Hogyan alkossunk végtelent?
Az isten szerintem lényegében a lelkiismeretünkkel azonos a funkcióját tekintve (mindkettő fogalom és jelenség a genetikai anyagunkból származik, a lelkiismeret a létfenntartó ösztöneink legfőbb kommunikátora a tudatunk felé).
Szerintem ha istent végtelennek tekintjük, az az általa (vagyis a lelkiismeret által) kitűzött feladatok tökéletes teljesítését jelenti. És mivel az emberi természet eleve rosszra csábítható, emiatt ez (tehát az, hogy minden lelkiismereti előírást teljesítesz) gyakorlatilag lehetetlen. Tehát itt találkozik a két dolog lehetetlensége, emiatt akár a végtelent tekinthetjük akár a tökéletes erkölcsnek is, annak végtelen nehéz megvalósíthatósága miatt. A tökéletes erkölcs ugyanis szerintem akkor áll elő, ha valaki a lelkiismerete minden utasítását teljesíti. Tehát a tökéletes erkölcsösség végtelen nehézsége tekinthető emberi viszonylatban magának a végtelennek is.
Máshonnan nézve, mivel a gyarlóság, tehát az erkölcsi gyengeség, lényegében az erkölcstelenség viszont tökéletesen képes megvalósulni, a gyarlóságot tekinthetjük végtelennek is, de negatív végtelennek, ha ez így nem túl idegesítő. Maga a végtelen is szinte elképzelhetetlen, akkor miért ne létezhetne negatív végtelen is?! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!