Nem lenne jó, ha úgy lehetne itt az oldalon pontozni, hogy meg is kellene indokolni?
Nem...
Egyre nagyobb marhaságok jönnek itt ötletként az újításra...
Amúgy igen megcsappanna a pontozások mennyisége. Kinek lenne kedve magyarázni...
Minden szabály kijátszható. Ha az a feltétel, hogy írj be valami szöveget, akkor mindenki be fog írogatni egy darab karaktert, és az egész nem ért semmit. Ha limitálva van, akkor a limitet fogják csak teljesíteni, ahhoz elég egy random szöveget a vágólapról beilleszteni.
Ilyen fejlesztés már csak azért sem lesz, mert más jellegű sincs, másrészt akkor a véleményezés mellett még az indoklást is moderálni kellene, ami felesleges többletmunka.
Ettől több értelme van annak, hogy csak az értékelhet, aki válaszolt a kérdésre. Megszűnne a kampányszerű lepontozás, hiszen tevékenyen hozzá kell járulnod ahhoz, hogy más válaszát értékelhesd. Emellett kényszerítve lennél arra, hogy normálisan válaszolj, hiszen a felesleges, offtopic vagy provokatív választ a többiek le tudják pontozni, de szintén csak az tudja, aki hozzászólt, így neki is érdeke hogy normálisan, és a kérdésre válaszoljon. Aki pedig trollkodik csak, és bevállalja a saját lepontozását, annak egyre kevesebbet ér a szavazata, így másokat sem tud lefelé húzni. Sokkal kevesebb értékelés lenne, de kiszűrné azokat, akik szórakozásból megnyitogatják a kérdéseket, majd olvasás nélkül mindent lepontoznak.
Nem is feltétlenül az indokláson van a hangsúly, csak jó lenne valamivel kiszűrni az ilyen egyértelműen igazságtalan lepontozókat. Nem tudhatja jobban, hogy mi az én véleményem, vagy kedvenc ételem.
A pontozás mennyisége nem baj, ha megcsappan, az értelmetlen pontozás sokkal rosszabb.
A 2es válaszoló ötlete is jó, az is segítene valamit.
A #2 ötlete egészen jó.
Kérdező, te vagy aki állandóan különböző újításokkal állsz elő?
Mellesleg én már van, hogy szeretem ha inkább lefelé húzzák a válaszom. Mert a sok felpontozás eléggé előre nyomja az embert a toplistán még kevés válasszzal is. És teljesen olyan hatása van, mintha állandóan itt lógna, minden kérdésre válaszolva...
4-es!
Nem én vagyok, ez az első ilyen jellegű kérdésem.
Az igazságtalanság nagyon zavar minden területen, ezért rossz, hogy jön valami suttyó, aztán megmondja, hogy az én kedvenc gyümölcsöm nem a görögdinnye.
✎ Nem tudhatja jobban, hogy mi az én véleményem, vagy kedvenc ételem. (2021. júl. 31. 09:40
Te pedig nem tudhatod jobban, hogy az értékelő számára melyik válasz hasznos, félig-meddig hasznos, vagy nem hasznos. Ugyanis, a válasz értékelésére egy feleletválasztós kérdés van: Hasznos számodra ez a válasz? És az értékelni szándékozó három válasz valamelyikét jelölheti meg: hasznos számára, félig-meddig hasznos számára, vagy nem hasznos számára.
Abból, hogy számára nem hasznosnak tartja és értékeli valaki például azt a válaszod, hogy szereted a mákosbuktát, nem azt jelenti, hogy tőled jobban tudja, hogy te mit szeretsz.
Számomra sem hasznos, ha megtudom, hogy milyen ételt, színt szeretsz, nem szeretsz. Ezt megtudni akkor lenne hasznos számomra, ha ismernélek és kedvelnélek, és kedvenc ételed szeretném elkészíteni számodra, vagy általad kedvelt színű ajándékkal szeretnélek meglepni. Rajtam kívül bizonyára sok felhasználó van úgy, hogy nem ismer; nemigen tévedek nagyot, hogy mindenki.
Kíváncsi vagyok arra, hogy a Gy.k. létező, a felhasználók rendelkezésére álló válasz-értékelési rendszeréből hogyan vezeted le, hogy az azt mutatja, hogy tőled jobban tudják az értékelők, (azaz, vitatják,) hogy például kedvenc gyümölcsöd a görögdinnye; mikor még azt sem tudod, hogy felhasználó nem tud pontozni választ. (Van pontozás is a Gy.k-n, de az egész más. Például, ezért a kérdésedért az elkövetkező éjjeli feldolgozáskor kapsz 3 pontot; holnap reggel arra ébredsz, hogy ott van a „Toplistás helyezésid” ponttáblázatában. Hogy érzékelhesd a különbséget, például itt, pontozással lehet értékelni választ, 1-5 pont jelölésével: [link] )
Hogy más példákat is írhass „ostobákkal”, „suttyókkal” kapcsolatban, meg kéne fontolnod, hogy ilyen, 2 éves gyerek által megválaszolható kérdésekre írsz választ, vagy tudást, tapasztalatot igénylőkre.
6-os!
Egy kérdező feltesz egy kérdést, valamiért érdekli a válasz. Ha azt kérdezi, hogy mi a kedvenc ételem, akkor az érdekli. Ha mást nem érdekel, akkor nem a lepontozás a helyes reakció, hanem az, hogy nem is nézi meg a kérdést és a válaszokat. Ha értékel egy választ, akkor azt egyértelműen a kérdés ismeretében, a kérdező szemszögéből kell tennie. Ha a saját szemszögéből akar valamit értékelni, akkor tegyen fel kérdést, de akkor sem pontozhatja le azt akinek a mákos bukta a kedvence, csak azért, mert neki meg a lecsó.
A válasz hasznosságának értékelésére gondoltam, nem tudtam, hogy van külön pontozás is. A válasz értékelésből látom, hogy valaki jobban tudja, hogy én mit szeretek, vagy mi a véleményem valamiről, mert megírom pl a véleményemet a kérdésben feltett témáról és nem hasznosnak értékeli a választ. Tehát ebben az esetben nem a véleményemet, ízlésemet kell értékelni, hanem a válasz hasznosságát. Pl. A kérdés: mi a kedvenc színed? Aki erre bármilyen színt ír, az 100%-osan hasznos, ha azt írja, hogy túrórudi, akkor a válasz nem hasznos.
Ilyen kérdésekre egyébként nem szoktam válaszolni, csak ezzel egyszerűbb példát írni.
Akkor lényegében csak az értékelés megfogalmazásával van gond.
Mert ebben meg van valami amit írsz, #6
Akkor úgy kellene, hogy -hasznos a kérdésre ez a válasz?-
Egyébként kérdező nem, nem a görögdinnye a kedvenced, ezt én is megerősíthetem :D
Szerintem egyértelmű, hogy a kérdésre vonatkozik a válasz hasznossága, különben káosz az egész. Akkor minden válasz lehet teljesen haszontalan, mert a kedvenc színed kérdésre megírja, hogy zöld, de én meg arra gondoltam, hogy Gyurcsány melyik sört szereti jobban. Erre viszont teljesen rossz válasz a zöld.
Na jó, a görögdinnyével lebuktam...
Persze, hogy egyértelmű.
De az embereket úgysem érdekli, úgyis a saját ízlésük, elképzelésük, frusztrációjuk, dühük...alapján értékelik a választ.
Bár kicsi pszichés dolog lehet lenne benne, ha átfogalmaznák az értékelés megnevezését...
Ugye? Tudtam tudtam tudtam :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!