Kaphat-e a gyámság alatt álló értelmi fogyatékos rendszeres "zsebpénzt" a saját jövedelméből?
Figyelt kérdés
4-en vagyunk felnőtt testvérek, a húgunk értelmi fogyatékos. Ő édesanyánkkal élt tömblakásban, amit édesanyám az ő nevére íratott. Amikor édesanyám meghalt, egyik testvérem sem vállalta a húgunkat, így magunkhoz vettük, azóta nálunk él (15 éve). Én lettem a gyámja is. Testvéreim nem nagyon érdeklődtek a húgunk után, az egyiket már évek óta nem is láttuk, a másikat is csak évente talán egyszer (pedig a közelben él). Később párom tanácsára a Gyámhatóságon keresztül eltartási szerződést kötöttünk fogyatékos húgunkkal a tömblakása fejében. Ekkor a gyámságom megszűnt és a Gyámhivatal felajánlotta a testvéreimnek a gyámságot, amit az egyik el is vállalt (azóta is csak évente 1-2-szer látogatja). És innentől kezdődtek igazán a gondjaink: a húgom jövedelme bankszámlára érkezik, amihez csak a gyám férhet hozzá.Mi nyugdíjasok vagyunk, nem panaszkodom, de nem könnyű kijönni a hónap végéig. Nagyon sokat segítene, ha valamennyit rendszeresen felhasználhatnánk az ő jövedelméből is. Lenne erre mód? A gyámja nagyon fösvény, mindig könyörögnöm kell nála. Ne értsetek félre, nem akarom a szerencsétlen húgunkat kisemmizni, már milliói vannak a számlán, csak azt szeretném elérni, hogy pl. egy pár cipője áráért ne kelljen hónapokig várni.2010. márc. 18. 08:41
11/12 anonim válasza:
Én azt nem értem a történetedben,hogy ha eltartási szerződést kötöttek vele,akkor miért nem ti maradtatok a gyámok is.Egyébként gyámság alatt levő személy hogyan köthetett eltartási szerződést?Illetve ha más a gyámja,az akkor mit csinál? A gyámnak kötelessége nemcsak a vagyon kezelés,hanem a gyámság alatt álló személy feletti gondnokság is.Nem ártana ezeket egy ügyvéddel tisztázni.
12/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
Én voltam a gyám, de az eltartási szerződéssel az jogilag nem fért össze. Azért kellett új gyám, hogy ne mi rendelkezzünk minden vagyona fölött. És nem is akarunk rendelkezni vele, de azt képtelenségnek tartom, hogy a számláján csak gyűlik a pénz és senki semmire nem használhatja.
2010. márc. 18. 12:58
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!