December 24-én dolgozhatnak alkalmazottak?
Ha csak egy példára gondolsz: vonatok december 24.-én is közlekednek, ehhez számos vasúti alkalmazottnak dolgoznia kell. És számos más ilyen terület van még.
Vélem, hogy kérdésed feltevésekor más munkaterületekre gondoltál.
A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) 102. § (1) szerint D E C E M B E R 2 4. nem munkaszüneti nap, vagyis: M U N K A N A P.
(Munkaszüneti nap: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.)
Viszont évente megjelenik miniszteri rendelet a munkaszüneti napok körüli munkarendről. (2014-re vonatkozóan ez a 143. számú Magyar Közlönyben 2013. augusztus 30-án megjelent a nemzetgazdasági miniszteri rendelet.) Eszerint december 13. (szombat) munkanap, és helyette december 24. (szerda) pihenőnap. Ez, természetesen, csak az általános munkarendre (hétfőtől-péntekig tartó) vonatkozik.
Ehhez példa:
- falunkban a posta, rendszeresen, hétfőtől péntekig nyit ki. De nyitva volt december 13.-án (szombaton), viszont zárva lesz december 24.-én (szerdán). Így az itteni postai alkalmazottak december 24.-én nem dolgoznak.
- a közeli városban több olyan posta van, amelyik rendszeresen nyitva van szombaton is. Ők 13-án, szombaton is szokásosan voltak nyitva, nem tudhatták többletként, előre ledolgozni 24.-ét. Így 24.-én is nyitva lesznek (délig), ezért az ottani postai alkalmazottak dolgoznak december 24.-én.
Tehát, december 24.-én olyan helyeken is dolgoznak majd alkalmazottak, amelyek nem olyan folytonos munkarendűek, mint például a vasút.
de visszont ki papkeres az jól keres :D
és nekik szünet van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!