Miért "utálom", "rühellem" az időseket? Velem van a baj?
Van egy bölcsesség:"Egy társadalom nagysága ott mutatkozik meg, ahogy az időseivel bánik."
Nem minden idős ember vén hárpia, és való igaz, hogy más korban nőttek fel, ahol más értékrend volt (ebbe most ne menjünk bele, hogy mi), egy országot építettek fel a háború után keserves munkával, és nem tudom, olvastál-e a Gulagról, a munkatáborok borzalmairól, amit pontosan az az idős korosztály kényszerült átélni, csakmert ilyen tragikus sorsú hazába született,mint a miénk;ehhez képest nincsenek megbecsülve gyakran a saját családjukban sem, ami szomorú.Pedig a sok fiatal,aki tényleg nem tett le semmit az asztalra, az ő életük munkájába teszik bele magukat, és úgy érzik, teljesen természetes.
Tudod, nem az a gond, hogy nem tiszteled ( vagy legalább elfogadod)az időseket, hanem az, hogy még meg is kérdezed, ugye nem vagy-e vele egyedül?
Más, kulturáltabb társadalmakban az időseknek természetes tisztelet jár ki, így aztán nincs ,amivel visszaéljenek, mert ott ez a dolog magától jön.
Húha...!!!
Nem is tudom, mit éreztem, amikor a kérdést és a kommenteket olvastam.... Azt hiszem, szégyellem magam helyettetek is!!!
A 17:24-es válaszolóval értek egyet.
A többieknek üzenem: ti is lesztek öregek, jó lesz, ha majd benneteket is "rühellni" fognak???
Ez komolyan undorító, tényleg itt tartana a társadalom???
Nincs veled baj.
Viszont csak a nagyvárosi idősek többsége ilyen bunkó. Tömegközlekedési eszközökön.. hát no comment. Imádom mikor nem adom át a helyem és ezért elmegy mellettem és pofáncsap a táskájával.. Aztán ha visszaszólok neki, akkor meg még úgy érzi, hogy neki áll feljebb.
A falusi öregek egy fokkal jobbak.. csak azok meg unatkoznak és még a csillagokat is lepletykálják az égről.
És ezek soha nem fogynak el oO
18:42-esnek: nem, engem nem fognak "rühellni" (ha megérem), mert nem leszek bunkó, és nem fogom alanyi jogon elvárni az általuk "tisztelet"-nek nevezett felsőbb jogokat. (pl. arra, hogy következmények nélkül bunkóskodjanak)
A kérdésre: én azért nem rühellem őket, mert nem lehet általánosítani. Igenis sok rendes van köztük. Viszont épp a hetekben láttam, amikor egy idős (és talán kisssé ittas) nő egy fiatal lánnyal magából kikelve elkezdett ordibálni, lehülyek*rvázta, és mellette az alacsony IQ-ját is megemlítette (az ok: véletlenül a villamoson ülve hozzáért a veleszemben levő "hölgy" szatyrához). A végén odaszóltam neki: "Ezek a mai fiatalok..." Másrészt reggelente a buszpályaudvaron is szó nélkül tolakodnak, de ha egy fiatal tolakszik, akkor megvan a véleményük. Ha meg ezt szóvá teszem, "ők már 60 éve sorban álltak ételjeggyel", mg "ők 40 évet dolgoztak".
Hát, ha az ilyenek várják el a tisztelet pusztán a koruk miatt, akkor rám ne számítsanak.
Lehet emlegetni az akkori történelmi helyzetet, de a mai fiatalok nem tettek le kevesebbet az asztalra. A mai világ is tartogat óriási kihívásokat, sokkal nagyobb a bizonytalanság, az embernek mindennap kihívásokkal kell szembenézni, míg régen, ha nehezen is, de a szokások alapján lehetett érvényesülni, az emebr 40 évig ugyanott dolgozhatott stb. Nem véletlen, hogy manapság sok sikeres ember fiatalon hal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!