Valaki el tud adni bármit is a vaterán vagy a jófogáson? Kb. a fb marketplaces időszak kezdete óta egy szöget nem sikerült eladni a fentebb említett két oldalon.

Igen, marketplace-n és jófogáson is meghirdetem az eladó tárgyaimat, változó, hogy melyik felületen adom el. Vaterát régen használtam rendszeresen, pár éve nem rendeltem onnan, mert megtalálom, amiket keresek a többi helyen. Én többnyire zenéket és kerékpár alkatrészeket vásárolok és adok el apróhirdetésekben, de pl mobiltelefon hirdetéseimre nem túl értelmes érdeklődők jelentkeztek, akik leginkább csak az időm rabolják.
Én kedvelem ezeket a felületeket, nagyon hasznosnak találom, nem félek a csalóktól, meg akik nem veszik át az utánvétes csomagot, a rövid üzenetváltásból ki lehet szűrni, kivel lehet üzletet kötni. És igen, előre is utalok rendszeresen és nekem is utalnak, bár tudom, hogy ez sokak szemében eretnekség...

Adtam is és vettem is mindegyik oldalon.
S az tény, hogy utóbbi időkben szinte alig lehet bármit eladni. Nincs semmi forgalom szinte már.
5-ös, ugyan nem tőlem kérdezted, de az átveréshez ostobának kell lenni.
Számtalan módon ki lehet deríteni dolgokat.
S pl ezért is adok lehetőséget az én vevőimnek is, hogy meggyőződjenek arról, hogy nem átverés.
Pl glavír gép eladáskor felajánlottam, hogy nyugodtan helyben is kipróbálhatja, igen működik.
A találkozáskor, amikor húztam ki a hosszabbítót, mondta, hogy hagyjam csak, elhiszi.
Rajztáblánál pedig bemutattam kamerán keresztül a terméket, működését is és fényben megvillogtattam a felületet, hogy lássa, alig használt, szinte új. Szimplán nem jött be nekem a kijelző nélküli wacom termék, helyette egy érintőkijelzős monitorra váltottam, amit szintén láthatott.
Az extra igényes csomagolást pedig külön meg is köszönte.
Próbáltak engem már átverni, csak rábacctak, mert felkészült voltam.
Pl vittem magammal elemet vagy pl csiszoló gép esetében hosszabbítót.
Tesco előtti találkánál azt hitte nem lesz lehetőségem csekkolni és átverhet.
De rácseszett, mert korábban már ott voltam és megudvaroltam az egyik ottani árust, hogy kihúzhatom-e a hosszabbítómat hozzá bedugva.
Tényleg csak egy bekapcsolás elejéig. Teljesen megértette a helyzetet, gond nélkül belement.
Nah az...aki jött eladni az keményen felsült. Leblokkolt, hebeget habogott.
Aztán ez a kis húzása után én vertem át.
Szembesítettem, hogy ez csúnya dolog volt, majd rafkóztam magyarázatokkal, hogy kell nekem ez, de így... Hmm... A javítását is ki kellene fizetnem blablabla. Mennyi plusz költség lenne ez nekem, játszottam a buta, hozzá nem értő nőt,de jófej leszek és mindezek ellenére teszek egy árajánlatot. Vagy elfogadja vagy nem, ajánlottam neki fel a választási lehetőséget.
Sarokba szorítottam, megvettem jelképes összegért.
Amúgy meg megszereltem én magam itthon. Tökéletesen üzemel a kicsike mai napig.
Nem szeretek f,sz lenni, de így jár az, aki nem egyenes és tisztességes.
Azt kapja, amit érdemel. Főleg ha ostoba is mellette.
Adok-kapok elv mindenütt ott van.
Tisztességes és korrekt emberhez úgy állok, ahogy ő maga is hozzám.
Aki bizalmat ad, az kap is.
Aki patkány, azzal pedig úgy kell bánni, hogy saját gerinctelenége visszanyaljon.
Immár leginkább közösségi csoportokban adok el, ott még úgy ahogy van vevő. A fb marketen kb egy éve már semmi nem kelt el, pedig van pár dolgom felrakva, frissítve is.
Ám több ismerősömmel is beszéltük, hogy leáldozóban vannak az említett oldalak.
Nekik mondjuk vállalkozásuk azon alapul, hogy restaurálnak, megszerelnek kidobott dolgokat s eladják megjavítva azokat.
A covid környéke óta zuhan lefele a vásárlók száma.
Az utóbbi időkben pedig sokan meggondolják mire költenek az anyagi helyzetek káosza miatt kétszer is. Több visszamondás s volt.
Voltak, akik egyenesen megmondták, hogy étlere, benzinre vagy befizetni valóra kell inkább a kess.
Egyszerűen kétségbeesésük, lelki állapotuk miatt kijön a szájukon. Úgymond kiadják magukból.
Ami teljesen megérthető.

