Miért sírunk a hagymától?
Figyelt kérdés
Sosem értettem, hogy attól, hogy hagymát vágunk miért sírunk? Mi van benne, ami ennyire "zavarja" a szemet??2013. dec. 18. 12:47
1/2 anonim válasza:
A hagymavágás közben egy könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzim szabadul fel, ez váltja ki a sírást.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik
Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak. A sulfinsav spontán átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni.
2/2 anonim válasza:
Én csak könnyezni szoktam a hagymától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!