Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mivel tudom megtanulni ismerni...

Mivel tudom megtanulni ismerni és szeretni magam?

Figyelt kérdés

23 éves vagyok (L), úgy gondoltam eddig, hogy minden megfelelő. Elkezdtem az önálló életem, megkaptam az első állásom amit mondhatni szeretek. Nincs problémám a családommal vagy a barátaimmal.

Viszont ismerkedés terén döbbentem rá, hogy az "önbizalmam", amire eddig azt hittem stabil, az elkezdett megtörni. Mintha az elmém egy lepellel takarta volna le a problémáimat, de az apránként elkezdett lecsúszni.

Hogy mutassam meg azt, hogy mit akarok hogyha én sem tudom?

Fejleszteni kellene az én-képet, viszont fogalmam sincs hol kezdjem.

Félek, hogy a semlegességem, amit a problémaim felé mutatok lassan tönkreteszi a vékony "tökéletes" életem képét.

dec. 16. 17:14
 1/5 anonim ***** válasza:
83%
Nem különféle elvárásoknak kell megfelelni kényszeresen.
dec. 16. 23:39
 2/5 bazaltkaroly ***** válasza:
100%

Ha valóban magadnak akarsz megfelelni és nem másnak, akkor fejben kell főként rájönnöd, hogy mi az, amiben változnod kell.

Először próbáld felmérni magadban, hogy ki vagy.

Írj össze öt dolgot, amit magadban szeretsz, és ötöt, amit nem. Fontos, hogy nagyon őszintén állj magadhoz, vagy ha van megbízható ember az életedben, akinek a véleményére adsz, akkor kérd meg, hogy ő mondja el ezeket.

Eddig, ha ismerkedtél az emberek, hogyan álltak hozzád. Érezted az, hogy megbíznak benned, hogy keresnek? Szívesen lógtak veled eddig? Ha igen, akkor ezen gondolkodj el, mert van akkor valami oka, hogy így tettek. Ha nem, akkor ki kell derítened, hogy mi az, amit rosszul csinálsz. De mivel írtad, hogy barátaid vannak, úgy gondolom, hogy az utóbbi nem probléma.

Az ismerkedés nem egy megy, vagy nem megy folyamat. Lehet hogy rossz helyen ismerkedsz. Vegyük azt, hogy egy munkahelyi rendezvényen, lehet visszafogottabb vagy, mert mégis kollégák között vagy, de lehet, hogy szimplán nem egységes az érdeklődési kör, vagy az értékrend. Azonban ha elmész, például gy koncertre, amit szeretsz, ott már nyitottabb leszel, mert az előbbiek hiánya nincs meg.

Ha ezek nem segítenek, akkor lehet érdemes egy szakemberrel beszélni, de ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy nem vagy normális. Teljesen egészséges embereknek is szüksége van néha ilyen beszélgetésekre, sőt még pszichológusok is néha eljárnak más pszichológusokhoz, mert tovább tudják fejleszteni magukat.

És fontos, hogy ne aggód túl ezt a kérdést. Ha ráfeszülsz csak rosszabb. Először a baráti, és családi köröddel beszéld ezt meg, mert ők ismernek igazán, és ők lesznek a legőszintébbek.

Minden rendben lesz. :)

dec. 17. 11:16
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Ez normális. Fiatal felnőttkoráig a többség azt hiszi, hogy vele/a családjával minden oké, ami esetleg korábban nem volt, az elmúlt, tiszta lappal indul az életben. A helyzet ezzel szemben az, hogy mindenki egy, a családja által kisgyerekkorában teleírt lappal indul. Minden érzése, viszonyulása önmagával és a világgal kapcsolatosan egy “program”, ami normálisan nem lenne a személyiségének a része, mert valahogy kialakult, de kemény önismereti munkával megváltoztatható. Tűpontosan leírtad a jelenséget, amikor a fiatal először szembesül ilyen típusú életvezetési nehézséggel és szuper, hogy megfogalmaztad az igényt a változásra. Számtalan vezetett önismereti módszer áll rendelkezésre, találd meg a hozzád illőt. A pszichoterápia talán a legáltalánosabb közülük.
dec. 17. 23:18
 4/5 anonim ***** válasza:
Érdemes keresni egy jó pszichológust és átbeszélgetni vele a helyzeted, hogy segítsen átgondolni, helyére tenni mindent és egyenesbe jönni magaddal.
dec. 25. 19:51
 5/5 anonim ***** válasza:

"a semlegességem, amit a problémaim felé mutatok" - Talán csak védekezel, nem akarod, hogy fájjon valami, és ezért bagatallizálod a problémáidat.

Ha tudod, mit szeretnél, és valami/valaki nem illik a képbe, jobb, ha kihagyod a jövődből.

febr. 16. 17:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!