Miért van ez a hülyeség a Gyakorikérdések.hu-n, hogy a jó válaszokat sokszor a buták lepontozzák, a rosszakat pedig fel? Szerintetek is ez egy jó megoldás lenne?
Most realizáltam (pedig nem a legújabb vagyok) és egyben verte ki nálam a biztosítékot, hogy ez nemhogy sokszor, hanem szinte mindig előfordul. Minden kategóriában előfordul, de vannak olyan kategóriák, ahol gyakrabban. Minden kategóriában előfordul, hogy a tudatlan, buta, a témában nem járatos, esetleg tudatosan vagy önhibáján kívül szubjektív válaszokat adó emberek a hasznos, objektív, értelmes, valós tényeken alapuló, igaz, jó válaszokat jól lepontozzák, a haszontalan, nem igaz "tényeket" közlő, sarkított stb. válaszokat, amelyeket szintén tudatlan emberek írtak, jól felpontozzák. Utána a válaszod hasznossága, illetve általánosan az összes válaszod hasznosságának a százaléka pedig jól el lesz szúrva, csak azért mert egyesek nem vagy rosszul tudnak valamit vagy pedig egyeseknek nem tetszenek a TÉNYEK vagy esetleg tanácsok, dolgok. Nem csak a saját, hanem más felhasználók válaszainál is szembesültem ezzel. Most például láttam egy haszontalan, helytelen választ 100%-on, alatta a kiigazítását pedig 0%-on. Én szerintem beképzeltség nélkül elmondhatom, hogy képzett vagyok a témában, mivel sokat foglalkoztam vele és igaza volt a 0%-os, helyes kiigazítást adó válaszolónak.
Az egyik másik "kedvencem", amikor a kérdés az emberek véleményét kérdezi, de egyesek ha nem értenek egyet valakivel, úgy gondolják, hogy nekik kötelességük lepontozni.
Szerintem erre jó megoldás lenne, ha csak az értelmesek, a hasznos, jó válaszokat adók pontozhatnának bármilyen irányba válaszokat. Ez úgy dőlne el, hogy akiknek jók a válaszaik, azok bekerülnének abba a "csoportba", akik pontozhatnak és az ő pontozásaik alapján hasznos válaszolókkal bővülne folyamatosan ez a kör. Bár egy kicsit nehezebb megoldás, de az is lehetne, ha objektív, a témában képzett emberek, akiket a GYK felkér engedélyeznék ezt a lehetőséget.
Miért van ez így? Ti is összefutottatok már ilyennel? Szerintetek ez jó megoldás lenne?
#4.
"És azt ki fogja eldönteni, hogy ki ad 100 %-os, helyes választ?"
Leírtam világosan. Azok, akik maguk is helyes válaszokat adnak vagy akik eléggé képzettek a témában, lehet más megoldás is, de felesleges mindet felsorolni, mert úgysem valósítják meg.
"Mindenki a saját szemszögéből, nézőpontjából ítélkezik."
Éppen ez a baj. A buta is úgy ítélkezik és ezért a buta értékelése nem fedi a valóságot, mivel nem is jártas a témában. A buta ember hiába hiszi azt magáról, hogy ő tudja a helyes választ, mert nem tudja.
"Azt tartja igaznak."
Saját igazságot nem lehet kreálni. Vannak olyan lexikális tények, ahol nincs több igazság és vannak olyan témakörök, ahol van több igazság, de ott sem mindenkinek más az igaza, mert olyan sehol nem létezik.
"Mindenkinek más az észjárása, más tapasztalok, ingerek, behatások érik az életben."
Ha valakire olyan hatások hatottak, hogy buta lett és lexikális kérdésekre nem tudja a választ, de még dicsekszik is vele, hogy nem tudja. Attól még nem lesz abban igaza, ha azt mondja, hogy a gravitáció mértéke 20 m/sec^2.
Tanulság: Van igazság és van hülyeség.
