Miért kérdeznek egyesek vissza válasz helyett?
Pl. a legutóbbi. A kérdés, hogy hány egészséges, oltott macskát lehet Mo.-ra behozni.
A válasz: Milyen macskát?
Igazából, mit számít? És ha számít, akkor miért nem írja le válaszban, hogy arról tudok, hogy sziámit kettőt.
Vagy, hogy 1 év alattit 5-öt, 15 év fölöttit nem is szabad.
Akármit, konkrétumot, választ a kérdésre, kérdés helyett.
Vagy valaki fölszei a személyes dilemmáját, erre visszakérdez valaki, hogy "hány éves vagy?"
Niért nem tud olyan válasz írni -végülis mindenki más is tanulhat belőle, nem csak a kérdező- , hogy ha 18 alatti vagy, akkor ez és ez; ha meg felnőtt, akkor valami más.
Vagy, ha mindenképpen kérdeznie kell, miért nem mondja meg, hogy miért kérdezi?
A visszakérdezés lehet jogos. Minél több információt adsz meg, annál nagyobb eséllyel kapsz releváns választ. Ha már mások energiáját, idejét veszed igénybe a problémád megoldásába, szánj rá te magad is annyi energiát, időt, hogy:
- Magadtól megpróbálsz utánajárni a témának. Mondjuk beírod Google-be, hogy „állat behozatala Magyarországra”. Az első találatok már releváns információt adnak.
- Leírod, hogy pontosan mi az elképzelésed, mit szeretnél pontosan csinálni.
Igen, jogos visszakérdezni, hogy milyen macskát. Kereskedőtől származó macskát, aminek vannak papírjai, el van látva mikrochippel? Vagy kóbor macskát? Megint más lehet a helyzet, ha védett állatot akarsz behozni. Megint más lehet a válasz, ha nagymacskát (pumát, hiúzt) akarsz behozni. Sőt az sem mindegy, hogy EU-s országból akarod-e behozni, vagy máshonnan. Sokféle aspektus van, amire külön-külön kitérni elég hosszadalmas lenne, te sem igazodnál el a válaszon.
A válaszolónak hadd ne kelljen minden lehetséges aspektust körbejárva A4-es oldalakat gépelnie, hogy választ adjon. Hadd kérdezzen már vissza, ha nem adtál meg minden szükséges információt.
> Vagy valaki fölszei a személyes dilemmáját, erre visszakérdez valaki, hogy "hány éves vagy?"
Ez is lehet releváns kérdés. Egészen más választ fogok adni bizonyos kérdések esetén egy 10 évesnek, egy 15 évesnek, meg egy felnőttnek. És nem, nem akarok leírni olyan választ egy 10 évesnek, hogy „ha 18 évesnél idősebb vagy, akkor…”.
> Vagy, ha mindenképpen kérdeznie kell, miért nem mondja meg, hogy miért kérdezi?
A válaszoló könnyebben veheti félvállról a dolgot, nem az ő érdeke, hogy te választ kapj, a válaszoló is olyan felhasználó, mint a kérdező, nincs kötelessége, pénzt sem kap azért, hogy segít, sőt gyakran köszönetet se kap érte. Még így is ő fordít rád időt és energiát, hogy nem lapoz a következő kérdésre, mondván hogy a válaszhoz nem áll elegendő információ rendelkezésre, hanem időt és energiát áldoz arra, hogy visszakérdezzen, aminek kizárólag te látod hasznát.
Nem kell ezt zokon venni, egyszerűen csak válaszolj. Aztán majd kiderül, hogy jogos volt-e a visszakérdezés, vagy milyen szempont miatt érdekes. Tettem fel olyan kérdést, amire vagy 10 visszakérdezés is jött, szépen válaszoltam is mindre, a fele szerintem teljesen jogos volt, a másik felét nem éreztem relevánsnak, de válaszoltam rá, hátha érdekes lehet egy általam nem ismert összefüggés révén.
Igen, van, amikor jogos a visszakérdezés, de legtöbbször nem. Komolyan, már figyelem egy ideje, azért is kérdeztem meg most.
Pl. a macskásnál le volt írva, hogy egyszerű, egészséges, oltott benti cicákról van szó. Bentinek nem kell mikrocsip.
Más kérdéseknél is magam arra gondoltam, hogy mit számít, hogy hány éves, hogy hol lakik, stb. A kérdésre válaszoláshoz nem változtatott semmit.
És láttam már, hogy a kérdező válaszolt, de utána sem kapott választ. Pedig a válasz engem is érdekelt volna.
Én meg összevissza írtam betűket a kérdésben, bocs.
> Igen, van, amikor jogos a visszakérdezés, de legtöbbször nem.
Nem tudom, én ritkán kérdezek, és olyan kategóriákban szoktam válaszolni – tudomány, számítástechnika –, ahol a legtöbbször a visszakérdezésnek valóban oka van. De lehet, hogy más kategóriáknál más a helyzet.
> Más kérdéseknél is magam arra gondoltam, hogy mit számít, hogy hány éves, hogy hol lakik, stb.
Megint kategóriája válogatja. Tudomány kategóriában nem kezdek el egy 10 évesnek integrálról beszélni, de egy mérnök hallgatónak meg nem egyszerűsítem addig a a választ, ahol már túlságosan általános iskolás, amit már meg kellene haladni. Vagy a szerelmi költészetről is egészen máshogy fokok beszélni egy 14 évesnek, mint egy 40 évesnek, esetleg más példákat hozok. Vagy egy tizenévesnek nem fogok fogyókúrát javasolni, míg egy felnőttnek meg lehet.
> És láttam már, hogy a kérdező válaszolt, de utána sem kapott választ. Pedig a válasz engem is érdekelt volna.
Előfordult velem is, hogy ugyan a kérdés témájához nem értettem annyira, hogy választ tudjak adni, de annyi ismeretem volt, hogy tudjam, milyen információ hiányzik a kérdésből. Pl. nem ismerem a mostani számítógép alkatrészek árait, ha az a kérdés, hogy milyen gépet ajánl valaki max. 100 000 Ft értékig, akkor nem tudok összeállítani egy jó konfigurációt. De azt tudom, hogy ez erősen függ attól is, hogy mire akarja használni az illető, játszani akar-e vele, filmet nézni, böngészgetni, vagy irodai munkára akarja használni. Megkönnyítve a következő válaszoló életét, ilyenkor lehet, hogy én is visszakérdezek, anélkül, hogy a kapott választ is ismerve tudnék konkrétan segíteni. Viszont aki kellően jól informált a kérdés megválaszolásához, az már a visszakérdezésre adott választ látva relevánsabb választ fog tudni adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!