Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mitől lesz valaki igzai rocker?

Mitől lesz valaki igzai rocker?

Figyelt kérdés

Sokan vádolnak azzal, hogy kamu rocker vagyok és csak divatból csinálom. Kb. 10-12 bandát ismerek és csak egy-kettőnek tudom a tagjai nevét. Eddig csak a legnépszerűbb bandák számait hallgattam, mert főleg csak azokat dobta fel az internet. Viszont tényleg tetszik a műfaj és szeretném jobban megismerni.

Főleg csak fekete ruháim vannak (azokat mindig is szerettem) és van egy acélbetétes bakancsom, de ennyi. Nincs is igazán pénzem rá, hogy rockos cuccokat vegyek.

Viszont tényleg nem szeretném, hogy mások pozernek tartsanak.

2020. jan. 28. 13:55
 1/7 anonim ***** válasza:
66%
Itt már alapból az a probléma, hogy ilyennel foglalkozol.
2020. jan. 28. 14:30
 2/7 anonim válasza:
84%

Helyes ismerd meg a műfajt! Tudj érdemben beszélni egy, vagy több rock előadóról, valamint a stílusukról. Tudd megfogalmazni, miért tetszik egy adott dal. (Az is elfogadható indok, hogy érzel tőle valamit) Mélyülj el az al műfajokban, ismerd meg ezek közötti hasonlóságokat és különbségeket. Nem kell zenei képzettség hozzá. Ez szubjektív megítélés.

Nem az az igazi rocker aki a mértéktelen ivással és az ápolatlansággal azonosul. Ők a pózerek!

Nem kell szögecset, láncot viselni ha nem akarsz, viszont ha van kedvenc előadó, akkor hordj tőlük zenekaros pólót. Néhány ezerért lehet kapni. Kifejezve a tiszteletet az adott banda iránt.

Egy dolog viszont viszonylag jellemző a rocker társadalomra: Nem hagyják, hogy mások véleménye befolyásolja őket!

Ha valaki pózernek nevez téged nos...(kérjük helyezze ide a megfelelő rosszindulatú szövegrészt)!

Egyébként meg zenélj! Akkor nem kérdőjelezik meg a hűségedet a rock iránt :D

2020. jan. 28. 14:38
 3/7 2*Sü ***** válasza:
72%

Felnőttként engem már kimondottan zavar, ha valaki a kultúra egy igazán vékony szeletét veszi alapul, hogy önmaga identitását meghatározza. Számomra a rocker pont annyira abszurd fogalom, mintha valaki „pizzer”-nek nevezné magát, mert szereti a pizzát, tarantinernek nevezné magát, mert szereti a Quentin Tarantino filmjeit, vagy picassernek nevezné magát, mert szereti Picasso képeit.

Persze a felnőtt az felnőtt, a tizenéves meg tizenéves, és nincs olyan elvárásom, hogy egy tizenéves felnőttként viselkedjen. Viselkedjen tizenévesként. Tizenévesen meg az ember identitását a mai korban igen erősen a zene, illetve a zene mögötti életérzés, a hozzá kapcsolódó szubkultúra határozza meg, ami pl. megnyilvánul az öltözködésben is.

A rocker attól igazán rocker, hogy mindezekre belső igénye van. Belső igénye az, hogy rockzenét hallgasson, mert ez az a zene, ami meg tudja szólítani, amiről úgy érzi, mintha belőle szólna. Ez az alap. A rockzenére, így a rocker életérzésre jellemző egyfajta gyengeség, sok rockzene valahogy a kitaszítottság érzéséről szól, az el nem fogadottság érzéséről. De ezzel társul valamiféle dac is, hogy ha nem fogadtok el olyannak, amilyen vagyok, akkor én sem fogadok el bizonyos normákat, nem akarok megfelelni nekik. A rocker életérzés másik oldala a társadalmi jelenségekkel való erős kritikai él, így egyfajta lázadó szellem, ami valamiféle vadsággal keveredik. Az öltözködés is emiatt megkülönböztető, valahol azt fejezi ki, hogy én nem úgy öltözködöm, ami a normák határain belül van, átlépem az ilyen jellegű szabályokat. Én vagyok az, akit kitaszítottak, és most már nem is akarok hozzátok tartozni.

