Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi a dávidcsillag (hexagram)...

Kútásó kérdése:

Mi a dávidcsillag (hexagram) eredete?

Figyelt kérdés
Keresztények is hordják néhol medálként, szerintetek ez nem számít bűnnek?

2013. febr. 11. 10:30
 1/2 2xSü ***** válasza:

Európai kultúrkörben tényleg a zsidóság jelképe alapvetően. Bár van jelentése az alkímiában, okkultizmusban is, de ez kevésbé közismert. (Jelképezi a tűz és víz elemet, a kettő összekapcsolódását, azaz a teremtett anyagi világot, jelképezi a férfi és nő jelleget, ezek egységbe foglalását. Az eredete? Hát szerintem kb. egyidős az összes ősi szimbólummal. A [link] is azt írja, hogy indiai eredetű. (Az oldal egyébként leírja a zsidó értelmezését a szimbólumnak. További infók az angol nyelvű Wiki-n: [link] )

Ha jól tudom a mormonoknál is – akiket kereszténynek tartunk – megjelenik ez a szimbólum, de ez is a zsidóság felé utalás.

Hogy bűn-e? Attól függ, hogy az ostobaság bűn-e. Legalábbis én eléggé ostobaságnak tartom, ha valaki egy alapvetően vallási tartalommal bíró szimbólumot csak úgy díszként hord, mert pl. jól néz ki. Ez olyan, mintha egy muszlim keresztet hordana, mert az szép. Vagy hogy nem vallási példát hozzak, olyan, mintha valaki rockernek öltözne, holott a techno zenét szereti. Vagy valaki kopaszra nyírná magát, bomber dzsekit, bakancsot húzna, holott liberális gondolkodású. Alapvetően azért hordunk szimbólumokat magunkon, hogy kifejezzük a világképünket, hovatartozásunkat.

2013. febr. 11. 11:15
 2/2 anonim ***** válasza:

Ejnye mar megint az a rossz forditas.

A szo "maguen david" ugyanis nem csillagot jelent hanem azt,;- "David Pajzsa"-.

Eredetileg egy hatagu csillagot formazo pajzs-rol van szo.

2013. febr. 12. 15:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!