Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi az a polgárpukkasztás?

Mi az a polgárpukkasztás?

Figyelt kérdés
többiek szerint az hogy, ismeretlenek elôtt csinál valaki "érdekes dolgot", és ha én ismeretlen embereknek mondok valamit akkor az kellemetlen, meg égô, de legalább megmondtam, és ha sokadszorra csinálom, akkor már megszokom és nem lesz égô ?
2015. máj. 27. 15:43
 1/3 2xSü ***** válasza:
100%

A polgárpukkasztás valami olyan tett, ami a szokásoktól, normáktól szándékolt módon eltér, ezzel kellemetlenséget, feszélyezettséget, felháborodást, megbotránkoztatást kelt.

Általában nem túl értelmes tevékenység, hacsak nem az a célja, hogy ezzel kibillentse a másik félt, feleket a megszokott állapotból, az adott szokás irracionalitását, fonákságát megvilágítva esetleg elérje, hogy elgondolkodjanak a szokásokon, átértékeljék azt.

> ha én ismeretlen embereknek mondok valamit akkor az kellemetlen, meg égô

Ez nem polgárpukkasztás. A szokás, a tabu rád is hat, így benned is ugyanazt a kellemetlen érzést kelti, amit az idegenben.

> de legalább megmondtam

Mit? Kinek? Miért?

> és ha sokadszorra csinálom, akkor már megszokom és nem lesz égô

A polgárpukkasztás lényege, hogy valami olyat csinálsz, ami másoknak nem szokványos, nem tetsző. Mondhatni égő. De ha valaki polgárpukkasztani akar, akkor azt szándékosan csinálja, meggyőződésből, megfelelő célzattal, így maga nem tartja annak.

2015. máj. 27. 15:56
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen másról van szó. A kifejezés kissé avítt.

Olyasmi dologról van szó, amely meghökkenti az átlag embereket, mert eltér a szokásaiktól, értékrendjüktől. Ártani nem árt vele, az, aki ilyent tesz.

Pl., ha egy férfi lilára festi a haját, s úgy jelenik meg egy színházi előadáson, az ilyen.

Ezer más dolgot lehetne sorolni.

Az a fajta polgárság, amelyikről a nevét kapta, ma már nem létezik. Ha láttál mondjuk 30-as években készült magyar filmeket (Jávor Pál, Kabos Gyula, Turai Ida stb.), na az az a létforma, amitől eltért a polgárpukkasztó.

Kimért udvariasság, alá-fölé rendeltség szigorú rendje minden téren, még házastársak egymás között is szabatosan fogalmaznak, udvariskodnak stb.

2015. máj. 27. 15:56
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Nyilvános megbotránkoztatás, amikor csak azért csinál valaki valamit, mert tudja, hogy az adott közegben, környezetben az nem elfogadott, így biztos hogy felfigyelnek rá és felháborodást, de minimum berzenkedést vált ki.
2015. máj. 27. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!