Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Segíteni vagy nem segíteni?

Segíteni vagy nem segíteni?

Figyelt kérdés

Vannak témakörök, melyekhez az átlagnál sokkal jobban értek, szinte minden kérdést meg tudok válaszolni helyesen. Szívesen is teszem alapesetben, ha időm engedi.

Igen ám, de vannak felhasználók, akik ezzel visszaélnek, és a válaszom után privát üzenetben kérnek további információkat ahelyett, hogy a kérdés alatt folytatnák a kommunikációt.

Sajnos az oldal a legutóbbi "felújítás" óta nem engedi a privát funkció kikapcsolását, ha válaszolok, akkor meg elküldi a felhasználónevemet a rendszer. Az oldal elvileg anonim, a nevek titkosak kellene, hogy legyenek. Nem válaszolni üzenetekre meg bunkóság.

Bármit teszek, rosszul jövök ki belőle így vagy úgy. Valóban az egyetlen tisztességes és kifogásolhatatlan mód az, ha nem használja az ember a GYK-t? De akkor miért van?

Még egy megjegyzés: nem a saját nevemet használom, és nem is teljesen egyedi nevet. Viszont ha én tudom észben tartani az összes "levelezőtársam" nevét, akkor előfordulhat, hogy ugyanazzal a személlyel kommunikálok egy segítő válaszom és egy kompromittáló kérdésem kapcsán. Akinek csak az a baja, hogy nem indul a gépe/autója/telefonja/stb., az ne tudja már, hogy én kérdeztem ezt meg azt egészség/szex/politika/stb. témakörben.

Megjegyzés #2: Aki viccesnek érzi magát, és a kérdéssel kapcsolatban privátot ír, azt olvasás nélkül dobom a tiltólistára, vagy kiírom ide a nickjét.

2013. dec. 30. 22:57
 1/1 2xSü ***** válasza:

> ha válaszolok, akkor meg elküldi a felhasználónevemet a rendszer

És mi kötelez arra, hogy olyan felhasználói nevet válassz, amiből nem derül fény a kilétedre?

> Az oldal elvileg anonim, a nevek titkosak kellene, hogy legyenek

Igen, ez a leghülyébb megoldás, amit el lehet követni. Az ember bogozza ki a százalékokból, egyebekből, hogy éppen ki írt. Az anonimitás akkor is megvalósul, ha történetesen ki lennének írva a nicknevek, és így lenne normális a dolog.

Persze értem, hogy ha valaki nem akarja, hogy két különböző kérdését összekössék, de ez sem lenne igazából gond, hiszen simán regisztrálhat az ember több felhasználót is ide.

Én szándékoltan bekapcsoltam a nevem megjelenését, mert így könnyebb nyomon követni, hogy melyik választ írtam én. Akár Googleban rá is lehet keresni így a válaszaimra, kérdéseimre. Mindezekből milyen hátrányom van? Az égvilágon semmi. Kiderül belőle, hogy ki vagyok valójában? Nem. És ha mégis kiderülne, akkor mi van?

Ez az anonimitás téma kicsit túl van lihegve véleményem szerint.

> Nem válaszolni üzenetekre meg bunkóság.

Nem feltétlenül. Ha valaki úgy dönt, hogy nem használja a privát üzeneteket, az szíve joga. Senki nem támaszthat semmiféle elvárást veled szemben, hogy milyen rendszerességgel használd az oldalt, ott mit nézz meg, mit írj. Persze érhető az aggályod, de nézd egy kicsit más szemmel a dolgot. Pl. sok kérdező nem is válaszol egy-egy visszakérdezésre, ami nélkül az eredeti kérdése megválaszolhatatlan lenne. A kérdezők 2/3-a nem ír egy „köszi”-t sem. Te, aki válaszolsz, segítesz, azért lennél bunkó, mert nem használod a privát üzeneteket? Nem hinném. Ha csak egy kérdésre is válaszoltál már itt úgy, hogy a válaszod hasznos volt a kérdezőnek, akkor már azt hiszem senkitől sem túl igazságos, ha bunkónak tart.

> előfordulhat, hogy ugyanazzal a személlyel kommunikálok egy segítő válaszom és egy kompromittáló kérdésem kapcsán

Nem hinném, hogy ez különösebb problémát okozna. Származik belőle valami károd? Ha nagyon zavar, akkor csinálj egy másik felhasználót a kényes kérdéseknek. De az élet ilyen. Az, aki nagyon jól ért mondjuk a számítógépekhez, tud segíteni az ilyen-olyan jellegű problémákban, az az ember még kérdezhet mondjuk szex témakörben. Ha valaki keresgélve a kettőt összeköti és ebből problémát csinál, az nem a te, hanem az ő problémája. Végül is mi történik? Nem fogad el egy szakmai választ, mert egészség témakörben feltettél egy kényes kérdést? Hát az bizony az ő baja, ha a válaszod amúgy helyes volt. Vagy nem válaszol egy kérdésre? Majd válaszol rá más.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Anno volt egy radikális jobboldalinak mondott blog. (A Bombagyárról van szó.) Jártam oda, mert voltak érdekes gondolatok, de bizonyos kérdésekben simán kifejtettem a saját, kritikus véleményemet is. Ott is előjött az anonimitás kérdésköre, mindenki ott parázott, mert volt valami adatvédelmi baki. Ott is azt írtam: Mi van akkor, ha kiderül a neved, címed, telefonszámod? Jöttek is a válaszok hogy akkor így, meg úgy. Próbaként kiírtam a teljes nevem, címem, telefonszámom. A következmény? Kétszer felhívott valaki, de nem szólt bele. Ennyi. De az a két hívás sem nekem került ugye pénzbe. :-) Az oldal már lassan 5 éve megszűnt, én még köszönöm élek, megvagyok, az égadta világon semmi bajom nem lett. (Jó, azért én sem szeretem kísérteni a sorsot, van olyan esély, hogy egy nagyon unatkozó, nagyon nem normális ember csap le rád.) Mindenesetre ha az elmúlt 5 év 1000 legnagyobb problémáját kellene összegyűjtenem, hát ez nem lenne benne, hogy „kiderült a nevem egy anonim oldalon”.

2013. dec. 31. 01:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!