Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Van hited az evolúcióban?

Van hited az evolúcióban?

Figyelt kérdés

"hited"

Ha belegondolok abba, hogy egy állatfajnak szüksége van szárnyakra, vagy kopoltyúra, vagy tüdőre, vagy méregre, vagy egyéb dolgokra ahhoz, hogy túléljen, védekezzen, és ezért az evolúció során kifejleszti, vagy úgymond kifejlődik nála... finoman szólva is elképzelhetetlen. Ha egy állatnak szüksége van egy szervre, tényleg elhiszitek, hogy kifejlődik nála?

2016. jún. 21. 23:00
1 2 3 4
 11/35 Cerevisiae ***** válasza:
69%

Kedves kérdező!

Azt el tudod képzelni, hogy a farkasból lett a kutya?

Nos, a farkasok lábujjai között nincs úszóhártya, viszont néhány olyan kutyafajtánál kialakult, amelyik egyre inkább a vízben való haladásra szakosodott.

Ez nem új szerv? Vagy ez sem hiszed el? Vagy mit nem tudsz elképzelni azon, hogy ez kialakul? Miért kell ehhez hit? Kb. óvodás szintű logika elég a dolog megértéséhez. Inkább arra gyanakszom, hogy nem is akarod megérteni azt, ami valójában roppant egyszerűen megérthető, és felfogható, ráadásul a "szemed előtt" zajló folyamat.

Ezeknek a kutyáknak már a farokformája is kezd átalakulni, vagyis a tövében vastagszik, és hosszában izmosodik, azért, hogy a vízben jobban lehessen ezzel kormányozni. Nyilvánvalóan minél jobban ezeknek a kutyáknak az utódok a vízre szakosodnak, annál inkább az utódok olyan formájúak lesznek, hogy a vízben egyre jobban tudjanak érvényesülni. Idővel pl. olyanok lesznek, mint a már kihalt Kutchicetus, ami hasonló kezdőformából alakult ki ilyenné:

[link]

Ugyan mi akadálya van annak, hogy idővel a kutyafarok olyanná alakuljon új szervként, mint amilyen a Kutchicetus-é? Mi a bánatot nem tudsz ebben logikailag felfogni? Szvsz. egy kisiskolásnak simán menne, neked miért nem?

Itt van egy robotos kísérlet. Olyan alkatrészeket hoztak létre a szimulációban, amik véletlenszerűen össze tudnak kapcsolódni, és ezek közül azok voltak képesek továbbszaporodni, amik egy akármilyen pici mértékben meg tudtak mozdulni. Ezek utódai között is volt kevéske, amelyik még jobban meg tudott mozdulni, némely egy kicsit már mozogni is. Most itt is a legjobbak szaporodtak el, akik között megint volt néhány kevéske, akik még jobban... és így tovább:

https://www.youtube.com/watch?v=ifTFCH80xF0

Számos olyan különböző fajú mászórobot jött létre teljesen maga magától, amik különböző megoldásokkal (különböző kialakult "szervekkel") oldották meg a mászástechnikát. Még a kutatókat is meglepte az evolúció szellemes "ötletei".

Ez nem hit, ezt látod a saját szemeddel! Ahogy fejlődnek (ha ragaszkodsz ehhez a szóhoz) a robotok a "semmiből". A kutatók csak mozgás-ösztönző környezetet hoztak össze, és onnantól kezdve az evolúció ügyesebben szerkesztett, mint bármilyen emberi mérnök.

Visszatérve a kutya úszóhártyájának kialakulására, ez pl. egyes békáknál is kialakult ugyanígy, és a sok ugrálás közben kiderült, hogy a nagy úszóhártya nemcsak a vízben jó, hanem akár a levegőben is.

[link]

Ha eleve nem vetnéd el magadban az evolúció lehetőségét, már te magad ki tudnál találni számos olyan környezetet, ami „motiválná” a belekerülő, ahhoz még nem alkalmazkodott állatféléket, hogy kezdjen el az utódok hosszú láncában megjelenni pl. a szárny.

De aki nem akarja elképzelni, gondolkodni se akar rajta, az azt a kényelmes megoldást választja, hogy magával is elhiteti, hogy az evolúció pusztán hit... Ugye? :)

2016. jún. 22. 10:43
 12/35 anonim ***** válasza:
48%

"De aki nem akarja elképzelni, gondolkodni se akar rajta, az azt a kényelmes megoldást választja, hogy magával is elhiteti, hogy az evolúció pusztán hit... Ugye? :)"

Nem vagyok különösebben okos ember. Magyar viszonyok között olyan tálagos.

