Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Önbizalomhiánnyal küszködők?

Önbizalomhiánnyal küszködők?

Figyelt kérdés
Nagyon nehéz ezt összefoglalnom..tudom, hogy valami probléma van az önértékelésemmel, tervezek is pszichológushoz menni ezzel. Csak kérem valaki adjon tanácsot! Tényleg mindig azt hallom, hogy szedjem össze magam, szarjam le, ne erre fókuszáljak, foglaljam el magam, de miért nem megy? Pedig ezt teszem. Amint egy magányos percem akad mindig előtör. Naponta 2x-3x sírok. Barátom is van!! Sajnos most távol van, de amikor vele vagyok ez a gond mindig elszáll. Viszont nem lehetek vele állandóan és nem akarom, hogy tőle függjön hogy én jól érzem e magam a bőrömben. A semmiből kezdek el sírni, amiért csúnyának érzem magam. A legszörnyűbb az, hogy 1-2 éve eszembe se jutott ezt gondolni magamról. Nem voltam elhízva, kisebb szépséghibáim vannak és meg voltam róla győződve, hogy nem is vagyok olyan vészes. Most valóban az én hibámból szaladt fel +7 kiló, amivel nem lett volna baj, de elkezdték az emberek megemlíteni…és lehet, hogy bután hangzik, de hitetlenségemben lettem szomorú. Mert volt egy egészséges önértékelésem ami azt mondta, hogy ettől még csinos vagyok, de ez teljesen lerombolódott. Igyekszem edzeni, visszatérni a régi énemhez, de úgy, hogy ez az önbizalomhiány most szabadult el, elég nehéz. Inkább csak új nekem ez a helyzet. Elfelejtettem hogy a rosszat mondók ellenére tudatosítanom kell magamban amit én gondolok magamról. Remélem érthetően írom…csak szeretném ha nem sírok minden nap..teljesen random. Mindenen sírok és a legrosszabbra gondolok. Már nem csak a kinézetemmel kapcsolatban, hanem pl lehet el fog hagyni a barátom, ha mindig ilyennek lát.. Nem tudom mikor lesz ennek vége. Vagy a pszichológus mit tud ezen segíteni? Mit tegyek?

2021. máj. 14. 17:37
 1/2 anonim ***** válasza:

Csak a pszichoterápia, azaz egy vezetett önismereti módszer tud ezen segíteni. Ne próbáld megfejteni, hogyan. Az egész onnan jön, hogy egyáltalán nem volt korábban sem egészséges önértékelésed, mert egy egészséges önértékelés nem a kinézeten alapul, vagy azon hogy mit tettél le az asztalra, ezáltal ilyenek egyáltalán nem borítják meg. Az egészséges önértékelés alapjait a szüleid fektetik le születésedtől kezdve az első életéveidben azzal, hogy odafigyelnek az igényeidre (ami újszülöttkorban az élelem és a testkontaktus), majd ahogy cseperedsz, úgy támadnak újabb igényeid, pl. verbálisan kielégíthetők. Fontos, hogy megerősítsenek a szavaikkal és tetteikkel abban, hogy Te egy teljes értékű és fontos személy vagy. A mostani állapotodból ítélve ez Nálad kimaradt sajnos.

A kérdésedre válaszolva, azért nem tudsz hatni önmagadra tudatosan, azaz pusztán azzal, hogy megmagyarázod, hogy nincs okod az önbizalomhiányra, mert ez az egész ugye nagyon régen - kisgyerekkorban - gyökerezik, akkor, amikor még nem tudatosan, aggyal átgondolva élted az életed, hanem tisztán érzések szintjén. Így a problémáid nagyon mélyen rögzült érzéseket hoznak felszínre, amikre nem tudsz gondolkodással hatni. Sőt, az agyad mindent bevet, hogy megakadályozza, hogy hozzáférj ezekhez a régi, elásott fájdalmakhoz, mert ezeket veszélyesnek ítéli.

Ehhez kell egy képzett szakember, aki ismeri a trükkös agyunkat és tudja, hogy az hol próbál minket átejteni, védeni ezektől a dolgoktól és tud úgy navigálni minket az életünk korábbi tapasztalásaiban, hogy azokra mégis valahogy rálássunk. Ahogy ezekre (a gyerekkori fájdalmakra) rálátunk felnőttként, azok valahogy elveszítik a hatalmukat felettünk.

Az egész önismereti munkában az a jó, hogy most azt hiszed, hogy az a +7 kg számít és hogy az emberek "mondogatják". De ha felépül az önértékelésed, lehet rajtad +70 kg is, nem fogják mondogatni neked. Vagy eltűnnek az ilyen piszkálódó emberek a környezetedből vagy már messziről megérzik majd, hogy fölösleges mondani neked, mert nem tudnak vele megborítani.

2021. máj. 14. 21:11
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a részletes válaszod! Ránézek majd a pszichoterápiára.
2021. máj. 18. 00:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!