Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Az emberek miért ítélik el a...

Az emberek miért ítélik el a rockereket, punkokat?

Figyelt kérdés
Elég idegesítő ha pl megyek az utcán, és valaki megnéz és elkezd fintorogni....

2014. dec. 17. 09:55
1 2 3
 21/30 dirtboy ***** válasza:
okés de majd egy akkora gyerekhez menj amekkora te is vagy ne a kicsikkel keménykedj.
2014. dec. 17. 13:17
 22/30 A kérdező kommentje:
nemszokásom kicsikkel keménykedni. inkább egy nagyobbhoz. abban több az élvezet.
2014. dec. 17. 13:19
 23/30 2xSü ***** válasza:
100%

Próbáld újra elolvasni a #19 hosszászólásomat, és megérteni a benne leírtakat.

> kapásból 30-40 bandát felsorolni

Ennek mi köze bármihez is?

30-40 bandát egy divatrocker is fel tud sorolni, egy valódi rocker is, meg egy jól informált rapper is. Még egyszer, nem az teszi a valódi rockert rockerré, hogy rockzenét hallgat, hanem hogy a mögötte lévő világképet, értékrendet teszi magáévá.

> de legalább ne fintorogjanak

De hát pont ez lenne az adott öltözködési elemek célja. Hogy fintorogjanak. Hogy lássák, hogy te más vagy. Nem pusztán egyedi, de más, ami kívül esik az ő világképükön.

> mert én se kezdek el fintorogni minden páwa swag yolo gyerekre

Ha valódi rocker lennél, akkor nem tetszen. Ha valódi rocker lennél, akkor megvetnéd őket. A határozott értékrend nem toleráns. Sosem volt az. Te toleráns vagy, ami nem erény, mert a toleranciád abban nyilvánul meg, hogy – már elnézést – lesz…rod, hogy ki milyen.

> odamegyek egy "menő csávóhoz", és elkezdem verni,

Elnézést, de ezt honnan olvastad ki? Ettől sem lennél valódi rocker.

Nézd meg milyen egy punk szemléletű ember viselkedése:

http://www.youtube.com/watch?v=NEnCUX_EKCU&list=RDvQs__Vy_v8..

Ez a pár másodpercnyi jelenet mutatja meg a punk igazi szemléletét. Nem zavarja, hogy a nővérek megbotránkoznak. Sőt kimondottan szándéka, hogy megbotránkozzanak. Megveri őket? Árt nekik? Nem, csak kibillenti őket a semleges, kényelmes érzelmi állapotukból. Itt az, hogy megbotránkozzanak, az nem kellemetlen mellékhatás, hanem kívánt cél. De amit mond utána, az is lényeges: „Apácák. Semmi humorérzékük.”. Igazából nem bántja őket, de mélyen irritálja őt az apácák bizonyos jellemvonása. Nem is tekinti őket magával egy szinten lévőnek, de nem is érdekli őt túlságosan. Ezért viselkedik polgárpukkasztó módon.

És itt sem a külső számít. Tulajdonképpen emberünk nem egy klasszikus punk megjelnésű – bár a megjelenésének vannak ilyen elemei –, inkább hasonlít sok tekintetben kinézetre egy rockerre, de még abban sem tipikus.

Oké, nézzük meg egy rocker igazi viszonyulását:

[link]

Ő szabad. Nem érdekli mit gondolnak róla. Sőt úgy tesz, hogy ezt demonstratívan meg is nyilvánítsa. A punkkal ellentétben ő nem azért sétál az asztalon, hogy ezzel megbotránkoztasson, hanem azért, hogy megmutassa, hogy őt mennyire nem érdekli, hogy mások megbotránkoznak, hogy ő azt csinál, amihez éppenséggel csak kedve van, akár tetszik ez másnak, akár nem. Igen, ha ezt demonstrálni akarod, akkor át kell lépni a normákat, de nem magának a normának az átlépése a lényeg, hanem hogy ez téged nem zavar, téged ez nem köt meg.

Nota bene ő sem klasszikus rocker. Mentalitásában, értékrendjében, világképében az és ez a lényeg. Hogy külsőségekben nem úgy néz ki, ahogy, az lényegtelen.

Ők valódi punk illetve rock mentalitással rendelkeznek. Szerinted a Hegylakó című film Kurganja, vagy a Hair musical Bergere panaszkodna arra, hogy őt elítélik az emberek? Nem valószínű, mert pont ez a cél, vagy az eszköz ahhoz, hogy kifejezzék a valódi világképüket. Pont az a céljuk vagy eszközük, hogy szembeállítsák magukat a normáknak megfelelő stílusokkal, kategóriákkal. Ettől válik szubkultúrát meghatározó viszonyulássá, és nem csak egy szimpla stílussá az egész.

