Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Írtam egy pár fejezetes...

Írtam egy pár fejezetes novellát. Részletet rakok fel. Hogy tetszik?

Figyelt kérdés

"Istenem! Csak nehogy elítéljenek! Nem tehetik ezt velem! Mihez kezdjek a börtönben? Lecsuknak? Mindjárt sírva fakadok! A kezem ökölbe szorul, a számat harapdálom. Megjött a bíró, és rámnézett. Nézése szúrós volt, aztán szánalom jelent meg benne. De most akkor melyik az igaz? A szívem vadul vert. Nem ítélhetnek el! Szüleim meghaltak, testvérem egy se, a legjobb barátomat most temették, tetejébe a rendőrség azzal vádol, hogy én öltem meg. ÉN? Hogy tehetnék ilyet? Folyt rólam a verejték. A bíró helyet foglalt. Itt a vég! Nem teheti ezt velem! Egyetlen teremtőm, most segíts meg!

- A vádlott...Úgy gondolom - ártatlan! - hihetetlen érzés volt. Mintha 2 évi gyaloglás után végre leülhetnék. Tudtam, hogy nem ítélnek el. Egyszerűen éreztem... Tisztába vagyok azzal, hogy mennyére vészes volt a helyzet. De a bíróság azzal nincs tiszába, hogy egy gyilkost engedett el.

2010. okt. 30. 18:32
 1/7 anonim ***** válasza:
Nekem tetszik. Küldd el az egészet privátban!
2010. okt. 30. 19:14
 2/7 anonim ***** válasza:

Én fél-laikusként mondok véleményt - írogatok már egy ideje, de nem mondanám magam profinak.

Az ötlet nagyon tetszik, de a kivitelezésen szerintem lehetne még csiszolgatni. Gondolom, ez csak véletlen, de az idézőjel az elején a novellarészlet kezdetét vagy a szereplő gondolatainak kezdetét jelöli? (Csak mert elfelejtetted bezárni az idézőjelet.)Ha csak magát a részletet jelöli, akkor viszont hiányzik annak a kiemelése, hogy egy adott mondatot a szereplő gondol vagy a mesélő mesél, ugyanis egymást váltogatják a jelen és múlt idős mondatok, ami nem túl jó dolog. De ha az idézőjel a szereplő gondolatait fogja közre, akkor is csak ugyanezt tudom csak mondani, hogy zavaró az idők közti ugrálás, hiszen senki nem mond olyat, hogy "Folyt rólam a verejték. A bíró helyet foglalt.", hogyha ez abban a pillanatban történik, amikor a szereplő gondolja.

Tehát vagy így írod:

Folyt rólam a verejték. A bíró helyet foglalt. "Itt a vég! Nem teheti ezt velem!"

Vagy így:

"Folyik rólam a verejték. A bíró helyet foglal. Itt a vég! Nem teheti ezt velem!"

Ez persze nem csak erre a három mondatra vonatkozik. Ja, és még annyit mondanék (bár azt tényleg már csak kötekedésből :)), hogy én a "Mihez kezdjek a börtönben?" és a "Lecsuknak?" mondatot megcserélném. Nekem úgy valahogy jobban hangzana.

Meg talán még az is hiba, hogy az eleje és a vége picit ellentmond egymásnak. "Tudtam, hogy nem ítélnek el. Egyszerűen éreztem..." Akkor meg minek izgult ennyire? Ha valóban biztosra tudta, akkor miért nem szépen nyugodtan ülte végig a tárgyalást? (Lehet, hogy ez csak nekem nem tiszta.) De összességében tényleg nem rossz.

Remélem segíthettem, és nem mondtam hülyeséget :). Sok sikert az íráshoz! Egyébként fiú vagy vagy lány, és hány éves?

2010. okt. 30. 22:47
 3/7 anonim ***** válasza:

Előzővel egyetértek.

Nekem nem tetszik igazán... Figyelj jobban a megfogalmazásra... o.O

2010. okt. 30. 23:30
 4/7 A kérdező kommentje:
A fogalmazás sose volt az erősségem! Utolsó előtti: Köszi szépen, tényleg! A tanárnak is az a baja, hogy váltogatom az időket! :D
2010. okt. 31. 09:14
 5/7 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nekem nagyon tetszik a novella, és lenne egy javaslatom is, hogy hogyan tudnád még egy kicsit csiszolgatni a műved. A realizmus stílusjegyeit figyeltem meg a részletben, és ez jó is volt, de lehetne talán még részletesebb a leírás, hogy jobban átlássuk a szituációt, mintha ott lennénk a műben a szereplők között.

Megjegyezném, hogy én nem igazán értek az irodalomhoz, mivel matek szakon tanulok a szegedi egyetemen. Mindenesetre azt konstatálom, hogy ügyesen írsz. Csak így tovább!

2010. okt. 31. 20:54
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a jó tanácsokat! :)
2010. nov. 1. 13:58
 7/7 anonim ***** válasza:
Én csak annyit tennék még hozzá, hogy számomra hiányzik belőle a feszültség, amit a "A vádlott...Úgy gondolom - ártatlan!" feloldhatna. Arról nem beszélve, hogy egy bíró nem így fogalmazna, és nem nézne sem szúrósan, sem szánalommal, mivel neki ez mindennapos, ő csak egy objektív döntéshozó.
2010. nov. 1. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!