Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám fejleszteni a...

Hogyan tudnám fejleszteni a beszédemet?

Figyelt kérdés
Felvettem a hangom ahogy beszelek valami témáról. Szörnyen unalmasan beszélek. Eszméletlenül. Pedig belülről nem igy hallom, hanem próbálok hangsúlyozva beszélni, de kívülről még sem az.
2018. máj. 20. 13:44
 1/6 szántóvető ***** válasza:
100%
megpróbálhatnál határozottabban ill több beleéléssel beszélni. https://www.youtube.com/watch?v=UtmDXtmXGAs
2018. máj. 20. 15:24
 2/6 anonim ***** válasza:
google-beszédfejlesztés
2018. máj. 20. 15:28
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Szerintem jó úton jársz. Nem lehet, hogy nem az az unalmas ahogy beszélsz, hanem a téma? Próbálj valami mást, mondjuk pl. mesét olvasni, vagy mondani fejből. Találj olyan témát, ami szenvedélyesen érdekel, s ha ez így van, az előadásod is szenvedélyes lesz - lehet. :) Ha előadsz valami témában - mert ugye az előadásokhoz fel kell készülni - próbáld feldobni a témádat valami humorral.:) Tudományos értekezésbe is lehet humort csempészni. Ám ha valaki elég monotón ad elő valamit, vagy túl tudományosan (értsd: nyakatekerten érthetetlenül), akkor az unalmas lehet.

PL: Anno nagyon szerettem az anatómiát, és az tanárnőnk elmesélte, hogy az ő professzora hogyan adta elő az emésztést, egy kis mese formájában.

"Szomorúan üldögélt a kis zsírcseppecske a bélfalon, mikor arra jött az epe, és megkérdezte:

- Miért sírsz zsírcseppecske?

- Mert nem tudok áthatolni a bélfalon...

- Ó, na ne légy szomorú, gyere, majd én segítek.

Azzal átkarolta a zsírcseppecskét, és együtt felszívódtak a bélfalon."

Jó, mi ezt 15-16 évesen hallgattuk, de az anatómia tanárnőnk már huszonévesen az egyetemen. Nekem még most, évtizedek múltán is emlékezetes ez a dolog, ami végtelen egyszerűen magyarázta a zsírok felszívódását az epe segítségével. Bezzeg a híres szexuálpszichológus Dr. Lux Elvira felvilágosító előadására nem emlékszem (pedig a könyvét olvastam), csak arra, hogy rémesen hosszú, és unalmas volt, és vártam már, hogy legyen vége. Igaz, ekkor csak 14 lehettem, de annak ellenére, hogy érdekelt a tudomány, és persze a szex is, már csak az szakmai (egészségügyi) szempontok miatt, akkor is az az előadás egy "halál" volt.

Remélem érted, hogy mire akarok kilyukadni. :) Hogy érzékeltessem a két előadás mód különbségét. :)

2018. máj. 20. 15:38
 4/6 anonim válasza:
100%
Sok olvasással.gyakorlással.
2018. máj. 20. 16:07
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat:)
2018. máj. 20. 18:10
 6/6 kokohoho ***** válasza:
100%
Ne csak a száddal beszélj, hanem az egész testeddel! Beszélj átéléssel,,,, gesztikulálj kicsit úgy, mintha külföldivel akarnád megértetni magad, akinek nem tökéletesen beszéled a nyelvét. Adjál nyomatékot az általad leglényegesebbnek ítélt szavaknak, közbe adjál elő egy kellően visszafogott, de érzékletes pantomimet,,, a karod, a kezed, a lábad, a test tartásod, a fejtartásod, a szád, az arcod, a szemed sugározza a mondandód hangulatát és ezt próbáld átragasztani a hallgatóságodra, a reakcióikat figyelve, lehetőleg bele vonva őket a beszélgetésbe. Az önkritika nagyon hasznos dolog, bár többen gyakorolnák! Majdnem mindenkinek a beszédében van valami, ami valakiknek zavaró,,,, sokszor még az sem tudná megmondani, hogy mi, akinek baxa fülét! Sajnos a legtöbbünknek vagy sejtése sincs arról, hogy mi nem tetszik másoknak a beszédjében, vagy ha mint neked is, van némi elképzelése, hogy min lenne érdemes változtatni, akkor is tehetetlen, mert ezek olyan mélyen gyökereznek, a gyermek korban, a jellemben, a génekben, hogy nagyon nehéz bármit is kezdeni velük, amikor már kialakultak. Hasonlít kicsit a túlsúlyra,,,, kb. annyi idő alatt lehet hatásosan magszabadúlni tőle, amennyi idő alatt felszedtük,,,, vagy talán még nehezebben, mert ehhez több kell akaraterőnél! Ha ez vigasztal, szerintem én meg túl harsány vagyok, mert túlságosan is beleélem magam a mondandómba és hidd el, ez sem jobb egy szemmel sem,,,, sőt! Pl. tudom magamról, hogy többet nevetgélek a saját hülyeségeimen, mint kellene. Nagyon szeretek viccelődni, de a feleségem szerint csak magamat szórakoztatom, másokat inkább fáraszt a hülyeségem! Ha mérges vagyok, akkor meg nagyon felemelem a hangomat és gúnyosan ironizálok(mérgesen humorizálok). Hiába próbálok tenni ellene, vagy magamat adom, vagy a modoroskodásra koncentrálok! Sokszor érzem úgy, hogy többre menék az általad levetközni kívánt "unalmas" beszéddel, mert tárgyilagosabbnak hat és talán komolyabban vennének!
2018. máj. 22. 14:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!