Hogyan tudnám fejleszteni a beszédemet?
Szia! Szerintem jó úton jársz. Nem lehet, hogy nem az az unalmas ahogy beszélsz, hanem a téma? Próbálj valami mást, mondjuk pl. mesét olvasni, vagy mondani fejből. Találj olyan témát, ami szenvedélyesen érdekel, s ha ez így van, az előadásod is szenvedélyes lesz - lehet. :) Ha előadsz valami témában - mert ugye az előadásokhoz fel kell készülni - próbáld feldobni a témádat valami humorral.:) Tudományos értekezésbe is lehet humort csempészni. Ám ha valaki elég monotón ad elő valamit, vagy túl tudományosan (értsd: nyakatekerten érthetetlenül), akkor az unalmas lehet.
PL: Anno nagyon szerettem az anatómiát, és az tanárnőnk elmesélte, hogy az ő professzora hogyan adta elő az emésztést, egy kis mese formájában.
"Szomorúan üldögélt a kis zsírcseppecske a bélfalon, mikor arra jött az epe, és megkérdezte:
- Miért sírsz zsírcseppecske?
- Mert nem tudok áthatolni a bélfalon...
- Ó, na ne légy szomorú, gyere, majd én segítek.
Azzal átkarolta a zsírcseppecskét, és együtt felszívódtak a bélfalon."
Jó, mi ezt 15-16 évesen hallgattuk, de az anatómia tanárnőnk már huszonévesen az egyetemen. Nekem még most, évtizedek múltán is emlékezetes ez a dolog, ami végtelen egyszerűen magyarázta a zsírok felszívódását az epe segítségével. Bezzeg a híres szexuálpszichológus Dr. Lux Elvira felvilágosító előadására nem emlékszem (pedig a könyvét olvastam), csak arra, hogy rémesen hosszú, és unalmas volt, és vártam már, hogy legyen vége. Igaz, ekkor csak 14 lehettem, de annak ellenére, hogy érdekelt a tudomány, és persze a szex is, már csak az szakmai (egészségügyi) szempontok miatt, akkor is az az előadás egy "halál" volt.
Remélem érted, hogy mire akarok kilyukadni. :) Hogy érzékeltessem a két előadás mód különbségét. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!