Lassan feleslegessé válik a gyakorikerdesek.hu, én látom csak így?
Nem gondolom, hogy kötekedés lenne. Sokan értenek a fizikához. Ahhoz, hogy valaki pl. mérnök legyen, kell, hogy értsen hozzá. Rengeteg ember kell, hogy jól értsen a klasszikus fizikához. A relativitáselmélethez már kevesebben értenek, de azért ilyen ember is akad szép számmal. Nem tudom pontosan mit értesz az „így áll az ország” alatt. Én például informatikus vagyok. Dolgozok ezerrel, olyan szoftvereket írok, amelyek segítenek a többi embernek végezni a munkájukat. Általános iskolás, középiskolás koromban versenyeztem fizikából, matematikából. Amit ott megtanultam – és nem elsősorban a fizika és a matematika, hanem a racionális gondolkodás képessége –, azt nagyon durván kiaknázom a munkám során. De én csepp vagyok a tengerben, nem rajtam múlik az, hogy különböző politikai erők milyen gazdasági, ideológiai, érdekből fakadó döntést hoznak. Nem rajtam múlnak a világgazdaság történései. Én maximum a közvetlen környezetemre, pár rokonra, pár barátra tudok hatással lenni.
A fizikát értem olyan szinten, amennyit a kérdésed megválaszolása igényel. Lehet még tanítani is tudnám, ha lenne ilyen affinitásom, és kicsit felelevenítenék ezt-azt. De nem vagyok fizikus. Az egy jóval magasabb szint, amit nem szándékozom elérni, és lehet nem is tudnék elérni. Amit én tudok, az viszont a legtöbb ember számára elérhető, ehhez csak tanulni kell, csak szorgalom és kitartás kell hozzá, semmi más. De nem kell érteni jól a fizikához. Minden embernek más az érdeklődési köre. Én pl. csapnivaló történész vagy költő lennék. Nem is érdekel, nehezen is ment a suliban. Mára már érdekelnek ezek a témák is, de nem vagyok jó benne. Más meg ehhez ért az átlagnál jobban. Más meg az asztalos szakma csínját-bínját tudja. (Megjegyzem ebben sem vagyok jó, csapnivaló asztalos lennék.) Megint más meg nagyon jó orvos lesz. Valószínű nekem gigászi erőfeszítés kellene, hogy elvégezzek egy orvosi egyetemet. Nem is szándékozom ebben nagyobb tudást szerezni. :-)
Amúgy annyira nem vagyunk okosak. Elvileg az, ami miatt a kérdésed problémás, az olyan, amivel elve minden középiskolát végzett embernek tisztában kellene lennie, ugyanúgy, mint a logaritmus azonosságaival, a szerveres molekulák nevével, Ballasi költészetével, a Pun-háborúkkal. Persze idővel az ember felejt, de ha valaki leérettségizett, akkor azért nagyjából tisztában kell lennie, hogy mit felejtett el, mi az, ami nem tiszta számára, és elő tud venni egy oda vonatkozó könyvet, vagy rá tud keresni az interneten a témára, és fel tudja eleveníteni a tudását. Pl. egy időben érdekelt egy alternatív történelmi előadás. Az előadás nem volt hosszú, de hetekig tartott, mire utánaolvasgattam, hogy mit tanultunk erről, elolvastam ilyen-olyan véleményeket, vitákat, próbáltam leszűrni ezek következtetéseit, és csak utána jutottam el addig, hogy kérdéseket fogalmazzak meg, mikor már tiszta volt a kép, és ebben a tiszta képben volt egy-egy ellentmondás, információhiány.
Visszatérve a „hol áll az ország” kérdésére, szerinted személy szerint mit kellene tennem az ország érdekében abból kifolyólag, hogy értem a klasszikus mechanikát, és valamennyire értem a speciális relativitáselméletet is? Én személy szerint igyekszem jobbá tenni körülöttem a világot, lehet, hogy valamit nem tettem meg, amit megtehetnék könnyűszerrel? Ezt most nem cinikus hangnemben, hanem ténylegesen kérdezem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!