Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Egyáltalán nem bízok magamban,...

Egyáltalán nem bízok magamban, és emiatt egyre leljebb kerülök. Tudnék valamit tenni?

Figyelt kérdés

Úgy érzem, egy rakás szerencsétlenség vagyok, emiatt bele sem kezdek új dolgokba, vagy félbehagyom őket. Pl. most vizsgára kellene tanulnom, de az van bennem, hogy én azt úgy sem tudom megtanulni, mert ostoba, hülye vagyok, akit úgy is megbuktatnak, így nem is tanulok.

A nőkkel kapcsolatban ugyanez van: összejöttem egy csajjal, de folyamatos önbizalomhiányom volt, mindig azt mondtam más jobb, mint én. Viták alakultak ki, és elhagyott.

Belemenekültem az evésbe, és már a fogyókúra sem érdekel. Nem hiszek abban, hogy nekem valaha jó testem lehet.

Stb.

Elolvastam egy rakás önismereti könyvet a témában, de ezek semmit sem segítettek. Egy pszichológus sem tudna újat mondani, mivel tudom, hogy kb. milyen érveket hozna fel ilyen esetre, de azokat úgysem fogadnám el, mert mint említettem, egyáltalán nem hiszek magamban.

Nekem végem van?

nov. 3. 12:15
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Véged nincs, remélhetőleg az soká lesz, de amíg te nem akarsz jót magadnak, addig nem is lesz jó semmi, és ezen más nem tud és nem is fog segíteni, csak te magad.
nov. 3. 16:33
 2/17 A kérdező kommentje:

Hát ez a baj. Gyengének érzem magam ahhoz, hogy magamon segítsek.

Ez egy ördögi kör.

nov. 3. 16:40
 3/17 anonim ***** válasza:

Nincs véged, csak kell egy kis erő hogy egy kicsit is pozitívan tudj gondolkodni!

Gondolkodj úgy hogy sikerül a vizsga. Tanulsz rá, pozitívan állsz hozzá és sikerül!

Nő ügyeknél is legyél határozott, és addig kell keresni amíg nem találod meg azt aki igazán illik hozzád! Nem szabad feladni.

Pszichológusos témával kapcsolatban, hiába gondolod úgy hogy semmit sem fog segíteni, de fog, szóval menj el hozzá, sokat segítene!

nov. 3. 16:49
 4/17 anonim ***** válasza:
Tudom hogy az, én is voltam már a padlón, és szerintem mindenki más is. És fogsz te majd segíteni magadon, akkor, amikor már kénytelen leszel, mert nem marad más választásod. Az a te döntésed, hogy megvárod-e azt, vagy előtte szeded magad össze. Elég mély ám a szakadék, rád van bízva, hogy meddig süllyedsz benne.
nov. 3. 16:52
 5/17 A kérdező kommentje:

"És fogsz te majd segíteni magadon, akkor, amikor már kénytelen leszel, mert nem marad más választásod."

Már eljutottam arra a pontra, hogy nincs más választásom, de egyszerűen nem megy.

Erősen vesztészre állok az önmagammal való küzdelemben, szinte semmi erőm, és motivációm nem maradt már.

nov. 3. 20:52
 6/17 anonim ***** válasza:
60%
Nem, nem jutottál el arra a pontra. Akkor jutsz majd el oda, ha már az egzisztenciád és az egészséged kerül veszélybe. Hajléktalanul, betegen, na az a mélypont. És ha nem találsz ki magadnak egy jövőképet (pl család), akkor nem is fog más motiválni, csak az, hogy életben maradj. És az evés csak egy dolog, de ha nem változtatsz a gondolkodásmódodon, jöhetnek ám rosszabb függőségek is még előtte (alkohol, kábítószer, gyógyszerek). Szóval hidd el, mindig van lejjebb, és egy idő után már hiába próbálsz kapaszkodni zuhanás közben. Neked most még lehet. Barátaid/barátnőid/szüleid nincsenek, akikkel tudnál beszélgetni?
nov. 3. 21:01
 7/17 A kérdező kommentje:
Nincs senki, akivel beszélhetnék. De talán jobb is így.
nov. 4. 22:34
 8/17 anonim ***** válasza:
Az önismeret egy olyan dolog, amire rávezethet egy pszichológus vagy pszichiáter, hosszú évekig tartó terápiával. Az, hogy önismereti könyveket olvasol és nárcisztikus módon (mert ugye neked nem lehet újat mutatni) alkotsz belőlük magadnak egy negatív önképet, az abszolút nem egyenlő az önismerettel, és talán a valóságot sem tükrözi, ezt nevezik téveszmének.
nov. 8. 21:43
 9/17 A kérdező kommentje:

Nem hiszek az ilyen terápiákban.

Van elegendő önismeretem.

Egyébként is, én totálisan máshogy látom a világot, egy ilyen pszichiáter meg azt mondja vissza, amit az egyetemen tanult, amivel nem is értek egyet.

nov. 8. 21:53
 10/17 anonim ***** válasza:
Kizárt, hogy azt fogja visszamondani egy pszichológus/pszichiáter, amit az egyetemen tanult, mégpedig azért, mert egy páciensnek nem arra van szüksége, hanem például (mint neked is) beszélgetésre, megértő társaságra. Azt pedig erősen kétlem, hogy átlátnál ennek a módszertani ismeretein, ahogyan egy pszichológuson/pszichiáteren sem tudsz, mivel ő lát át rajtad. Az nem ott kezdődik, hogy olvasok egy kicsit az önismeretről. Olyan pedig nincs, hogy azonnali megoldás, évekig is tarthat, mire belátod, és az már a te választásod kérdése, hogy akarsz-e magadnak normális életet, vagy tagadással megfojtod magad a saját depressziós kényszerképzeteidbe temetkezve. Amíg nem tudatosul benned az, hogy azért nem érzed jól magad, mert az önismereted és az önképed hiányos, addig az atyaúristen sem fog tudni segíteni rajtad. Ha mások szemével tekintesz magadra, akkor az vagy aminek tartod magad, ellenben a saját szemeddel nézve ("van elegendő önismeretem"). Nem látsz ebben némi kognitív disszonanciát? Nem látod, hogy önmagadnak mondasz ellent?
nov. 8. 22:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!