Hogyan értsem meg holnapig a matekot?
a holnapi dolgozaton múlik hogy megbukok-e. minimum 4esre kell megírnom. de semmit nem értek. valaki el tudná magyarázni érthetően? :
Egy tört nevezője 5-el nagyobb számlálójánál.
Ha a tört számlálójához 14-et hozzáadunk, a nevezőjéből pedig 1-et elveszünk, akkor a tört reciprokával egyenlő nagyságú törtet kapunk. Melyik ez a tört?
hogyan kell ezt megoldni? mert fogalmam sincs hogyan kezdjek egy ilyen feladathoz. nagyon örülnék ha aki érti, leírná hogyan oldjam meg :'( nem akarok megbukni.. :/ köszönöm előre is.
Néha elég furcsa számomra, hogy mit nem lehet érteni a törteken. Nem azonnal kell rávágni a megoldást, hanem szöveget kell tudni értelmezni.
"Egy tört nevezője 5-el nagyobb számlálójánál."
Vagyis a tört így néz ki: x/(x+5)
"Ha a tört számlálójához 14-et hozzáadunk, a nevezőjéből pedig 1-et elveszünk, akkor a tört reciprokával egyenlő nagyságú törtet kapunk."
Vagyis: (x+14)/(x+4) = (x+5)/x
Meg kell oldani az egyenletet. Átszorozva a nevezőkkel:
x*(x+14)=(x+4)*(x+5)
A zárójeleket felbontva a másodfokú tagok kiesnek:
14x=9x+20
5x=20
x=4
Tehát a tört a 4/9-ed.
Az egész matek egy nagy hülyeség!!! Rohadt nehéz,érthetetlen,de mégis a legfontosabb tantárgy. Én sem értem, pont a törteket útálom a legjobban. Ha megbuksz, van egy egész nyarad megtanolni a pótvizsgáig. Tipp: fogadjatok házi matektanárt. Az elmagyarázza. Nekem is van.
Amúgy hanyadikos vagy?
Hanyadikos? 34 éves. És házi matektanár is egyben. :)
De ha nem volna matek, akkor most nem tudnál számítógépezni sem.
A törtek a matematikai alapjához tartoznak. Nemhogy egy egész nyár, de egy délután sem kell hozzá, hogy megértsd.
A mateknak vannak sokkal nehezebb részei is: absztrakt algebra, csoportelmélet, tenzoranalízis, mértékelmélet, operációkutatás, variációszámítás, stb.
A törteket egy torta feldarabolásával el lehet magyarázni, az előbb felsoroltak közül egyiket sem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!