Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Nyelvtannáciskodás OFF-olásnak...

Nyelvtannáciskodás OFF-olásnak minősül?

Figyelt kérdés

Nincs rá úgymond szebb szó, szóval mikor valaki nyelvtannáciként viselkedik, tehát egy kérdés alatt független attól, hogy mi a kérdés a helyesírással foglalkozik ez a kérdéshez tartozik vagy OFF-olásnak minősül?

Igazából egy másik kérdés adta ennek a kérdésnek az apropóját, ahol pont erről megy a diskurzus, hogy aki a javítgatás mellett van, azt állítja, hogy a helyesírás kijavítása a kérdéshez tartozik, a másik oldalon meg az oldal szabályzatára hivatkoznak, hogy annak tekintetében OFF-olásnak minősül.

Szerintetek melyik?

2023. jan. 12. 07:02
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
53%

#19 Kár hogy a nyelv hitlerkék lepontoztak pedig igazat beszélsz :(

Tényleg nagyon idegesítő tud lenni, ha a kérdésre adott értelmes válasz helyett, elkezdenek arról okoskodni hogy hova kellet volna írni azt az istenverte vesszőt a mondatban. Ez engem azért szavar, mert nem arra a dologra ad választ amire eredetileg kíváncsi vagyok :( Meg lehet hogy csak én látom így, de akkora sznobságnak tűnik ez nekem.

2023. márc. 13. 18:06
 22/29 anonim ***** válasza:
35%

"és továbbra is úgy írom itt hadd idegeljék magukat a nyelv hitlerkék"

Hogy őszinte legyek, a kutya sem idegesíti magát emiatt. Az egyértelmű, hogy buta vagy, és nem szándékosan írsz helytelenül - viszont ez az útszéli kutyát sem érdekli.

2023. márc. 13. 18:21
 23/29 anonim ***** válasza:
45%

Egy hivatalos iratban mondjuk elhiszem hogy még számít, de ezen az oldalon magasról letojom hogy hova kell tenni a vesszőt, meg hogy bizonyos szavaknál j-t vagy ly-t használtam (mondjuk az hogy juk vagy gója az engem is zavarna, de ezek már extrém esetek, ilyeneket még nem láttam :D). Mondjuk ha végig nincsenek ékezetek, vagy ha már érthetetlen a kérdés akkor már engem is zavar a dolog, akkor megértem ha valaki szóvá teszi a dolgot. De ezen az oldalon az nem érdekel hogy hova tettem a vesszőt. Azon felesleges fennakadni.

Meg az tényleg nagyon idegesítő hogyha egy állatokkal vagy egy utazzásal kapcsolatos kérdésnél ebbe kötnek bele, ahelyett hogy a témához kapcsolódó választ adnának. Meg akinek mondjuk diszlexiája van attól fölösleges elvárni minden istenverte szót helyesen írjon le(nekem szerencsére nincs, de az egyik régi osztálytársamnak volt ilyen problémája).

Meg lehet hogy téged nem zavar hogy továbbra is helytelenül írom, de már találkoztam olyan nyeltannácikkal akiket ez szerencsére idegesítette. Egyszer néhány éve láttam egy kérdést amin élvezet volt nézni, hogy a kis nyelv hitlerke szétidegeli magát emiatt :D Szóval vannak itt olyan nyelv hitlerkék akiket lehet idegelni ezzel és azt élvezet nézni. Meg lehet hogy ez kicsinyes bosszúnak tűnik de engem meg az zavar hogyha az ilyenek miatt nem kapok normális választ egy kérdésre, mert azzal jönnek ,,hogy rossz helyre tetted a vesszőt".

Meg sok kérdést tettem már fel az oldalon (válaszolni ritkán szoktam, ha igen akkor álltalában a politika kategóriában trollként) , de csak kb 1-2 alkalommal kezdtek el nyelvtannáciskodni itt akkor is főleg a vesszők miatt meg egyszer j/ly miatt. Meg más kérdéseknél is ritkán kátom. Szóval szerencsére nem gyakori jelenség annyira.

2023. márc. 13. 18:51
 24/29 anonim ***** válasza:
52%

Helyesen írni = sznobság. Az nem szégyen, hogy valaki úgy fejezi be az általános iskolát, hogy az anyanyelvén nem tud írni? Vagy olvasni, egymás után jönnek ki a képességfelmérők ami alapján a 15 éven aluliak 30%-a (tehát kb. minden 3. ember) nem képes alapvető feladatokat megoldani az értőolvasási képesség hiánya miatt.

Nemcsak sok a retardált és funkcionális analfabéta, de még az arcuk is hatalmas, és nekik áll feljebb hogy az általános műveltséget számon meri kérni valaki.

