Vettem 6 zsák 20L-es virágföldet. Nem tűnt annyinak, átöntöttem 10L-es vödörbe. Kényelmesen belefért.6 zsákból mind simán belefért a vödörbe. Átverve érzem magam. Én nem tudom mit jelent a 20 liter vagy ez normális, hogy csak a fele van a zsákban?
Így még nem mértem le,de már észrevettem én is,hogy tuti nincs annyi ami rá van irva.
bár lehet azt fogják rá mondani,amikor rákérdezel,hogy amikor még szárazon beletették,annyi volt,csak bevizesedett,összetömörödött
Akkor tömörödik, ha kiszárad...
Itt pedig egy megoldás van: fogyasztóvédelem.
Jajajajjj, kicsit nem szakmai megközelítésben vagytok, vigyázat! Kertészeti cégnél dolgozom régóta, és tudom a titkot, több márkájú földet is láttam sokat közelről. Mivel márkát nem írtál, nem tudom szűkíteni hogy hol vetted a földet.
Titok 1:
Előfordulhat, hogy a multiban vetted a földet, ahol nem annyira foglalkoznak a mennyiséggel, így ott tényleg kevesebb a mennyiség, mivel az ár számít.
Titok 2:
A földeket egész Európában az virágföldgyártó cégek javarésze az "EN 12580" szabvány szerint töltik. Ez azt jelenti, hogy a betöltés pillanatában pont 20 liter a 20 liter. Ahogy "belehuppan" a föld a zsákba, már tömörödik, és aztán megint lepréselik még a zsákot, mert így könnyebb raklapra rakni, meg szállítani. Simán letömörítenek 20 liter földet 12-13 literre. Ez egy laza szerkezetű föld, amit lehet tömörí1teni - a vizet nem tudod préselni.
Ha kiöntöd, akkor ne csak így rázd ki a földből, hanem lazísd fel. Kb az a jó arány, ha visszanyered a vásárolt mennyiség 90%-át. Ha ez alatt kaptad a földet, akkor van gáz, de tapasztalataim szerint a jobb minőségű földeknél (ami kicsit drágább is) sosem volt még gond. Ami olcsó, az nem véletlen olcsó a multiban...
Szóval nem úgy töltik kézzel, hogy "ami kényelmesen belefér", ez nagyon nagy hülyeség! Ezeket képek töltik, ami be van állítva a szabványnak. Ha szeretnéd, írok néhány márkát, ami jobb minőségű (kb 2 van MO-n), és nem fog csalódást okozni szerintem.
Teljesen jogos amit mondasz, mert így nem teljesen kiszámítható, hogy mennyit kell venni.
Akkor is összeeshet a vásárolt virágföld, ha túl vizeset veszel. Ha pl.: vizes a virágföld, akkor a zsák 10-20-30%-a víz. Gyakorlatilag vizet veszel, ami van otthon is. Ez ahogy kiszárad, elkezd összeesni a föld.
Nekem nincsenek jó tapasztaltaim a Garri földről, a mennyiség, minőség és az állaga sem volt jó több próbálkozásra, nem javaslom Neked sem.
Compo minőségi, de túlárazva érzem picit. Az Oázis földje nekem tetszett, de ugyan így Florimo, Jó Föld sem okozott csalódást.
Én úgy tudom, 90%-ot vissza kell kapj a lazítás után. Ezeket lazán keverik és töltik be, mivel préselve nehéz a zsákba belerakni, aztán ez megint ruganyos lesz az ültetéskor, de ha elkezded tömködni, akkor megint kisebb lesz a térfogata.
Lényegében egyébként nem is lehet ezt máshogy mérni. Mert lehet neked erősebb a kezed, és jobban betömöríted, míg egy mamóka már nem tömködi meg annyira. Vagy kertbe kell, és ráállsz az ágyásra, akkor teljes testsúlyod alatt még jobban tömörödik...
Szóval, faramuci a helyzet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!