Hogy lehet értelmezni az egyes szám másfeledik személyt, az E/1.5-t?
Valami olyasmire gondoltam, mint az itteni zseniális Kérdező:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__11310..
Csak extrapoláció (4, 5,...) helyett interpoláció (törtek).
A #3-asban linkelt kérdésben a #8-as válaszoló a következőt írta:
> Az 1->2->3 személy logikája az, hogy egyre távolodik a beszélőtől. Az "én" az maga a beszélő, a "te" az valaki akivel a beszélő beszél, az "ő" pedig valaki aki már nincs kapcsolatban a beszélővel.
>
> Szóval a "4. személy" lehetne egy olyan mód, ami egy absztrakt, általános mód. Már olyan emberről beszél, akit a beszélő esetleg nem is ismer, vagy nem is tudja hogy konkrétan létezik-e. [...] vagy lehetséges jövőbeli eseményekről is lehetne E/4-ben beszélni, mert az már annyira eltávolodik a beszélőtől.
Ezen logika mentén az E/1 és az E/2 között lévő E/1.5 valami olyasmi, ami az "én" és a "te" beszélők között van.
Modiknak:
Légyszi, moderátorok, rakjátok vissza a helyesírás vagy bölcsész kategóriába, mert ebben semmi humoros nincs.
Légyszi, moderátorok, addig töröljétek ezt a kérdést, amíg el nem jutunk a kontinuum számosságú esetig!
Én szóltam, ez reális veszély, amíg ezeket az idióta kérdéseket hagyjátok burjánzani!
> Hogy lehet értelmezni az egyes szám másfeledik személyt, az E/1.5-t?
Sehogy. Ha egyes számról van szó, akkor három ember létezik. Én, te, meg valaki más, aki nem én vagyok és nem is te. Negyedik opció ilyen szempontból nincs.
> Az 1->2->3 személy logikája az, hogy egyre távolodik a beszélőtől.
De ezek puszta sorszámnevek és nem távolságok. Így (sorszám) jellegükből fakadóan természetes számok. Ez olyan, mint a busz útvonalánál az x. megálló. Ha közbeiktatsz egy új megállót az első és a második közé, akkor nem lesz 1,5. megállóhelyed, hanem az lesz onnantól a 2. megállóhely, ami eddig a 2. volt, az lesz a 3. stb…
> valami olyasmi, ami az "én" és a "te" beszélők között van.
Ha nem én vagyok és nem te, akkor bizony az egy „ő”. Ha mi ketten beszélgetünk, akkor ő egy harmadik személy.
> „[…]Szóval a "4. személy" lehetne egy olyan mód, ami egy absztrakt, általános mód.[…]”
Csak ezt nem személlyel fejezzük ki. Tökéletesen ki tudjuk fejezni az általános személyt/alanyt a jelenlegi személyekkel is. (Sőt érdekes módon ezt egyes számban minden személlyel ki lehet fejezni.)
~ ~ ~
Én több rációt, valós igényt látok a többes szám, első személy különböző jelentéseinek a szétválasztásában. Ha azt írom, hogy meghívtak minket egy romantikus estére, ott nagyon nem mindegy, hogy a „mi” az azt jelenti-e, hogy „én és te”, vagy az, hogy „én és másvalaki(k), de te nem”, esetleg azt, hogy „én és te és még sokan mások”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!