Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mit lehet tenni az emberi...

Mit lehet tenni az emberi egyediségünk, megismételhetetlenségünk felismerése által generált mélységes magányérzetünk ellen?

Figyelt kérdés
Hogyan lehet azt feldolgozni magunkban, hogy valójában teljesen egyedül vagyunk ebben a világban és hiába keressük azokat, akikkel egyformák lennénk és ezért könnyen tudnánk kapcsolódni egymáshoz, ha ilyenek nem léteznek, létezhetnek?

okt. 10. 19:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem úgy fogod fel, hogy ez mekkora tragédia, hanem hogy ez milyen izgalmas, hogy igazából senkit sem ismerhetsz meg teljesen és téged sem ismerhet meg senki.

A pohár félig üres, vagy félig tele esete.

okt. 10. 19:45
 2/14 TappancsMancs ***** válasza:
Szerintem nem generál magányérzetet. :)
okt. 10. 21:21
 3/14 anonim ***** válasza:
72%

Ez olyan, mintha valaki odalépne hozzád, hogy "Mit tegyek? Fáj a fogam?" Te meg azt mondanád: "De hát édes Öregem, hiszen nem is fáj!"- és elmosolyodnád magad.

okt. 10. 21:31
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
A kérdésről Mérő László egyik könyvének címe jut eszembe: "Mindenki másképp egyforma." Ötletesen reflektál annak a problematikájára, hogy bár mindannyian egyediek vagyunk, az egyes emberek-embercsoportok között vannak természetszerű hasonlóságok. Így nem vagyunk teljesen egyedül.
okt. 11. 00:10
 5/14 TappancsMancs ***** válasza:
Nem igazán olyan. Van akinél valami valahogy úgy jön ki ahogyan neki, de az nem általános. És, ha a többségnél nincs, akkor az önmagában nem olyan. Erre utaltam vele. Nem hiszem, hogy azért mer valakit érdekel a csillagászat és más élőlények dolgai, hogy azoknak valami szorongást vagy egyebet kellene ebből csinálnia.
okt. 11. 09:45
 6/14 anonim ***** válasza:

Ennek fuss neki még egyszer.

okt. 11. 15:31
 7/14 TappancsMancs ***** válasza:

Gondoltam a kérdező az "emberi egyediség" alatt az emberiségre értette és úgy írtam a válaszokat is, de valóban lehet, hogy nem úgy érti. Szóval okés, mert tényleg nem olvastam végig a kérdés alsó részéig.

És érdekes felvetés a pont velünk egyforma másik ember esete és érdekes párkapcsolatként, vagy csak úgy bárkire is értve az elgondolása. De ennek hiánya sem okoz az emberekben "mélységes magányérzetet".

És a kapcsolatok lényege nem a teljes egyformaságra épül és nem is kell arra épüljön. Meg nem is szokott. Sokkal érdekesebb, hogy az emberek mások és nem 10 nagyon egyforma barátunk van, hanem 10 féle. :)

okt. 11. 16:46
 8/14 A kérdező kommentje:

#1 Engem még ez a lehetőség is megrettent. Ha nem ismerhetek meg valakit teljesen, akkor hogyan bízhatok meg benne maradéktalanul? Úgy érzem, hogy olyan az illető a számomra, mint valami időzített bomba. Egyébként én magam is olyan vagyok és már többször "robbantam" is, váratlanul az életem során, okozva ezzel másoknak komoly lelki(/fizikai) sérüléseket. A legdurvább dolgok szinte mindig váratlanul történtek velem, az eddigi életem során.

#7 Az sem kelt benned elmagányosodás érzést, ha azt írom, hogy nem csak hogy az életünk nagyon különbözik egymáséitól, hanem még meghalni se egyformán fogunk? Én még nem láttam két egyforma halált. Ki így, ki úgy. Még csak felkészülni se nagyon lehet rá, annyira sokféle lehet.

okt. 11. 20:47
 9/14 TappancsMancs ***** válasza:

Nem. Nem kelt. A váratlan esetekből tanulni kell, de nem valami jó egy alapvető Pavlovi reflex alapon "értelmezni" a múlt és jelen eseményeit, mert az valójában nem valódi értelmezés! A Pavlovi reflex pont az intelligencia hiányát jelenti, egy hasonló azonosítását valamivel ami igazából nem is az. Ezért is kell a társadalomnak az intelligenciáját fejlesztenie, hogy ne azonosítsanak reflexszerűen nem azonos dolgokat.

A Pavlovi reflex némely alap funkciónál valóban hasznos és az élet egyszerű, gondolkodást nem igénylő eseteinél.

De a Pavlovi reflex szerint a reflexszerű nézőpontra kondicionálás pont nem az új viselkedés elsajátítását jelenti, hanem azt a tendenciát, hogy a régi módon reagáljunk az új ingerekre. Vagyis a múlt eseményét azonosítjuk egy másikkal megfontolás nélkül. A reklámok is részben így működnek, hogy a sokat látott akármit az emberek reflexszerűen azonosítják.

A Pavlovi reflex nem csak kiiktatja és mellőzi az intelligenciát, hanem gyengíti is. Szóval több új tanulása, több új ismeret, átlátni a dolgokat összefüggéseiben, és kellőképpen megkülönböztetni hasonló dolgokat, eseményeket.

okt. 11. 21:51
 10/14 TappancsMancs ***** válasza:

Klasszikus kondicionálás - en.wiki

"Meghatározás

A klasszikus kondicionálás akkor következik be, amikor egy kondicionált inger párosul egy feltétel nélküli ingerrel. A kondicionált inger általában semleges inger (pl. hangvilla hangja), a feltétel nélküli inger biológiailag erős (pl. az étel íze), a feltétel nélküli ingerre adott feltétel nélküli válasz pedig egy tanulatlan reflexválasz. (pl. nyálfolyás). "

[link]

Klasszikus kondicionálás - de.wiki

"A klasszikus kondicionálás Ivan Petrovics Pavlov orosz fiziológus által alapított viselkedési tanuláselmélet, amely kimondja, hogy a tanulás révén egy természetes, általában veleszületett, úgynevezett feltétel nélküli válaszhoz új, kondicionált válasz adható."

"A klasszikus kondicionálás feltételezései és technikái a félelmek, kényszerek vagy szorongásszerű tünetek kezelésére is használhatók. Az ilyen technikákat ellenkondicionálásnak, averziós terápiának, szisztematikus deszenzitizációnak, kioltásnak és „elárasztásnak” nevezik."

[link]

okt. 11. 22:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!