Jófogáson is kaptam már több "ajánlatot", olyanokat, mint amik a Marketplace-en szoktak jönni, hogy adjam meg a számlaadataimat, és majd intézik a GLS-t (Foxpostot, stb.).
De valóban, Vaterán utoljára vagy 3 éve adtam el valamit, Jófogáson meg egy éve. Pedig ezek normális oldalak, keresővel. De hát nincs kínálat, emiatt nincs vevő, emiatt nincs kínálat, emiatt nincs vevő... A Marketplace kimondottan ócska, igénytelen oldal, normális kereső nélkül, de onnan mégis jön vevő általában.
Budapestiként vagy esetleg még nagyvárosiként talán a Jófogás is működhet, de én 32 E-s városban lakom, innen nem könnyű vevőt találni, aki eljön érte. Utánvéttel meg nem adom fel, volt már vele gond párszor, hogy nem akarták átvenni. (De azért végül sikerült megoldani mindig, viszont most már nem küldök el semmit, aminek az árát nem utalták át előre.)
Régebben simán utaltak előre az emberek, többszáz csomagot küldtem el így, viszont mostanra már annyi az átverős eladó, hogy félnek az emberek. Kérdezgetik, hogy feladom-e utánvéttel. Én meg mondom, hogy ott is ugyanúgy át tudnám verni őket, ha akarnám, tablet helyett kap egy darab deszkát, pulóver helyett meg a kutya alól a rongyot.
Marketplace-es érdeklődők legalább fele nem tudja megnyitni a hirdetést, csak a cím meg a kép alapján érdeklődik. Az ilyeneket főleg könnyű lenne átverni, ha olyan lennék.

Változó, alapvetően a Vatera Hardverapró weboldalakat részesítem előnyben, de fent vannak a cuccok Jófogáson is. Viszont ott most eléggé sok a kamureg adathalász próbálkozás. Egy hónap alatt 9 ilyen talált meg, igaz nem is hirdetek sok sok dolgot. De most az egy hónap alatt eladtam három dolgot meglepő módon, valószínű az ünnepek miatt. Régen meg mindig ment a ghosting (eltünedezés). Nagy sebbel-lobbal felhív, vagy rám ír, hogy jaj de kell a termék és utána meg átmegy a 24 óránként válaszolok üzenetre sms-re stílusban de akkor is úgy, hogy aha igen intézem a trailert a mosógép elszállításához. Azóta is jön érte... :) Vagy amikor esőben álltam várva a vevőre, akit én hívtam fel egy óra elteltével és mondta hogy jaj lerobbant, majd beszalad érte. Na, azóta is szalad.
Igyekszem esélyt adni több felületen egy terméknek, de a Marketplace-t kerülöm már jó ideje. Nem tudom a megtekintések száma mennyire valós Jófogáson, de amit megnéztek 340-en, azt a Vaterán 25-en. De a témaspecifikus felület sem mindig ütőkártya, pl Hardveraprón a lemezes videojátékot megnézték 3-an, Vaterán 70-en és Jófogáson 400-an.
Tény, hogy a Vatera kicsit megkopott. Imádnak mindent hirdetésfigyelőbe rakni, de ajánlatot senki nem tesz. Türelmesebb eladóknak való a nem kenyérre kell eladásokhoz. De a ghosting ott nem jellemző, tehát aki tuti biztos biztonságos felületet keres, akkor szerintem még mindig a Vatera a legjobb, de a Hardverapró is kiváló az előszűrésre.
A facebook csoportok még lehet jó olykor, nem a Marketplace vödrében úszkál a hirdetés amire minden adathalász ráharaphat. Csak most ha az egy darab parfümöt el akarom adni egy pörgős csoportban és nem uppolgatom félnaponta, akkor nem vagyok sokkal előrébb, mintha fel sem töltöttem volna.
Úgy hogy ja, sosem lehet tudni hol jön a vevő, csak szűrni kell. Én pl igyekszem mindig bőséges fotót feltölteni meg jó leírást. Minél kevesebb kérdés maradjon az olvasóban, mire a hirdetés szövegének végére jut. Persze így is vannak topa kérdések néha, vagy ghosting a 100+ pozitívostól, aki egy hónapja már az ismerősét kérdezi meg valamiért a termékkel kapcsolatban, amit már eladtam máshol másnak... 😅

9
Az már nekem is feltűnt rég, hogy a Jófogáson valami algoritmus alapján jól felszorozzák a megtekintések számát. 200-an megnézték, de még csak 1 megkeresés jött...
A Vaterán azok raknak hirdetésfigyelőbe, akik hasonló terméket árulnak, és kíváncsiak, nálad elkel-e annyiért, és ha igen, mikor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!