Semmi baj (MrRatman2k):

[link]

2023. márc. 13. 18:53
 25/29 anonim ***** válasza:

#24 Amit linkeltél az tényleg nagyon gáz, azt megértem ha az szöveg zavar valakit. De hogyha van egy teljesen érthető kérdés tett fel itt, amiben csak annyi a hiba hogy rossz helyre írta szerencsétlen ember a vesszőt, vagy egy-kétszer rossz helyen írt két l-t, azon a gyakori kérdéseken fölösleges fennakadni, mert ide az emberek nagyrésze kikapcsolni jár. Ez alól talán az képez kivételt szerintem ha valaki helyesírással kapcsolatos kérdését tesz fel vagy egy idegen nyelv tanulása esetén ha segítséget kér.

Mondjuk azt amit a 21-es válaszoló írt hogy ez sznobság azt már én is túlzásnak tartom. De néha tényleg úgy tud hatni, ha fölényesen van megfogalmazva a kijavító válasz a helyesírással kapcsolatban.

2023. márc. 13. 19:08
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

A nyilvánvaló félreütésbe vagy ékezet nélküli írásba nincs értelme belekötni, mert nem megy az értelmezés rovására.

Az viszont nem jogos, hogy valaki igénytelen, és nem is hajlandó ezen változtatni. Ha valaki például következetesen használja a "belselye", "halya" kifejezéseket, miért sértődik vérig ha felhívod a figyelmét arra, hogy 'haverom, csak annyit jegyezz meg hogy a ja/je ragozás mindig -j betűs'. És hátha tanul belőle, nem pedig elkezd anyázni hogy ez itt nem nyelvtan óra és dolgozatírás hogy ő helyesen írjon.

2023. márc. 13. 19:12
 27/29 anonim ***** válasza:
100%

#26 Mondjuk ebben igazat adok neked, így leírva a ,,a belselye" meg a ,,halya" tényleg nagyon hülyén hangzik. :D. Szóval ebben rosszul láttam a dolgokat, sorry. Mondjuk így leírva ezeket a szavak még nem láttam.

Én a muszájt-szoktam ly-el írni, valamiért ez nagyon be van akadva nála. Tudom hogy j-el a helyes, de valamiért nekem ly-el valamiért jobban ,,tetszik" (lehet hogy ez hülye szó rá). De akkor ezek után megpróbálok jobban ügyelni rá, mert ahogy az előző válaszodban leírtad a ,,belselyét" meg a ,,halyát" az engem is idegesít. :D

2023. márc. 13. 19:26
 28/29 BringaManó ***** válasza:
49%

#25: "vagy egy idegen nyelv tanulása esetén ha segítséget kér"

ehhez miért kell nagyon helyesen írni?

-----

#26: "A nyilvánvaló félreütésbe vagy ékezet nélküli írásba nincs értelme belekötni, mert nem megy az értelmezés rovására.

Az viszont nem jogos, hogy valaki igénytelen, és nem is hajlandó ezen változtatni."

Miért, ha csak annyira igénytelen, hogy az sem megy az értelmezés rovására?...

"hátha tanul belőle, nem pedig elkezd anyázni hogy ez itt nem nyelvtan óra és dolgozatírás hogy ő helyesen írjon"

Hát pedig ez itt nem nyelvtan óra és dolgozatírás, hogy ő helyesen írjon... (nyilván nehezére esne, és nem szenvedni jár ide)

2023. márc. 14. 00:09
 29/29 anonim ***** válasza:
94%

Itt arra gondoltam hogy azon az idegen nyelven írjon helyesen a válaszoló, amelyen segítséget kér a kérdező.

,,Miért, ha csak annyira igénytelen, hogy az sem megy az értelmezés rovására?..."

Szerintem ez nem feltétlen igénytelenség. Olvastam már itt egy kérdésemre kifejezetten értelmes és hasznos választ, ami annak ellenére volt jó hogy voltak benne elütések és helyesírási hibák, mivel a felhasználó telefonról írta. Meg az ilyenek mögött legfőképpen az áll szerintem hogy az ember siet, nincs ideje átnézni a mondandóját. Meg valamilyen hivatalos dokumentumban ez tényleg igénytelenség lenne, de egy ilyen oldalon szerintem nem számít annak. Mint ahogy más szabályok vonatkoznak pl:. az öltözködésre egy városi büfében, meg egy puccos étteremben. Szóval szerintem az ilyen pici dolgokon nem érdemes felkapni annyira a vizet. Mondjuk nagyobb hibákon már megértem a felháborodást a 26-os válaszban említett ,belselye" és ,halya' miatt. Meg az hogy valaki nem használ ékezeteket az engem is szokott idegesíteni, de amikor telefonról írnak akkor meg tudom érteni.

Meg amúgy a legelső válaszaimban szerintem hibás álláspontot képviseltem, és bocsánat ha valakit megbántottam a ,,a nyelv hitler"-ezéssel.

2023. márc. 14. 00:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!