Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Miért sírunk a hagymától?

Miért sírunk a hagymától?

Figyelt kérdés
Sosem értettem, hogy attól, hogy hagymát vágunk miért sírunk? Mi van benne, ami ennyire "zavarja" a szemet??

2013. dec. 18. 12:47
 1/2 anonim ***** válasza:

A hagymavágás közben egy könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzim szabadul fel, ez váltja ki a sírást.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak. A sulfinsav spontán átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni.

2013. dec. 18. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
Én csak könnyezni szoktam a hagymától.
2013. dec. 18. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!