Ezért is veszíti el felnőtt korban a rockerség, mint identitásformáló jelző a szerepét, mert az ember rájön, hogy mások is, zenei ízléstől függetlenül ugyanúgy átélik a meg nem értettség érzését, hogy ez csak illúzió, és lehet tenni azért, hogy az embert megértsék. Az ember rájön, hogy azon társadalmi jelenségek, amiket egy rocker kritizál, azok egy része valójában nem kritizálandó, a másik részük meg igen, de a kritika helyett fontosabb a helyes alternatíva megtalálás, és az azzal szembeni elkötelezettség. Lásd a Tankcsapdát, aki eljutott a „dugd fel a botodat magadnak s…ggfej”-től, mondjuk a Mennyország touristig, ami kvázi már-már konzervatív értékrendet hirdet, és egészen más kérdésekkel szemben kritikus, és vannak ezzel szembeni alternatívái. Vagy azért van némi különbség a Fiúk ölébe a lányok című dal – vagy a kevésbé közismert Szextárgy című dal – mondanivalója és az Azt mondom, állj című dal „tanítása” között. Zenei téren is az ember rájön, hogy minden zenei irányzatnak, stílusnak vannak mesterei, mesterművei, és tehetségtelen előadói, silány, pocsék művei. Az elektronikus zenének is megvannak az értékei, csak másban állnak. A rapnek is megvannak az értékei, csak azok is másban állnak. A komolyzenének is megvannak az értékei, és azok is másban állnak. Leszenek kedvenc zenéi mindenféle műfajban, lesz nyilván olyan műfaj, ami közelebb áll a szívéhez, de maga a műfaj már nem identitásformáló. Hasonlóan ahhoz, hogy az ember ha rákap a pizzára, akkor azért idővel belátja, hogy vannak nagyon jó hamburgerek is, meg nagyon jó a bográcsgulyás is, meg a húsleves is, meg a csokitorta is, és mindegyik másért jó, máskor jó, viszont pizzából is van ehetetlen. Lehet, hogy továbbra is leginkább a pizzát fogja szeretni, de már nem kizárólagosként tekint rá.

Az más kérdés, hogy mára a rockerség kvázi divat is lett, egy underground szubkultúrából egy mainstream kulturális irányzattá vált. Ma már nem polgárpukkasztóan megbotránkoztató, ha egy férfinek hosszú haja van, ha némi militarista jelleg kerül az öltözékeibe (pl. a bakancs). A tetoválás is mára elfogadott, megszokott, míg 50 éve nem volt az. Az, hogy valaki kopott, szakadt farmerben, vagy bőrzsekiben van, az is norma tól-ig határán belülre került. A rocker öltözködési mód ma nem polgárpukkasztóan lázadó, megbotránkoztató, hanem elfogadott stílus. De ez az életérzés pl. egészen jól átjön a Hair című musicalből.

Mindenesetre a külsőségek elveszítették az eredeti szerepüket. Persze mindez csak külsőség. Az igazi rocker azért mégis csak az, aki rockernek tudja érezni magát öltönyben, nyakkendőben is, megborotválkozva, rövidre vágott hajjal is.

~ ~ ~

Viszont a rocker életérzésre valahol jellemző az, hogy egy rockert nem érdekli, hogy mit gondolnak mások. Nem akar neki megfelelni. Az öltözködés is kimondottan azt szolgálta, hogy még véletlenül se gondold, hogy én a te normáidat– a többség normáit – elfogadom magamra nézve kötelező érvényűnek, lásd hogy engem nem érdekel, hogy te mit gondolsz rólam, milyen elvárásokat támasztasz velem szemben és hogy mennyire nem látod ezeket teljesülni. Sőt rá is teszek egy lapáttal.

Így a rocker életérzésből az is következik, hogy ha valaki pozőrnek tart, akkor magasról teszel rá. Tartson annak, ha neki az jó, de mit érdekelne téged, hogy ő mit gondol rólad, neked is megvan róla a véleményed. Te az vagy, aki. Akár tetszik ez másoknak, akár nem, akár megértenek, akár nem, akár elfogadják, tolerálják, akár nem. Az igazi rocker – aki nem csak a zenei ízlését tekintve az, és nem csak a külsőségekben az, hanem lelkében az – valószínű nem tenne fel egy ilyen kérdést, mert egy cseppet sem aggódna azon, hogy hogyan fejeljen meg másoknak a rockerséggel szemben támasztott elvárásainak, ő nem akar megfelelni senkinek, csak önmagának, meg annak az erkölcsi értékrendnek, amit helyesnek tart.

2020. jan. 29. 11:01
 4/7 anonim ***** válasza:
84%
Attól hogy nem rugózol azon hogy hogy kell igazi rockernek lenni.
2020. jan. 29. 14:15
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

1. Szard le h minek tartanak! Nem tartozol elszámolással

2. Ne valld magad "rokker"-nek. Nem két szint van és jobb ha nem kategóriákban gondolkodsz.

Használtban Metallica pólót kapsz ezresért. Mondjuk szeretem a műfajt de nem divatoznék a "megszokott" cuccokban mert nem az én stílusom.

2020. jan. 30. 01:50
 6/7 anonim válasza:
0%
Nem fürdik,büdös,igénytelen börtöntetkók,zsíros hosszú haj, válogass
2020. jan. 30. 16:29
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan "igazi rocker". Csak begyöpösödött idióták, akiknek olyan ingerszegény az életük, hogy csak azzal juthatnak örömhöz, hogy íratlan szabályokat állítanak arról, minek kell megfelelni, ha valaki "trú rocker akar lenni".

Le kell sz.rni, hogy ki mit gondol erről, mert nincs is egyöntetű forgatókönyv. Ha te rockernek tartod magad, akkor az vagy. Aki a pedigrét követeli rajtad, vagy azzal szekál, hogy mennyire nincs értelme a szubkultúráknak, egy kicsit is érett ember nem mondja már magára ezt, kioktat ki azért, hogy néhány percig okosnak érezze magát, az meg felfordulhat.

2020. jan. 31. 03:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!