Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Humor » Pontosan mi a különbség a...

Pontosan mi a különbség a falusi paraszt és a taj paraszt között?

Figyelt kérdés
2013. márc. 28. 19:16
1 2
 11/13 anonim válasza:
100%

Hogy egy értelmes választ is kapj

A tajték és a paraszt szavak összeolvadásából keletkezett a tajparaszt szó. Jelentése: bunkó

A tarparaszt népies változata, az ország keleti részeiben fedezhető fel.

2015. júl. 8. 20:47
 12/13 anonim ***** válasza:
36%

Értelmes kérdést tettél föl.

Alapismeretként:

A kommunista érában az arisztokrata, a polgári (burzsuj) és a paraszti réteg megsemmisítésére törekedtek. Velük szemben a prolikat emelték fel.

Az arisztokratákat elűzték az országból, vagy kitelepítették, deklasszálták (leminősítették), nem engedték őket a műveltségüknek és adottságaiknak, végzettségüknek megfelelő munkát végezni. Fizikai munkát, segédmunkát végezhettek, legfeljebb.

Ugyanezt tették a polgári réteggel is.

A helyükbe a két elemis, műveletlen prolikat állították, azokból lettek a képviselők, tanácselnökök, osztályvezetők, vezérigazgatók.

A szerény szellemi képességű és műveletlen embert "parasztozták" a kommunista érában, hogy megbélyegezzék őket.

Ugyanis a vidék, a földműves réteg is a magyarság kultúrájának a hagyományőrzője volt. A parasztot nagyon nehezen lehetett átverni, becsapni, mert szimbiózisban élt a természettel, a természet törvényei határozták meg az egész életét, minden tevékenységét. Ragaszkodott a földhöz, mely magát az életet jelenti.

A földek államosításával, a téeszestéssel nagy számban váltak munkanélkülivé, s kényszerültek a városokba, gyárakba munkát vállalni. Elszakadtak a közösségüktől, a családjuktól. Sokan lesüllyedtek a prolik szintjére, s ez óriási tragédiája a magyarságnak.

A virtigli prolik voltak azok, akikre már a 20. század elejétől a kommunisták építkeztek.

A Kádár-érában csináltak divatot a magyar parasztság, a vidék megbélyegzéséből, megalázásából. Gúnyolták a hagyományait, a tájnyelvüket. Minden "viccük" ezen alapult, a műparaszt nyelven előadott, sekélyes, ostoba gúnyjelenetek (lásd Markos-Nádas, Sas, Hofi stílusát).

Tehát aki "leparasztozza" azt, akit műveletlennek, neveletlennek tart, az vagy tudatlan-műveletlen, vagy oda sorolja magát, mint a fent leírtak.

Mint akiket a trianoni döntés által átléptek a határok,

s Románia, Szerbia, Csehszlovákia, SZU/Ukrajna fennhatóság alá kerültek, s a kommunista érában (tilos volt kiejteni még a Trianon szót is, az iskolában nem is tantották), románnak, szlováknak, szerbnek, ukránnak hazudták őket, s ma tudatosan és szándékosan bélyegzik,

sértik meg őket.

Szóval, aki manapság a műveletlen bunkót akarja jellemezni, az ne parasztozzon, hanem mondja csak nyugodtan, hogy: proli.

https://www.youtube.com/watch?v=jfunWpHK9Xc

2020. jan. 1. 18:27
 13/13 anonim válasza:
Ez a kérdés engem is nagyon érdekelt és érdekel még mindig és az itt az első válaszolóknál láttam azt a választ amire én is gondolok amikor valakire azt mondom vagy valakiről azt gondolom hogy igazi TAJPARASZT,mert az én véleményem szerint TAJPARASZTNAK lehet hívni mindenkit aki bunkóként,a többi emberrel szemben nagyképűen és talán lenézően is viselkedik tehát tiszteletlen és talán azért is viselkedik úgy,mert nem nevezhető kicsit sem tanult személynek,de erről nekem röviden ez a teljesen őszinte véleményem.
2020. jan. 25. 00:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!