Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miért old le a FI relé?...

Miért old le a FI relé? Hogyan érdemes nekiállni a hiba eliminálásának?

Figyelt kérdés
Nemrég villanyszerelők kicserélték a kábelt a mérőóra és az elosztó között. Szóba jött, és kértem egy áramvédő kapcsolót a szekrénybe, amit sajnos beszerelés előtt nem teszteltek, így hamar kiderült, hogy bármilyen földelt konnektort dugok be szinte bárhová, a fi relé leold. A szerelők távoztak, majd közölték, hogy nézzem át a dugaljakat, mert valamelyikben fel van cserélve a föld meg a nulla. Átnéztem, majd, mikor mindent rendben találtam, felhívtam és azt mondta, hogy a szekrényben az összes földelést kössem a nullára. Így sem javult meg, majd egy nap áram nélküliség után kijött és kikötötte a fi relét. Azóta magam próbálom megkeresni a hiba okát. Elkezdtem átnézni a kötődobozokat. Eddig nem találtam még föld-nulla összekötést. A kismegszakítók is furcsán viselkednek. Van olyan áramkör, amin csak akkor van áram, ha két kismegszakító fel van kapcsolva, ha csak az egyik, akkor nincs. Családi házról van szó, és egy fázis van.

2018. júl. 3. 10:17
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Hát, jobban tennéd, ha másra bíznád, ez utolsó kicsavarós mondatod alapján. Mivelhogy a nulláról és a védőről beszéltünk idáig, az meg már igen messze vezetne, ha a becsavart izzó a nullát nem a fázishoz, hanem a védővezetőhöz csatlakoztatná.
2018. júl. 5. 18:10
 12/22 A kérdező kommentje:
Tényleg baromságot mondtam, bocsi, bár van két földelt lámpánk is.
2018. júl. 5. 20:37
 13/22 A kérdező kommentje:
Kicsit már összezavarodtam. Szóval az izzók nem játszanak. Egyébként volt itt szakember és mondta, hogy ő ilyenekkel nem szórakozik, és nem is ismer olyat, aki igen. Szóval próbálom valahogy kibogozni a dolgot. Holnap megnézem kikötve vannak e érintkezések föld, meg nulla között, hátha kiderül valami, természetesen lekapcsolt kismegszakítókkal a mérőóráknál. A fi relé visszaszerelésére majd megint szakembert hívok.
2018. júl. 5. 20:45
 14/22 anonim ***** válasza:
Ha van érintkezés a két sín között, akkor egyenként a védőket lekötve meg kell nézni, melyik az, és azt végigkövetni.
2018. júl. 6. 08:49
 15/22 A kérdező kommentje:
Kikötöttem mindet, majd megnéztem egy föld és nulla között sincs érintkezés. Az egyik áramkörön viszont a dugaljak nullái és földjei érintkezést mutattak. Rákötöttem egy kábelt a dugalj földelésére, majd elvittem az elosztószekrényhez. Egyik földdel sem érintkezett, kettő nullához viszont igen. Én ebből azt veszem le, hogy azon az áramkörön védőnullázott valamikor egy szakember. Pár kötődobozt sikerült megtalálnom, de egyikben sem volt a rossz kötés, viszont nagyjából már látni merre lehet és merre nem. Mivel nem tudtam több dobozt kikopogtatni, ezért megvárom, amíg megjön a kábelkereső, amit rendeltem. Remélem az segíteni fog valamennyit. Nem akarom agyonlyukasztgatni a házat.
2018. júl. 6. 13:18
 16/22 A kérdező kommentje:
Hát nem fogok köntörfalazni: ez a fémkereső egy kalap sz@rt sem ér.
2018. júl. 6. 14:14
 17/22 A kérdező kommentje:
Egyébként az, hogy a nulla kábelt használták földelésnek, tehát nem egy nulla meg egy földelés kábel volt összekötve, hanem valahol a kék kábelekhez lettek kötve a sárgák, tehát a föld sínre rá sincsenek kötve, eredményezheti a fi relé lekapcsolását? Most kicsit nehezen rakom össze ezt a dolgot, de az az érzésem, hogy ezt nem kéne érzékelnie a fi relének, hiszen a föld sínre így nem szivárog áram.
2018. júl. 7. 11:11
 18/22 anonim ***** válasza:

"a föld sínre rá sincsenek kötve"

Mi nincs? A védővezető? Akkor mi értelme van?

2018. júl. 7. 11:18
 19/22 A kérdező kommentje:
Van egy áramkör, aminek a sárga kábelei nincsenek a föld sínre kötve, hanem valahol a nullával vannnak összekötve. Ezt nem én csináltam és fogalmam sincs mi értelme volt. A kérdésem az volt, hogy ez okozhatta-e a problémát a fi relével?
2018. júl. 7. 11:40
 20/22 anonim ***** válasza:
Hát, ha csak a nullához van kötve, máshoz nem, akkor elvileg nem. akkor nem. De most csak az egyik végét látod, nem?
2018. júl. 7. 11:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!