Miért félek a sötétben még így, 17 évesen is?
Soha nem tudtam egyedül aludni a sötétben anélkül, hogy ne égett volna a szobában legalább egy kislámpa, de azt hittem, hogy egyszer majd csak kinövöm... Hát, tévedtem.
Hetedik-nyolcadik osztály környékén volt a legrosszabb, akkor volt életemben először "saját" szobám, éjjel képtelen voltam elaludni, ha pedig mégis sikerült, rémálmaim voltak, és óránként felkeltem, sokszor pedig a szüleimnél töltöttem az éjszakát, de az is előfordult, hogy egész este csak feküdtem az ágyban és vártam a reggelt. Szüleim belegyeztek abba, hogy kapjak éjjeli lámpát, azonban sokszor veszekednek velem a villanyszámla miatt mostanában, amit abszolút megértek, viszont ha nem ég a villany, egyszerűen halálfélelmem van.
Ezért szeretném a segítségeteket kérni, hogy mégis mi okozhatja bennem ezt az irracionális mértékű félelmet, mert egyszerűen már képtelenség így élni.
Megjegyzés: Nem nézek horrorfilmeket, direkt kerülöm a számomra felkavaró tartalmakat, de még így is olyan érzésem van, mintha figyelnének (legtöbbször akkor jön elő ez az érzés, mikor egyedül vagyok a sötétben, azonban fürdésnél is rámjön ez az érzés, amikor be kell csuknom a szemeim, például hajmosásnál vagy arcmosásnál), és ez egyszerűen idegtépő.
17/L
Tegyél széket az ágyad mellé és ha valaki jön, akkor el fog esni benne.
Meg gondolj arra, hogy biztonságban vagy.
A sötétségtől való félelem nem olyan különös dolog. Az ember ösztönösen fél a sötétben, ugyanis mind félünk az ismeretlentől. Vannak akik bátrabbak a sötétben, de az nem azt jelenti, hogy mindig is ilyenek voltak. Régen (kb 14 éves koromig) én is féltem a sötétben. A legjobb dolog, ha legyőzöd a félelmed. tudod, ez olyan filmszövegnek hangzik, de tényleg ez az egyetlen módja. Én úgy győztem le, hogy éjszaka végigmentem a sötét folyosón, és a kedvenc zenémet énekeltem halkan. Tudom, bugyután hangzik, azonban ezzel azt akarom mondani, hogy bármi segíthet ami bátrabbá tesz. Próbálj meg néha otthon a sötétben sétálni, éjjel. Idővel megszokod, és rájössz, hogy a legnagyobb veszély, az, hogy elesel valamiben. :D
És ne aggódj, rengetegen félnek a sötétben.
Nekem is volt ilyen, bár csak gyerekkoromban. Nálam azért alakult ki, mert kicsi koromban gyakran hagytak a szüleim egyedül, és én a sötétben felébredve nem éreztem magam biztonságban, és mindenféle alakot képzeltem oda.
Lehet, hogy neked is volt valamilyen korai rossz élményed, ami kiváltotta ezt.
villanyszámla.... A ledes korszakban....
Alszok én veled ha gondolod, hogy ne félj. :D
Amúgy szerintem valami trauma lehet a háttérben vagy csak egy fóbia. Én pl nem félek a sötétben. De az ufóktól nagyon. Ha arra ébrednék hogy körülállják az ágyam akkor még lámpafénynél is halálra rémülnék. :)
Te amúgy mit gondolsz a sötétről? Mi benne az ami félelmetes?
Egy nightfox éjjellátó szerinted segítene rajtad?
Mi mászhat elő? Fantasztikus lények és szörnyek csak a mesékben léteznek. A szellemek meg világosban is léteznek de nagyon nagyon ritkán rosszindulatúak és nagyon ritkán képesek befolyásolni ezt a lét síkot. Ami esetleg előmászhatna azok állatok. Kicsi pókok, bogarak stb. De azok nem tudnak megenni, és nem is akarnak. Azok éjjeli állatkák és te se az ellenségük se a táplálékuk nem vagy. Az élőlények általában értelmesen működnek. Ha nem akarnak megenni és nincs veled dolguk akkor nem is fognak semmit sem csinálni veled. Nincs logikus alapja annak hogy félsz a sötétben és ha eleget gondolkozol rajta akkor ez a félelmed el fog múlni.
Valós dolgoktól kell félni nem a valótlanaktól...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!