Mészhidrátból, és rézgálicból mennyit kell keverni 10 l a bordóiléhez?
Vegetációban a gombabetegségek ellen (a lisztharmat kivételével) ajánlott 1-2% töménységben a bordói lé - azokban a kultúrákban, amelyek bírják a rezet.
10 l 1%-os oldat készítése: 4 liter vízben fel kell oldani 180-200 g porrá oltott meszet. Teljes feloldódás után ki kell venni a külön kannába 1 litert. Egy másik edényben 4 liter vízben fel kell oldani 100 g kristályos rézgálicot [rézszulfát-pentahidrát kristályt].
A 3 liternyi mésztejhez lassan, állandó keverés közben hozzá kell adni a rézgálic oldatot.
pH ellenőrzés lakmusz papírral.
Ha savas az oldat, akkor a félre tett 1 liternyi mésztejből annyit kell adagolni, kisebb részletekben, hogy a savasság éppen megszűnjön.
Ha az oldat már nem savas néhány deciliternyi vízzel 10 literre kell kiegészíteni.
Késedelem nélkül felhasználandó.
Lemosó permetezéshez akár 3%-os oldat is keverhető a fenti vegyszer adagok megtriplázásával.
Mióta kaphatóak gyári készítmények, azóta inkább vásárolom.
Különösen amióta kapható a Bordóilé + kén nevű készítmény. Jelenleg Bordóilé+kén NEO SC néven forgalmazzák. Tribázikus rézszulfát a hatóanyaga, és kolloid tartományba eső a szemcsemérete. A rézérzékenyeket sem perzseli. Nektarinra és őszibarackra is használom. Ja, és a kéntartalma miatt jó lisztharmat ellen is, szóval ez a kombinált szer az összes gombabetegség és baktériumos betegség ellen hatásos!
Még virágzásban is kipróbáltam! 20-25 ml / 10 liter permetlé koncentrációban nem perzseli a virágzó gyümölcsfákat. Vegetációban 60-80 ml / 10 liter töménységben alkalmazom.
Ha előző évből sok megmaradna, akkor nem veszek a lemosózáshoz Vegesol eReS-t, hanem ezt a megmaradt Bordóilé+kén NEO SC-t használom el 200-300 ml / 10 liter töménységben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!