Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hány zsák virágföld 1m3?

Hány zsák virágföld 1m3?

Figyelt kérdés
Arra jutottam 1m3 = 1000 L, tehát elvileg 20zsák 50l-es virágföld 1 m3. De ahogy gondolkodtam rajta, nekem ez sehogy se jön ki. Egy átlagos kuka 120-l es, amibe jóval több mint két és fél zsák belefér.Az üres zsákba elvilegbe tudnánk önteni 25db 2L-es ásványvizet, tehát egy átlag ember 1 hónapra elég vizet tud tárolni egy ekkora zsákban. De konkrét ellenpélda, hogy a 350-les csomagtartómba simán bepakoltam 10 zsákot, ami 500L (több, mert ugye zsákolvan nem tudom 100%osan kihasználni a helyet). Ez hogy lehetséges, hogy számolják ezt az 50l-t mi alapján írják rá?

2019. ápr. 7. 00:14
 1/2 2*Sü ***** válasza:
93%

> Arra jutottam 1m3 = 1000 L

Ez így van. A liter az térfogategység, 1 liter = 1 dm³, vagy ahogy te írtad, 1 m³ = 1000 l.

> tehát elvileg 20zsák 50l-es virágföld 1 m3

Gyakorlatilag is.

> Egy átlagos kuka 120-l es, amibe jóval több mint két és fél zsák belefér.

Biztos? Azért a 120 literes kuka nem olyan nagy. Magas, de kicsi az átmérője. A virágföld zsák meg oldal irányban terebélyes, de alacsony. Az ember nem mindig jól saccolja meg ezeket az arányokat. Ha leméred, valószínű tényleg az jön ki, hogy nem fér bele két és fél zsáknyi virágföld. Pl. ha egymás mellé helyezünk egy 120 literes és egy 240 literes kukát, a legtöbb ember azt fogja mondani, hogy a nagyobb nincs kétszer akkora űrtartalmú, mint a kisebb. Pluszban vannak a kukán mindenféle extrák, fogantyúk, fedél, amitől úgy érzetre nagyobbnak érződik, mint pusztán egy 120 literes doboz.

Vagy pl. ott a pizza. Ha egymás mellé teszel egy 28 cm-es és egy 32 cm-es pizzát, akkor nyilván látszik, hogy a 32 cm-es nagyobb. De az emberek többsége azt fogja mondani, hogy kb. 10%-al nagyobb a 32 cm-es. Pedig valójában kicsivel több, mint 30%-al nagyobb.

Az emlékezet is csal, ha egymás mellé helyezed a kukát és a virágföldet, akkor lehet jobban érzékeled a méretarányokat. De úgy emlékezetből valószínű a 120 literest kuka kicsit nagyobbnak képzelődik el, mert a 240 literes kuka is hasonló, és az emlékedben inkább egy a kettő közötti űrtartalmú kuka képe jelenik meg. A virágföld meg mivel lapos, és általában kisebb kiszerelés az, amiben még kapható, valószínű az 50 literes virágföld képes is a fejedben kisebb, mint amekkorának gondolod.

> Ez hogy lehetséges, hogy számolják ezt az 50l-t mi alapján írják rá?

Nyilván a liter mivel térfogategység, így a méretek alapján számítják ki.

2019. ápr. 7. 11:27
 2/2 anonim válasza:

Kb 25-30db 50L-es zsákból fog kijönni az 1m3-ed.

De csak akkor, ha a töltési térfogat EN szabvány szerint történik. Ha DIN szabványt használnak, akkor még ennél is több lesz, kb 40 zsák.

Miért?

Mert az EN szabvány szerint a virágföldet a betöltés pillanatában méri a gép, betöltés után még tömörödik és préselik is a zsákokat. Ezt a tömörített formát kb 90-95%-ra vissza tudod lazítani, de azzal nem sokat érsz el, mert ugyan úgy le fog tömörödni majd a cserépben a föld. Tehát vegyél több zsákot szerintem.

A betöltési szabvány a zsákok hátulján van, az alapján rá tudsz keresni, mi az EU szabály rá.

2019. ápr. 9. 23:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!