Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Helo! Lett igy baja a húsnak? SOS

Helo! Lett igy baja a húsnak? SOS

Figyelt kérdés
Az történt, hogy már a dinsztelt hagymára rá tettem a felkockázott csirkemellet, és akkor jutott eszembe, hogy nem mostam meg, igy hát gyorsan ki vettem kanállal, és gyorsan meg mostam. Viszont már tök forró volt a hús és én hideg vizzel mostam meg. Kezdő vagyok a főzésben nagyon :( És még valami, a hagymát vízzel pároltam, nem szeretnék olajat használni. Szerintetek igy nem távoznak a húsból a bacik? Egyébként egyszerű pörkölt lenne.

2017. júl. 8. 10:43
 1/2 anonim ***** válasza:
nem lett baja, viszont felesleges volt megmosni, a főzés során úgyis fertőtlenitődik.
2017. júl. 8. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 2*Sü ***** válasza:

> Lett igy baja a húsnak?


A főzés, sütés egyik előnye, hogy sterilizál. Ezért főzték ki régen az orvosi eszközöket. 100+n °C-os hőmérsékletet nem sok baktérium, kórokozó él túl.


Ellentétben a vízzel való leöblítéssel, ami viszont nem sterilizál. Jó is lenne, mert elég lenne lezuhanyozni ahhoz, hogy megszűnjön a megfázásod, vagy a gyerek bárányhimlője. :-) A vízzel való lemosás maximum abban segíthet, hogy a nagyobb szennyeződéseket eltávolítja. Persze itt kérdés, hogy milyen forrásból származik a hús. Viszont a vízzel való lemosásnak lehet olyan veszélye, hogy néhány baktérium a friss víztől erőre kap, és a szétfröccsenő vízcseppekben szépen megtelepszik a csapon, a konyhaasztalon, stb…


Én úgy vagyok vele, hogy ha a hús tisztának néz ki – mondjuk egy szupermarket polcáról fóliázva lett leemelve – akkor inkább nem mosogatom, maximum papírtörlő kendővel letörlöm.


> a hagymát vízzel pároltam, nem szeretnék olajat használni


Lehet persze, mindent lehet, csak egészen más folyamatok zajlódnak le. A hagymát azért szokták olajon megfuttatni, mert bizonyos ízek, tápanyagok olajban tudnak oldódni. Vízen is lehet párolni, csak akkor ezek az ízek a hagymában maradnak, és egészen más ízek válnak ki. Egészen más íze lesz az ételnek, ha így csinálod. Kicsit olyan ez, minthogy egészen más íze van, ha megiszol egy limonádét, amiben elkeverték a cukrot, és egészen más íze van, ha citromos vizet iszol, és előtte vagy utána elmajszolsz még két kockacukrot. Egészen más íze van egy csirkének, ha paprikás csirkét csinálsz, és egészen más, ha natúr húsként kisütöd, majd rászórsz némi fűszerpaprikát… Ergo ami elkészül, az vízen párolt hagymával minden lesz, csak igazi pörkölt nem. :-)


Nem véletlenül készülnek úgy az ételek, ahogy. Nem véletlen, hogy valamit olajjal, valamit vízzel készítünk. Azért, mert így praktikus. Kémiából ugye tanították is, hogy ami olajban oldódik, az vízben nem biztos, és ami vízben oldódik, az olajban nem biztos. Fűszerpaprikát például megpróbálhatsz feloldani vízben, nem nagyon fog sikerülni. A különböző praktikák, rántás, habarás pont az ilyen jellegű problémákat hivatottak kiküszöbölni, hogy egy egységes, homogén ízt kapj, és ne az összetevők ízét érezd külön-külön.


> nem szeretnék olajat használni


Mondjuk felmerül a kérdés, hogy mégis miért nem?

2017. júl. 8. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!