Mi a különbség az elme, a tudat, a lélek és a szellem között?
Filózófia. Pl. Platón rengeteg írásában ezt vizsgálta, főleg a lélek-szellem kapcsolatot (nála az emberi létezés a test-lélek-szellem egységéből vezethető le). Az elme és a tudat ezekhez kapcsolodó megfigyelhető tulajdonságok. Nagon hosszú lenne ezt itt leírni. Érdemes a [link] cikkből elindulni, illetve erről szól a Mátrix 1. része is (Platón barlang hasonlat).
Ez is egy jó forrás: [link]
Sokan mást érteken ezek alatt. A fontos, hogy azokat a fogalmakat meg tudd különböztetni, amit ezek alatt értenek.
Itt az én értelmezésem:
Érzelmi beállítottság - lélek
Gondolkodás, ok okozati összefüggések - elme
Érzelmi és értelmi együttes - tudat
A tanuló lélek, ami több életen át kísér(Isteni szikra, ha úgy tetszik) - szellem
Köznapi nyelvben persze szellem alatt én is az értelmet használom, lélek alatt pedig a tanuló lelket, az egyediséget.
Keressetek rá: egymás szinonimái.
Tudat= elme= ész= értelem= mentál (mentális= elme beli)
A lélek az más tészta.
Lélek= szellem
A tudatot szokták az ébreszthetőségre használni, de szerintem ugyanaz.
Pl: elmezavar= tudatzavar. Nem minden tudatzavar elmezavar. De minden elmezavar tudatzavar.
Igazából az elme ébreszthetősége is helyes. Az embernek nincs tudata és elméje külön. Ha Tudatánál van, akkor elméjénél van. Elvileg ha valaki nincs az elméjénél, attól még lehet a tudatánál, mondjuk egy pszichózisnál. Valami ilyesmi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!