Miért "sírunk" a hagymától?
Figyelt kérdés
Mi váltja ki azt, hogy amikor szeleteljük, aprítjuk a hagymát, elkezd könnyezni a szemünk? :)2009. ápr. 28. 06:38
1/2 anonim válasza:
A hagyma illóanyagai. Akárcsak a tormánál. Meg egy csípős zöldségeknél.
2/2 anonim válasza:
"Illóolajtól" sosem sírnál...
Pucoláskor megsérülnek a hagyma sejtjei, és egy enzim hatására a szagtalan S-1-propenil-cisztein-szulfoxid három vegyületre bomlik le, s ebből az egyik, a propántiol-szulfoxid váltja ki a könnyeket. Ez az anyag vízzel érintkezve – például a szemben – propanollá, hidrogén-szulfiddá és kénsavvá alakul, és utóbbi marja a szemet, a szervezet pedig a fokozott könnytermeléssel próbálja hígítani a savat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!