Kiadóban dolgozom. Ez csak annyiból érdekes, hogy könyveket gondozok. Volt feladatom több olyan könyvvel, amelyik az evolócióról, mint létező valamiről szólt.

És olyanal is, amelyik teljesen elvetette. Ezek között akadt olyan mű, amelyik az isteni eredetet tartotta valósnak, de nem mind.

Utóbbiak a fajok sokszínűségét fejtegette, melyek természetes módon, de nem egymásból alakulva fejlődtek ki, hanem párhuzamosan.

Több ezer könyv van már a témában. Szerintem ne ostorozzuk annyira a kérdezőt, mert biztosat nem tudunk, csak valószínűsíteni lehet.

A világ is az ősrobbanással kezdődött, de azt tudjuk mi robbant, s hogy az miből lett? Nem.

2016. jún. 22. 10:59
 13/35 anonim ***** válasza:
Én amondó vagyok, hogy látta már valaki a gravitációt? Nem? Na ugye! Le a gravitáció-elmélettel! Vagy legalábbis kérdőjelezzük meg. Mert szerintem Isten tolja a dolgokat egymás felé!
2016. jún. 22. 11:04
 14/35 anonim ***** válasza:
100%
No gyorsan le lettem nullázva. Mi is a hiba benne? (12.)
2016. jún. 22. 11:11
 15/35 Cerevisiae ***** válasza:
28%

#12: "Utóbbiak a fajok sokszínűségét fejtegette, melyek természetes módon, de nem egymásból alakulva fejlődtek ki, hanem párhuzamosan."

Mi a bánatot jelent az a meghatározás, hogy "egymásból"???

Evolúció az is, hogy a fajok egymás mellett párhuzamosan alakulnak. Mi mást tehetnének???

#12: "Volt feladatom több olyan könyvvel, amelyik az evolócióról, mint létező valamiről szólt.

És olyanal is, amelyik teljesen elvetette."

Tényleg? Van olyan, ami elveti? Én mutatok neked olyan mai álláspontot, ami azt taglalja, hogy a Föld igenis lapos, korong alakú. Nincs az a hülyeség, amire ne találhatnánk támogató jellegű áltudományos munkákat.

Tegyük tsztába a dolgot! Az evolúciót elvető könyvek egyike se tudományos-, hanem tisztán áltudományos fércművek, tele ferdítéssel, szakmailag a béka popsija alatt mozgó elemzésekkel, és mindezek leírását egyetlen egy ok motiválja, a vallásos elvakultság.

Ha ez utóbbi mesekönyvektől eltekintünk, akkor konkrétan nem létezik evolúciót megkérdőjelező valódi tudományos értekezés, tekintettel arra, hogy az evolválás ténye 100%-osan visszaigazolható, pont ugyanúgy, ahogy fenn látod világítani a Napot.

#12: "A világ is az ősrobbanással kezdődött, de azt tudjuk mi robbant, s hogy az miből lett?"

Ennek semmi de semmi köze az evolúcióhoz! Minek hozod ide???

Ha arra akarsz utalni, hogy azt Isten hozta létre azt a robbanást, akkor legyen így, ha neked ez tetszik. Isten létrehozta a gravitációt is, ami nélküle is remekül működik. Ha Isten a világában létrehozta az evolúciót, akkor az is ugyanolyan remekül működhet az élővilágban, mint a gravitáció. Kissé beteges dolognak tűnik nekem, hogy valaki még a melegben megrepedt aszfaltmintákban is Isten keze munkáját keresi, nem gondolod?

#12: "Szerintem ne ostorozzuk annyira a kérdezőt, mert biztosat nem tudunk, csak valószínűsíteni lehet."

Bocsika, most mutattam be néhány olyan dolgot, ami 100%-osan igazolja vissza az evolválás működését. De! Halál biztosan tudható! És töménytelen mennyiségű laborkísérletben a szemed láttára bizonyítható az evolválás működése, ha a természet megismeréséhez lusta vagy.

