik a jól ismert arckép a tükörből, a vonások, az alak, a test vonalai deformálódnak. Öregszenek. Közelebb kerülnek a halálhoz.

Ez félelmet vált ki, úgy érzik magukat, sokszor, mint a kisgyerekek, amikor félnek.

Bizonyos értelemben féltékenyek azokra, akiknek "több van vissza" nem értik valahol mélyen, mit tettek, amiért rondulnak, öregszenek, bajaik vannak, és egyre rosszabbul érzik magukat. Hidd el, a mai időseknek sokkal másabb volt a helyzete, mint nekünk, fiataloknak, ők még nem tudták annyira, mit kell tenni az egészségért, sokan közülük még a volt háborúkra is emlékeznek, ahol igazán szopás volt ám az élet, nem ilyen problémák voltak, mint most.

Amiket leírtál, az viszont nem az idősekre, hanem általában a manipulatív személyiségekre jellemző, tehát nem specifikus öregtulajdonságosdi.

Igen, alapból mindenkinek tiszteletet kell adni. Képzeld, bemennél a hivatalba, vagy akárhová, és ott azt mondanák, "hé mit akarsz itt te ocsmány rondapofájú senki, mindjárt lerúglak" - mert ugye a tiszteletet ki kell érdemelni ugye?

Nem, a tisztelet alapból mindenkinek jár. Ha viszont így köszön neked, akkor mindegy, hogy milyen korú.

A példa azért kell, hogy lásd a hibáit a gondolkodásodnak.

Másrészt, gondolj bele, amikor beteg vagy, tényleg beteg, parázol, hogy bármi történhet veled, hogy éreznéd magad, ha még rúgnának is egyet rajtad, és egyedül lennél, nem tudnád magad megoldani a dolgaidat?

Ilyet éreznek az idősek is. Visszakapod idős korodban, akárhogy bánsz velük. Tehát bánj velük úgy, ahogy veled is akarod, hogy bánjanak. Ha valaki bunkó, akkor helyre kell tenni, de a kora miatt utálni valakit, az nem egészséges személyiségre utalhat.

2016. febr. 7. 03:44
 30/31 anonim válasza:
akkor lesz jobb világ ebben az országban ha kipusztul a tetves rohadek kádár nyugger fajta! én ezt várom!
2018. okt. 27. 14:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!