Kezdőoldal » Egyéb kérdések » GYIK » Hogyan kell értelmezni a gyk...

Hogyan kell értelmezni a gyk szabályzatának alábbi passzusait?

Figyelt kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/felhasznaloi_szabalyzat

A b) és az l) pontokat együttvéve úgy értelmezem - de nem vagyok jogász -, mintha tilos lenne közéleti szereplőről bármi negatívumot leírni, akkor se, ha pl. bíróság mondta ki, hogy igaz. Vagy ha újságcikkek lehoznak egy témát, ami persze nem mindig igaz, és itt reflektálna rá valaki. Ennyi erővel még azt sem szabadna leírni, hogy Hitler v Sztálin v Ceausescu csináltak rossz dolgokat, mert az sérti jó hírnevüket, különösen hogy még közéleti szereplők is voltak. Épphogy nekik kell többet elviselniük. Egy sima átlagembert pl. nem illik halála után viselt dolgaival illetni, de egy diktátornál szépen is nézne ki, ha csak pozitív tetteit szabadna méltatni.

Szerintetek a fenti szabályzati pontok alapjául vmely hazai vagy EU-s jogszabály szolgál-e, amit a fórum szabályzata csak megismétel a maga védelme érdekében (miközben pedig azzal kezdi, hogy nem tartozik felelősséggel a kommentekért), vagy így akarják fenntartani a lehetőséget, hogy önkényesen cenzúrázhassanak, ha akarnak (bár eddig nem volt ilyen rossz tapasztalatom a gyk-val, másnak esetleg?)?

Van még olyan pont, hogy közerkölcsbe ütköző tartalom közzététele tilos. Annyit tudok - bár ismétlem, nem vagyok jogász -, hogy a közerkölcs nem egy jogi kategória. Így ha pl. van egy sokak számára botrányos megjelenésű, szó"kincs"ű, lezüllött életvitelű, erkölcsileg is defektes (becstelen, aljas, bűnöző...) celeb, akkor arról nem szabadna itt említést tenni?

2021. febr. 20. 11:18
 1/5 anonim ***** válasza:
88%
Röviden, tömören annyit tesz, hogy ha csak gyűlölködni szeretnél vagy lejáratni valakit, ez az oldal nem erre való.
2021. febr. 20. 11:23
 2/5 anonim válasza:
100%

Jól gondolsz mindent, annyival kiegészítem hogy teljesen mind1 hogy jogszabály szolgál-e ezekre (amúgy nem is kell eu-ig menni, mert a magyar jogban a becsületsértés, adott esetben rágalmazásnak számít VALÓS tény állítása is) hiszen ez egy privát oldal, olyan szabályzatot csinálnak amit akarnak, amennyiben nem törvényellenes. Sulik házirendje sokkal szigorúbb bizonyos szempontokból.

Az egy más kérdés mennyire van betartatva ez a szabályzat, én sokszor látok celebekről kínos kérdéseket pl herevasalós celebként emlegetnek xy-t (tudjuk kit:D ), nyilván szabályzat alapján nem lehetne de nem nagyon foglalkoznak vele a moderátorok.

2021. febr. 20. 11:24
 3/5 A kérdező kommentje:

#1, értem, h a cél az lenne, h ne ilyen témákból álljon az oldal 90%-a (na jó, csak írtam egy számot), amikor annyi sok szép téma van a világon, de ha az embereket ezek a témák érdeklik, akkor sztem egy fórumoldal-fenntartó nem jó, ha ezt önhatalmúlag torzítani akarja.

Pl.: vegyünk egy közszereplőt, akinek volt eddig 1000+ pozitív tette és volt 10 magánéleti botránya, amiből 1 napvilágott látott, mégis ezzel az eggyel van elfoglalva majd' mindenki. Ez így nem túl igazságos, de érthető a társadalom lélektani viselkedése. Ezen azonban szerintem nem cenzúrával lehetne javítani, hanem olyan tudatformálással, h az emberek ne csak a hülye bulvárhírekkel tömjék tele az agyukat.

#2, ez érdekes, h valós tény közlése is lehet rágalmazás? Kb. azt tudom, hogy ha pl. meggyanúsítok vkit lopással, és van róla felvételem, azt csak akkor tárhatom nyilvánosság elé, ha már a rendőrségnek is feljelentettem, és nekik is megküldtem a felvételt. Így értetted ezt? Egyébként tény, hogy érdekes kérdéseket vet fel, mi van, ha olyan cselekményről osztok meg pl. videót, ami botrányos, alkalmas más lejáratására, de nem törvénybeütköző? Persze tegyük fel, nem a gyk-n hozom nyilvánosságra, csak itt idézek, esetleg linkelek egy arról szóló cikket v felvételt.

2021. febr. 20. 11:50
 4/5 anonim válasza:
100%

Bíró ítéli meg hogy alkalmas volt-e becsület csorbítására :D

2 esetben van felmentés a rágalmazás és a becsületsértés alól

-közérdeket szolgálja (pl politikus lop és erről van 100%-os bizonyítékod)

-bárkinek a jogos érdekét szolgálja (pl szomszédod felgyújtotta a házad és láttad)

Tehát nem lehet herevasalós celebnek hívni xy-t :D Ez van, ilyenek a törvényeink.

2021. febr. 20. 11:54
 5/5 A kérdező kommentje:
#4, köszönöm. :)
2021. febr. 20. 12:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!