Mondj nemet! Szerintetek is butaság erre nevelni minket tiniket?
˝...hogy nekünk nem tanítanak semmi mást, csak azt, hogy mondj nemet! Nem az, hogy tessék itt a megoldás arra az esetre, ha a mondj nemet nem vált volna be. Csak...mondj nemet...˝
(Meg Cabot-Egy igazi Amerikai lány 2)
És az is valahol benne van a könyvben, csak most hirtelen nem találtam meg, hogy a kamaszok azt hiszik, hogy amikor olyan helyzetbe kerülnek, amikor tényleg nemet kéne mondani akkor csak annyit mondanak hogy Á, nem köszi én nem mérgezem ilyennel a szervezetem! És kész. És mindenki azt hiszi, hogyha ezt belesulykolják a gyerekbe, attól mi már meg vagyunk védve és nem beszélnek tovább arról, hogy mi lenne az igazi megoldás.
Folyamatosan beszélsz egy megoldásról, de nem írod le, hogy pontosabban milyen megoldásra gondolsz és azt sem, hogy egyáltalán milyen fajta helyzetről beszélsz.
Hogyha arról van szó, amire én gondolok ( értsd drog, pia, cigi, stb. ) akkor a válaszom nagyon egyszerű: az a megoldás, hogy előszőr magadban tisztázod az ügyet. Természetesen nincs értelme nemet mondani egy cigire csak azért, hogy 30 perc múlva egyedül szívjál el egyet. Szóval az a te döntésed, hogy csinálod-e vagy sem, de a lényeg, hogy határozott legyél.
Természetesen ítélkezni nem fogok senki felett, bármi is legyen a döntése, viszont én mégis azzal az esettel fogok foglalkozni, amelyikben a válasz a "NEM", mert úgy gondolom, hogy "IGEN"-t mondani elég egyszerű, úgyhogy az nem szorul különlegesebb segítségre.
Nos, véleményem szerint a következőképpen kellene gondolkozni, hogy elkerüljük a csábításokat:
- Mennyit érünk önmagunknak ?
- Mennyire tiszteljük saját magunkat ?
- Mennyire becsüljük az egészségünket ?
- Mik az elveink ?
- Mire neveltek a szülők ?
- Mire próbálnak figyelmeztetni a környezetben levő jelek ?
- Mekkora kockázatot vállalunk pár perc élvezetért ?
- Mennyire tudunk uralkodni önmagunkon ?
Ezek lennének azok a kérdések amiken el kellene gondolkozni, amelyekre válaszolni kellene, és talán még a válaszokon is elkellene gondolkozni. Lehetséges, hogy bár egyfajtaképpen válaszolsz a kérdésre, mégis másképpen gondolkodsz maga a válaszodról, vagyis még te sem helyesled a válaszod. A megoldás összetett, az "IGEN" és "NEM" pedig nem is a megoldás, hogyha helyesen akarunk fogalmazni, az csak a döntésünk kinyilvánítása. Viszont ehez előszőr megkell legyen a gondolkodás, a mérlegelés, a döntéshozatal, az elhatározottság és ha ezek megvannak akkor már egyből fogjuk tudni, hogyha megkérdeznek mit fogunk válaszolni.
De amit mondtam, a megoldás maga az eszed használatán múlik, tehát te kell megoldjad a helyzeted, mert gondolkodni senki sem fog helyetted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!