Vannak olyan témák, ahol vélemények vannak, ott objektíven egyik sem igazság vagy hülyeség, viszont ezért nem is lehet/nem is szabadna értékelni.
Kérdező felesleges ezen lovagolni, mármint a #4 válaszán.
Az ilyen jellegű (sajnos egy ideje egyre több van belőle) kérdések alatt mindig jön valaki aki megmagyarázza, hogy nem léteznek lepontozó trollok.
Az meg a másik kedvencem, mikor a 90-95%-ra felpontozott emberek hangoztatják, hogy pff őket aztán nem érdekli hogy hány százalékos a válaszuk stb.
Azért valljuk be, elég frusztráló mikor egy szakmai vagy technikai kérdés alá adsz egy választ amit forrásokkal is alátámasztasz, majd jön pár tanulatlan gyökér és 0%-ra pontozza.
És nem szubjektív kérdésekről beszélek, hanem hogy egy egyszerű példával szemléltessem mint pl. miből készül a benzin?
Leírod hogy "kőolajból", elhelyezel linkeket is, esetleg még a gyártási folyamatról is írsz pár szót 0%, Ödönke beírja hogy "narancsléből xD LOL" 100%.
Biztos van akit ez nem tud meghatni, engem azért zavar hogy belerakok (opcionálisan kutatómunkával) nem kevés időt egy korrektül leírt fél oldalas válaszba, és lepontozzák mert jó poén, vagy amiről szó is volt: fáj az igazság, vagy egyszerűen tanulatlan buta emberek.
A pozitív értékelés egyfajta visszajelzés, hogy érdemes segíteni az embereknek. Egy idő után pedig ha folyamatosan lepontozzák az olyan jellegű válaszaim mint a benzines példa, akkor mi értelme bárkinek is segíteni?
Nem mellesleg rohadt káros is tud lenni ez a lepontozás: https://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__gyik__1105038..
Így hogy lassan 10 éve járok fel ide, látom milyen drasztikus színvonalesésen megy keresztül az oldal évről évre.
Mióta gyakorlatilag az utolsó tuskó is tud ide regisztrálni free McDonald's wifi-ről, nincs min csodálkozni ha egyre több a primitív troll, és lassan de biztosan csak az alja fog ezen az oldalon maradni, mivel az értelmesek folyamatosan lépnek le innen.
4-es vagyok.
Kérdező! Te nagyon kihegyezted ezt a témát a lexikális, tudományos témákra. Én nem így értettem. A mindennapi életből vett, átlagos kérdésekre gondoltam. Idézem magam: "Mindenkinek más az észjárása, más tapasztalok, ingerek, behatások érik az életben." Magamból kiindulva nem is kommentelek olyan kérdésekhez, amihez nem értek vagy nem érdekelnek pl.: sport, tudomány, politika.
"Azok, akik maguk is helyes válaszokat adnak vagy akik eléggé képzettek a témában" Aha, és ezt megint ki dönti el? Főleg így ismeretlenül, hogy kinek milyen szaktudása van, mihez ért, miben jó?
Két a saját szakmájában képzett ember se fog egyformán gondolkodni minden dologról. Én ezért járok ide olvasgatni, a véleménykülönbségek miatt, mert ugyanazt a dolgot többféle szempontból is meg lehet közelíteni és azért elgondolkodtató, hogy mindenki máshogy értékel embereket, helyzeteket, de amúgy tényleg értelmetlen ez a pontozás, mert aki tényleg segíteni szeretne, akár egy jótanáccsal is azt lehúzzák, földbe döngölik a trollok, hogy szerintük az marhaság, ne hallgass a másik válaszolóra, mert hülyeségeket írkál. Nekem az a kedvencem, mikor ismeretlenül elkezdenek személyeskedni a másikkal, negatív, megalázó jelzőkkel illetik a másikat, holott fogalmuk sincs ki az a másik ember. Nem csodálom, hogy ennyi magányos, frusztrált ember van nem csak itt, mert sokaknak az EQ-ja a béka segge alatt van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!