Még egyszer reflektálva a #20 válaszod végére, egyik sem szándékoltan agresszív, nem akar ártani súlyosan, csak mentális illetve érzelmi szinten, fizikai szinten nem. Az agresszió lehet persze eszköz, hiszen ez is a megbotránkoztatás eszköze, de nem önmagában, inkább csak az agresszió feltételezése, vagy az agresszívnek való látszaton keresztül.

Te panaszkodsz. Ebből számomra csak az sül le, hogy fogalmad sincs arról, hogy mit takar a punk vagy rock világképe, hogy ezt nem tetted magadévá, hogy csak követsz egy alternatív divatirányzatot, ami pusztán abban nyilvánul, hogy milyen ruhát veszel fel, hogy fésülöd a hajad, milyen zenét hallgatsz, milyen zenekarokat ismersz, stb… Ezek mind-mind külsőségek. Ami nem az, az mind belül van, benned, hogy mit gondolsz a világról, hogyan érzed magad, mi számít neked fontosnak, mit tartasz hibának, hogy hogyan viszonyulsz a világ jelenségeire, elvárásaira, problémáira, hogy mi tesz boldoggá, stb… Ebben te nem rocker vagy, hanem inkább… Nem is írom le, hogy mire hasonlítasz, mert megsértődnél. Félre ne érts, *nekem* nincs ezzel gondom. Ezzel *neked* van gondod. Benned okoz disszonanciát, hogy te nem látod magad tisztán a tükörben. Nincs bajom a divatrockerekkel. Lehet így is csinálni, lehet ennyit is átvenni. Csak akkor nem árt, ha az ember akkor ennek tudatában is van.

2014. dec. 17. 13:56
 24/30 anonim ***** válasza:

Kedves 23-as,

erdekes fejtegetes volt, viszont gyanitom hogy ebbol a kerdezo egy kukkot sem ertett meg :)

2014. dec. 17. 14:27
 25/30 anonim válasza:
Szia! Az a gond hogy sokan azt hiszik hogy hülyék, sötétek, bunkók és a legalja népe.... Van ilyen de nem mindenki az. Én is rocker/metálos vagyok engem is megnéznek az utcán sokminden miatt és fintorognak rendesen(bakancs lánc póló egyebek miatt). Én nem vagyok legalja népe, de felvállalom a stílusom, egyéniségem. Az emberek meg hadd nézzenek, legalább van miért nézni. :D :) UI.: meg fogod szokni!
2014. dec. 19. 12:51
 26/30 anonim ***** válasza:

"felvállalom a stílusom, egyéniségem. "

Ti itt mind egyéniségek vagytok :)

https://www.youtube.com/watch?v=-33gykQRks4

2014. dec. 19. 13:20
 27/30 anonim válasza:
Èn 15-èves punk vagyok.Ès szerintem lenèzik a punkokat,rockereket.Pedig a punkok,rockerek átlagba jobb fejebbek mint a többi poppot halgató,izlèstelen ember.
2014. dec. 19. 17:22
 28/30 anonim válasza:
hali 13 éves punk vagyok :D (most jöhetnek a kommentek h 13 évesen nem lehetek punk meg h mára punk ki halt ezt azután irják h megismertek :P) ha rocker vagy ne zavarjon engem is szoktak és én sok embernek még kacsintok is ha meg bámul xd nincs abban semmi rossz hogy bevállalod :)) én örülök neki h bevállalod :)) ha igy érzed jól magad akkor igy érzed jól magad minden ember egyenlő azt h ezt öltözködés érzés miatt nem fogják fel ott kezdődik a gond csak légy önmagad ;) nyugodtan irj velem beszelhetsz erről :D
2015. jún. 22. 20:54
 29/30 anonim ***** válasza:
Mert a legtöbb ember csak az előítéleteinek és a sztereotípiáknak hisz, és ha valamiről semmit sem tudnak, akkor is okoskodnak (tisztelet a kivételnek). Ha valami/valaki nem felel meg az elvárásaiknak, azt le kell szólni. Pedig én pl sokkal több normális punkot/rockert ismerek, mint mondjuk pop/rap/stb. rajongókat, de őket se ítélem el, amíg nem ismerem meg őket. Egyik legjobb barátom punk, a másik meg Halott pénzt meg ilyeneket hallgat. De mindkettőjüket imádom :3 :D
2015. okt. 16. 23:27
 30/30 galattila válasza:
Én 17 éves vagyok és mindenem a Rockot és a Metál :D régen én is halgattam rapet pl RTM,Ak 26 stb és ma bele gondolok, hogy tudtam ilyeneket halgatni xD a lényeg, hogy találd meg magad és ne félj kimutatni, hogy te ki vagy :D és ha megnéznek gondolj arra, hogy nem minden nap látnak Istent xD
2017. nov. 11. 17:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!