Mitől jó egy cselekedet?
Az önzőséget nem keverném ide.
A múltkor egy néni megkért, hogy segítsek a csomagjait felpakolni a villamosra. Régen pofákat vágtam volna, és otthagytam volna, de rájöttem, önző módon, hogy nagyon jó érzés segíteni.
Segítettem neki felpakolni, majd ahol leszállt, lepakolni. Neki jó volt, nekem is jó volt, önző módon az egész napomat bearanyozta, hogy mekkora arc vagyok.
Tehát mindenkinek jó volt, senki nem szenvedett. Mégsem voltam önzetlen, mert nekem is jó volt. Az, hogy valami jó, nem jelenti azt, hogy önzetlen.
Persze lehet az is, de attól jó, hogy olyat csinálsz valakinek, ami neki jó. És nagyon fontos: nem azt, amiről azt hiszed, hogy neki jó.
Egyik barátom vak, ő mondta, hogy sokan segítenek, de nem kéne. Áll a járdán, valakivel épp ott talizna, karon ragadja egy idegen nagy hévvel, hogy segít neki átmenni az úton, de ő nem akar, nem arra megy. Itt a segítő hiheti azt, hogy jót tett, pedig nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!