A diploma annyit ér mint egy 8 osztályos bizonyítvány?
A kérdésben feltett mondat a nővérem szájából hangzott el. Szerinte ma már a diploma annyira alap, mint régen a nyolc osztályos bizonyítvány.
Ezt a barátomnak mondta, aki szakmunkás(nem érettségire épülő).
A nővérem másodéves hallgató az egyetemen.
Már párszor utalást tett rá, hogy lenézi a barátomat, mert még érettségije sincs.
Nekem ez nagyon rosszul esik. Mit csináljak velük? A barátom legszívesebben nem is jön hozzánk a tesóm miatt. Meg is tudom érteni.. de így velem szúrnak ki.
A tesóm meg mióta egyetemre jár, el van ájulva magától, csak arról lehet vele beszélni. Én örülök neki, hogy jól érzi ott magát, de ez kicsit bántó!
A barátom már 17 éves kora óta dolgozik, nagyon jó a szakmájában. A családi körülményei nem engedték meg neki, hogy tovább tanuljon. Engem nem is zavar.
Szereti a munkáját.
Jól kijövünk. Amikor összejöttünk még suliba járt, akkor se zavar, most sem hogy nem tanult tovább.
Én idén érettségizem, jelentkeztem a felsőoktatásba.
(A nővérem mellesleg egy olyan szakon tanul, amit diplomás munkanélküli képzőként csúfolnak.)
Remélem leírtam minden infót. Szívesen meghallgatom a tanácsokat arról, hogy melyikőjüknek kéne igazat adnom. Mit kéne tennem, hogy jól kijöjjenek, hogy ne nézze le a szerelmemet a nővérem?
Igen, ez így igaz.
Meg aztán nem biztos, hogy a diplomás ember előbb munkàt talál, mint aki a szakmunkásképzőbe járt.
köszönöm a válaszokat.
ki szoktam állni mellette, de nem is akarok nagyon össze veszni vele, mert csak egy fedél alatt élünk, együtt nőttünk fel ,testvérem stb.
arra is gondoltam, hogy lehet irigy, mert neki nem nagyon voltak még kapcsolatai, mi meg már elég régóta jól megvagyunk.
a szakjáról meg nem nagyon tudok véleményt alkotni, nem ismerek mást aki odajárt, vagy végzett volna vele. tényleg örülök, hogy szereti, engem is bőszen csalogatott oda, de én más irányban megyek tovább, ha sikerül a felvételim jól.
de próbálok még többször kiállni mellette.
a kérdésben próbáltam nem elfogult lenni, de én is a barátomnak adok igazat(nekem is rosszul esne fordított helyzetben)
szerintem a férfiaknak nagyobb lehetőségek vannak a szakmunkákban.
Pl a nőknek itt van a fodrász, manikűrös, cukrász, bolti eladó. ezek a tipikus példái, amik még nem is olyan rosszak, de nagy a túltelítettség.
Míg a férfiaknak azért sokkal több lehetőségük van( a fentieket is válaszhatják +ban)
Kevés női kőműves, vagy autószerelő van.. értitek
Mindig az élet mutatja meg hogy ki mit tud kihozni a saját életéből és a saját tanulmányaiból.
Az érettségi az manapság ami szinte mindenhez az ugródeszka, de önmagában semmit sem ér. Jó régen még nagy szó volt ha valaki érettségizett. Most már tényleg alapként kezelik sok helyen mint a nyolc általánost. A diplomával nem így van még. A nővéred nagyon el van szállva magától.
Elsőre az ugrott be nekem hogy ő a nővéred, idősebb mint te vagy. Neked van barátod , NEKI NINCS!!! Itt a lényeg.
Ha lenézné a barátod, nem foglalkozna vele. Letojná.
De foglalkoztatja, mert keresi az alkalmat hogy valahogy fikázhassa őt.
Egészen addig fog ez tartani amíg neki nem lesz barátja. Persze az nagy valószínűséggel a felsőoktatásból fog kikerülni, de minden nem biztosíték arra hogy sokra megy a diplomájával, vagy hogy vele rendes lesz, vagy hogy tartós, jó kapcsolat marad az övék. Ezekre nincs garancia, hiába van/lesz papírja.
A nővéred egy álmodozó.
Most nagy esélye van bepasizni neki is, mert az egyetemen buli, buli hátán, szex, ivászat rendszeres dolog. Csak vizsgaidőszak előtt látsz jegyzetek fölé hajolt fejeket.
Ugye tudod hogy ha minden a jelenlegi helyzetben maradna, és a barátod megkérné a kezed és készülnének az esküvőtökre még erősebb hadjárat indulna a barátod ellen? Tudod hogy miért? Mert ő a nővéred, és ha neki még nem lenne barátja vagy gyűrű az ujján addig, akkor fontosságában megsértettnek érezné magát. Az esküvőtökkel, eljegyzésetekkel ő "hivatalosan" is vénlánynak számítana.
Ez érdekes felvetés, nem gondolkoztam még rajta... Az a vicc, hogy háztartásigép-szerelő simán lehetne nő is, nem kíván különösebb fizikai erőt, és sok nőnek van/lenne affinitása műszaki dolgokhoz, csak nincs ez benne a kultúránkban.
Egyébként pl. IT-területen is vannak OKJ-s képzések, amit szinte 100%-osan fiúk végeznek el, pedig nem lenne indokolt. Amúgy jogos, tényleg kevesebb a lehetőség (most) a lányoknak, de ez nem indok arra, hogy bárkit lenézzen, mert nincs diplomája. (Az a vicc, hogy én férfi fodrászhoz járok, mert nálunk sztem ő a legjobb, mifelénk tényleg hiány van szinte minden területen jó szakemberből.)
Az még korántsem biztos, hogy a nővéred elvégzi azt a szakot.
Az meg, hogy valaki szakmunkás nem baj, csak mindig képezze magát tovább és tanuljon. Még nincs elkésve, ha kehetősége lesz akár még le is érettségizhet, technikusi vizsgát tehet, mesterlevelet szerezhet. Én érettségi és 5. év után dolgozni mentem, mert muszály volt. Később levelezőn diplomáztam teljesen más mérnök szakon. Most az eredeti szakmámhoz köthető mestervizsgára készülök, és gépészmérnöknek tanulok ismét levelezőn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!