Ti elhiszitek, hogy egyszer eljön a világvége?
Nem örök életű a világegyetem. Hogy ezt elmagyarázzam, kéne némi fizikai alaptudás, de megpróbálom leegyszerűsíteni: Minden atom arra törekszik, hogy energetikailag stabil legyen. Energetikailag a vasnak van a legstabilabb atomja. Ebből következik, hogy a vasnál könnyebb atomok hasadással energiát nyelnek el, míg fúzióval termelnek, a vasnál nehezebbek meg fordítva. A természetben (nem a hátsó kertre kell gondolni, hanem a kozmoszra) folyamatosan zajlanak a magreakciók. A nehéz atomok hasadnak, a könnyűek fuzionálódnak (pl a csillagokban). Ebből az következik, hogy előbb-utóbb a világegyetem minden atomja vasatom lesz, abban a közegben viszont a tudomány mai állása szerint élet nem tudna létrejönni, révén ahhoz szén kellene. A világegyetemben azért vannak még vastól különböző atomok, mert még "nem volt idejük" átalakulni, a világegyetem ugyanis még "fiatal", becslések szerint mintegy 15 milliárd éve jött létre.
(Lehet, hogy ez így értelmetlenül hangzik, de így igaz. Tessék utánaolvasni.)
Szóval, hogy válaszoljak a kérdésre: Igen, lesz világvége. Ami meg a Föld végét illeti, sokkal hamarabb eljön, ugyanis amikor a Nap pusztulásával a Föld is el fog pusztulni. (A hidrogénkészlet fogyásával a belőle létrejött hélium is elkezd fuzionálódni, amely sokkal több energia, így több fény kibocsátásával jár, így meg fog nőni a Nap belsejében a fotonnyomás, akkora lesz, hogy a gravitációs összehúzódás nem tudja kiegyenlíteni, és egy vörös óriás lesz belőle, ami rövidúton hamuvá fog égetni minden élőlényt szeretett bolygónkon.)
Hedgi
És ha minden vasból lesz, akkor nem lesz világ? Az élet kihalhat, attól még lesz valami mindig.
Köszönöm a válaszokat Hedginek különösen!:D
A második résszel nem mondtál újat, mert tavaly tanultunk csillagfejlődésről (mondjuk lehet nem ilyen részletesen:D), és ez nagyon érdekelt tehát megjegyeztem, hogy a Nap is csak egy csillag, ami most az egyensúlyi állapotában van, de előbb utóbb elérkezik a hanyatló korszaka, amikor is az történik, amit írtál.:D De ha jól tudom még "élete" felénél sem jár, tehát egyenlőre nem kell aggódnunk emiatt.xD
Amúgy én a világvégét inkább úgy értelmezem, hogy tényleg megsemmisül minden és mindenki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!