Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miért old le a FI relé?...

Miért old le a FI relé? Hogyan érdemes nekiállni a hiba eliminálásának?

Figyelt kérdés
Nemrég villanyszerelők kicserélték a kábelt a mérőóra és az elosztó között. Szóba jött, és kértem egy áramvédő kapcsolót a szekrénybe, amit sajnos beszerelés előtt nem teszteltek, így hamar kiderült, hogy bármilyen földelt konnektort dugok be szinte bárhová, a fi relé leold. A szerelők távoztak, majd közölték, hogy nézzem át a dugaljakat, mert valamelyikben fel van cserélve a föld meg a nulla. Átnéztem, majd, mikor mindent rendben találtam, felhívtam és azt mondta, hogy a szekrényben az összes földelést kössem a nullára. Így sem javult meg, majd egy nap áram nélküliség után kijött és kikötötte a fi relét. Azóta magam próbálom megkeresni a hiba okát. Elkezdtem átnézni a kötődobozokat. Eddig nem találtam még föld-nulla összekötést. A kismegszakítók is furcsán viselkednek. Van olyan áramkör, amin csak akkor van áram, ha két kismegszakító fel van kapcsolva, ha csak az egyik, akkor nincs. Családi házról van szó, és egy fázis van.

2018. júl. 3. 10:17
1 2 3
 21/22 A kérdező kommentje:
Magát a kötést nem látom, de mikor mindent kikötöttem a sínekből elvezettem a kábelt a dugaljból és nem mutatott érintkezést egyik sárga kábellel sem, sem a dugalj sárga kábele sem a kékje (Ezek a multiméter szerint össze vannak kötve akkor is, ha az elosztóban minden kék és sárga ki van kötve), kettő kék kábellel viszont érintkezést mutatott. Viszont könnyen lehet, hogy ha elvezetek egy sárgát ehhez az áramkörhöz, a fi relé még mindig le fog oldani. Bár tervezem, hogy azért vezetek egy sárgát ide mindentől függetlenül. Nem tudom mi lehet még hibaforrás ezen kívül. Az említett áramkör például bármilyen földelt dugvillás fogyasztó esetén levágta a relét, pedig nem is volt külön földelése. Amikor a villanyszerelő a kék sínre kötötte az összes sárgát, akkor is levágta.
2018. júl. 7. 12:16
 22/22 A kérdező kommentje:
Tehát mi okozhatja még, hogy amikor minden kábel a nulla sínére lett kötve, a három fázis, meg a nulla még mindig aszimetriát mutat a fi relében?
2018. júl. 7. 12:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!