Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » A tehetség önmagában jó...

A tehetség önmagában jó valamire, vagy abszolút semmire?

Figyelt kérdés
Mondták nekem, hogy van tehetségem, csak magamat nézem le blablabla. Én elhiszem, hogy mások úgy látják, de szerintem a tehetség önmagában nem ér semmit tudás nélkül. Hiába lenne tehetségem egy adott dologhoz, ha egyszer nem értek hozzá, nem foglalkoztam vele olyan komolyan, az alapokkal se vagyok tisztában, stb. Ér így valamit a tehetség, vagy olyan, mintha nem is lenne?

2022. júl. 18. 19:48
 1/5 anonim ***** válasza:
Hát az is kell de ha nem szereted akkor valóban semmit nem ér.
2022. júl. 18. 19:52
 2/5 anonim ***** válasza:

A tehetség egy adottság, amit ha fejlesztesz, dolgozol rajta, akkor sokkal eredményesebb lehetsz, mint akinek nincs tehetsége, "csak" szorgalmas.

De ha téged az adott téma nem érdekel, akkor olyan, mintha nem is lenne tehetséged. Viszont ha érdekelne, akkor megéri kicsit belekezdeni fejleszteni magad, hátha mégis érdekes lesz.

2022. júl. 18. 20:04
 3/5 anonim ***** válasza:
Jól mondják, a tehetség arra jó, hogy kevesebb munkával el tudj sajátítani valamit, mint anélkül. Vagy másképp fogalmazva, azonos munkával jobb szintre jutsz.
2022. júl. 19. 14:10
 4/5 anonim ***** válasza:

Én inkább a semmire szavaznék, mert nagyon függ más dolgoktól is, hogy mi

lesz azzal a tehetséggel. Elsősorban a családi vagy kulturális közegtől, pl. arab országban hiába jó egy kislány matematikából vagy egy tiszántúli mélyszegény családban szintén. Aztán az is kérdés, hogy az önbizalom, önértékelés megalapozása megtörténik-e az első életévekben, képes lesz-e a gyerek felnőttként felismerni és képviselni az értékeit.

A tehetség önmagában addig érdekes, amíg az ember fiatal vagy gyerek, mert így elnézhető neki, hogy nem épített rá egy szakmát.

Viszont az durva tévedés a tehetséget illetően, hogy aki jól rajzol, az csak művész lehet és hasonlók, mert nagyon sok más szakma is igényel jó vizualitást.

2022. júl. 19. 23:27
 5/5 anonim ***** válasza:

A tehetség nagyon sokak által félreértelmezett dolog. Sokan azt hiszik, hogy a tehetség önmagában elég, pedig egyáltalán nem így van. Ahogy már írták, a tehetség segít, hogy könnyebben, gyorsabban tudj haladni, ezért valameddig jobban is élvezd talán a tanulási folyamatot.

Tanulás nélkül, önmagában a tehetséggel azonban nem fogsz túl messzire jutni. A tanulást és a hozzá szükséges munkát mindenkinek ugyanúgy bele kell fektetni, hogy fejlődjön. Aki tehetséges és szórakozásból, élvezetből is foglalkozik az adott területtel, az jó eséllyel észrevétlenül is sokkal többet foglalkozik vele, olyankor is tanul és fejlődik, amikor nem gondolná, hogy ő most épp tanul. Emiatt sokkal többre viheti. Viszont aki nem tanul, nem gyakorol, nem foglalkozik a fejlődésével és csak a már meglevő tehetségére hagyatkozik, az meg fog rekedni azon a szinten és aki szorgalmasabb nála, ezért kitartóan tanul akkor is, amikor kevésbé élvezi, az könnyű szerrel felülmúlhatja egy idő után a vele született tehetségű, de lusta embert.

Ahogy #4-es írta, az sem biztos, hogy a tehetség feltétlenül egyetlen dologra determinál, mert az adott tehetség sok egyéb területen is hasznosítható lehet. Ugyanígy az sem biztos, hogy elég csak azt az egy dolgot fejleszteni, amiben tehetséges vagy. Sok esetben pont hogy arra kell figyelni, hogy amiben már van egy komolyabb tehetséged, amellé más egyéb készségek és képességek is felfejlődjenek, mert úgy tudsz igazán kiteljesedni. Sok esetben a hiányosságok, hátrányok fejlesztése sokkal fontosabb, mint az erősségek tovább erősítése.

Tipikus sztereotip példa erre, hogy a reál/műszaki területen nagy tudású emberek sok esetben (szerencsére távolról sem mindig) szociálisan kevésbé boldogulnak, rosszabb az empátiájuk, kommunikációjuk emiatt pedig ahelyett, hogy javítani próbálnának a hiányosságaikon, méginkább bezárkóznak abba, amiben otthonosan mozognak és még jobban elhanyagolják, amiben hiányosságaik vannak.

2022. aug. 3. 14:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!