2016. jún. 22. 11:21
 16/35 anonim ***** válasza:
28%
Az a baj, hogy a tudomány megértéséhez tudásra van szükség, legalább alapfokú ismeretekre - ez pedig a "nem különösebben okos, magyar viszonyok között olyan tálagos" számára nagyon-nagyon messze van. Ezek már Győzikén nevelkedtek, vévékisfhaszom képviseli számukra a tudományt, mert egyszer elszámolt háromig, és minden, ami a faéknél bonyolultabb, már lehet, hogy isten műve, mert ember olyat nem alkothat.
2016. jún. 22. 11:42
 17/35 Cerevisiae ***** válasza:
28%

#12: "Több ezer könyv van már a témában."

És írod, hogy ezek között vannak evolúciót elvetőek is, azt sejtetve, hogy a mellette kiálló meg az elvetők aránya olyan 50%.

Úgy gondolom, hogy most tegyük felejtősbe a semmihez nem értő, magukat zseniális polihisztornak kikiáltó szakmai iskolázatlansággal "büszkélkedhető" áltudósokat (pl. Nemere István, az iszlamista Harun Yahya belsőépítész - ezt a sulit se tudta befejezni -... stbstb).

Na, most én talán 3 olyan, az evolúció működését részben megkérdőjelező könyvről tudok, ahol az író tényleg rendelkezik olyan végzettséggel, ami alapján lehetne mondani, hogy érti a témát.

Kivétel nélkül mindegyik erősen hívő tag, és rendre direkt ferdítenek a könyveikben, ill. számos dolgot elhallgatnak, megmásítanak. Pl. Darwin fekete doboza (Michael J. Behe - biokémikus). Ez az egyetlen igazán ikonikus mű, amit úgy ahogy komolyabban lehetne venni (bár, aki kicsit értőbb a témában, máris látja, hogy kamu az egész, és nem véletlen, hogy Amerikában a vesztesek oldalára került abban a perben, ahol igazi szakértő tudósok megcáfolták a könyvbeli állításait), azután a többi egy nagy kalap...

Felsorolnál nekem mondjuk 10 olyan evolúciótagadó könyvet, ahol valódi szakértő neve (genetikus, biológus, evolúcióbiológus stb.) fémjelzi a mű készítőjét?

Mert ha nem tudsz, bocsika, de kénytelen vagyok téged addig egy szimpla füllentőként elkönyvelni. Ez van!

2016. jún. 22. 12:13
 18/35 anonim ***** válasza:
69%

Úgy látom a szövegértéssel komoly bajok vannak.

Mit is írtam én? Mi a lényege?

Ennyi: Ne bántsátok a kérdezőt.

Miért ne? Mert sok ember sokféleképpen gondolkodik. Tudósok, nem piaci kofák.

Ennyi.

Én nem foglaltam állást egyik felfogás mellett sem, csak azt kértem, ne szóljátok le a kérdezőt.

2016. jún. 22. 13:21
 19/35 anonim ***** válasza:
15%

#18, csak egy a gond: a TUDÓSOK az EVOLÚCIÓRÓL egyféleképpen gondolkodnak MIND.

Ennyi.

Ha valaki nem ezt teszi, akkor nem tudós, vagy nem mond igazat.

Arról már lehet vita, hogy valami PONTOSAN hogyan is történt az evolúcióban - tehát a KIS, TÖRTÉNELMI részletekről. De az evolúcióban magában a tudósok 100%-a egyetért.

2016. jún. 22. 13:30
 20/35 A kérdező kommentje:

18-as: Semmi baj, nem kell próbálni megvédeni, mert nem fog menni. Látod, még azt se mondtam, hogy egyáltalán keresztény vagyok-e. Mondtam? Nem. És most tudjátok, hogy az vagyok-e, vagy nem hiszek benne? Egyszerű volt a kérdés, de sokaknak ez sem érthető.

Félreértettétek az első kérdést: ,,Van hited az evolúcióban?'' Hiszel, az evolúcióban? Elfogadod, hogy úgy van az egész, ahogyan azt állítják, és nem kételkedsz benne, mert mondjuk évről évre felfedeznek új dolgokat, és te mégsem kételkedsz semmiben erről? Nem gondolkodsz, csak elhiszed, pedig még a tudósok is tévednek nagyon sokszor? Na ez lenne az a szó, hogy ,,HITED''.

Az meg, hogy kb mindenki, aki azt mondta: ,,Igen, én hiszek benne, mert így van!'', oké rendben, de miért is kell egyből így reagálni; ,,Ezt kellene felfogni'', ,,Egy óvodás is megérti'' ?

Mindegy. Ez meg a ti tudatotokig nem jut el. ;)

2016. jún. 22. 13:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!